13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDescoperă frumuseţea Dunării în croazieră

Descoperă frumuseţea Dunării în croazieră

Dunărea, cel mai important fluviu din Europa, nu numai că este unul dintre cele mai lungi din lume, dar oferă nişte peisaje deosebite pentru că trece prin nouă ţări. Croazierele pe Dunăre sunt cu adevărat frumoase. Fie că alegeţi o călătorie cu vasul pe Dunăre în România sau în alte ţări, veţi fi impresionaţi.

O croazieră pe Dunăre, prin Cazanele Mici şi Cazanele Mari, spre Peştera Veterani şi Peştera Ponicova, reprezintă o experinţă unică. Dunărea, cu luncile şi cu delta sa, este un colţ de lume original, unic în felul său: cel mai tânăr pământ al Europei vecin cu unii dintre cei mai bătrâni munţi ai planetei (Măcin, masiv hercinic vechi de circa 400 de milioane de ani), petic de ape şi pământ veşnic în luptă, mereu altfel, păienjeniş de canaluri, grinduri, gârle, păduri cu aspect tropical, dune fluvio-marine într-o amplă, permanentă metamorfoză. Oriunde te îndrepţi, pe braţele principale, canale naturale sau artificiale, lacuri şi bălţi cu apă limpede, mărginite de tumultul vegetaţiei, plauri plutitori, săltând uşor sub unduirea valurilor, toate te impresionează, creându-ţi o imagine unică asupra acestei opere fragile.
Ecosistemul Deltei este unul dintre cele mai bogate din lume. Numărul de specii de peşte depăşeşte 100, atât de apă dulce – crapul, cât şi de apă sărată, cum este macroul. Mai mult, peştele din Dunăre poate atinge dimensiuni gigantice: exemplare de 1,5 m sau chiar mai mari nu sunt o apariţie rară. Delta este un paradis pentru pescari, mulţi turişti venind la Tulcea în special pentru pescuit, pentru că un peşte mare este aproape o garanţie aici. Fauna din Deltă este chiar mai impresionantă, în special păsările. Aici putem găsi toate speciile de păsări întâlnite în Europa. Primăvara numărul lor se dublează, Delta fiind locul de tranzit al raţelor şi gâştelor în drumul lor spre nord. Cele mai interesante păsări sunt cele originare din Africa, pelicani şi ibişi, cu număr estimat la 4.500 de perechi. În teritoriul Deltei sunt peste 280 de specii, dintre care 177 trăiesc permanent aici.
Cel mai interesant mamifer din Deltă este vidra. În canalele mai mici poţi întâlni familii de vidre jucându-se. Plaurii sunt locuiţi de porci sălbatici, râşi (rari în alte părţi ale Europei), vulpi, castori şi iepuri. Câteodată poţi întâlni chiar lupi. Există multe broaşte, la fel şi şerpi. Pe maluri poţi vedea broaşte ţestoase odihnindu-se la soare. O croazieră pe Dunăre îţi oferă o întâlnire cu multe dintre aceste vieţuitoare.

Păduri ca în Louisiana

Mari porţiuni din Deltă sunt acoperite cu păduri asemănătoare cu cele de mangrove din Louisiana, pe malul fluviului Mi-ssissippi. În copaci sunt muşchi şi liane (singurele din Europa).
Traseul unei croaziere în Delta Dunării trebuie să includă Tulcea. Acolo există opţiuni de transport pentru turişti în regiunile mlăştinoase, cu nave mai mari sau mai mici. Cel mai bine este însă să vă închiriaţi un caiac sau o barcă cu motor pentru câteva zile – atunci puteţi să vă duceţi oriunde vreţi. În acest caz, hărţile detaliate sunt absolut necesare pentru că este foarte uşor să vă pierdeţi în canale mai mici, departe de rutele obişnuite. Delta Dunării este rezervaţie a biosferei, iar din 1991 este inclusă pe Lista Monumentelor UNESCO.

Cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa

Preţul unei croaziere de şapte zile pe Dunăre, în România, porneşte de la 870 de euro.
Cel mai interesant traseu pe Dunăre este pe ruta Orşova – Cazanele Mari, unde puteţi admira cele mai frumoase peisaje create de Dunăre în ţara noastră. Acest traseu durează patru ore. Vaporul „Flamingo“, cu o capacitate de 70 de persoane, poate fi luat din zona centrală a Orşovei, la intrarea pe insula din parcul central.
Pe această rută poate fi observat atât malul românesc, cât şi cel sârbesc, ambele oferind peisaje aparte prin frumuseţea construcţiilor specifice zonei, unde natura a creat cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa. Aici pot fi văzute fenomenele de formare a celor două lanţuri muntoase – Carpaţii şi Balcanii -, în Cazanele Mici, locul unde cei doi munţi se înfrăţesc.
Pe lângă aceste minunate bogăţii naturale puteţi admira şi vestigii istorice din cele mai vechi timpuri.
Cel mai cunoscut este Tabula Traiana, inscripţie de mari dimensiuni în peretele stâncos care marchează trecerea trupelor romane aduse de împăratul Traian pentru cucerirea Daciei. Tot în această zonă poate fi admirată Peştera Ponicova – ale cărei galerii însumează 1.660 m şi în care se poate intra atât pe uscat, cât şi cu barca pe apă -, dar şi grandioasa statuie care se spune că reprezintă chipul regelui dac Decebal. Această operă de artă este sculptată direct în stâncă şi dimensiunile o fac comparabilă cu chipurile preşedinţilor de pe muntele Rushmore din SUA. Nu departe de acest chip, care parcă veghează pentru veşnicie minunata zonă a Mraconiei, se află o mănăstire care aminteşte trecătorilor că acolo a început creştinarea poporului român, vechiul vestigiu aflându-se în prezent sub apele Dunării.
Puncte de atracţie sunt şi Mănăstirea Sfânta Ana, situată pe culmile Orşovei, de unde se pot vedea oraşul şi Dunărea în toată splendoarea lor, cât şi Biserica Romano-Catolică, cu o frumoasă arhitectură, situată în centrul localităţii.

Plimbări cu vasul din Budapesta până la Viena

Dunărea nu este spectaculoasă doar în România, peisaje extraordinare puteţi întâlni pe tot parcursul ei. O croazieră din Budapesta până la Viena presupune o călătorie de opt zile, incluzând şi transportul cu trenul din Bucureşti până în capitala Ungariei. Varianta turist include bilete de tren clasa a II-a Bucureşti – Budapesta şi retur, două nopţi cazare şi mic dejun în Budapesta la hotel 3 stele sau similar, bilete dus-întors, trei nopţi cazare şi mic dejun în Viena, hotel Tourotel 4 stele sau similar. Toate acestea pornesc de la un preţ de 395 de euro. Dacă vă gândiţi la varianta de lux, atunci trebuie să scoateţi din buzunar cel puţin 600 de euro. Programele se pot extinde cu nopţi suplimentare în Budapesta şi Viena. Altă ofertă pe care am găsit-o pentru traseul Bucureşti – Piteşti – Deva – Arad – Budapesta – Viena – Bucureşti este de 230 de euro. Preţul include cinci cazări în hoteluri de 3 stele – camere cu două paturi (la cerere cu unul sau trei paturi) şi grup sanitar propriu cu duş; mic dejun la restaurante de categorie adecvată clasificării hotelurilor; transport cu autocar 2 stele cu aer condiţionat, taxe stradale şi parcări; servicii ghid român. Preţul nu include biletele de intrare pentru vizitarea obiectivelor turistice (muzee, aşezăminte de cult etc.) şi nici ghizii pentru acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII