22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBărbaţii, noul sex slab

Bărbaţii, noul sex slab

Societatea devine din ce în ce mai „feminină“ şi tot mai mulţi reprezentanţi ai sexului tare întâmpină mari probleme de adaptare.

Viitorul nu se anunţă prea „roz“ pentru bieţii bărbaţi. Au pierdut „războiul sexelor“, cel puţin în societăţile mai avansate cum este cea germană. Femeile i-au surclasat sau cel puţin sunt pe cale să îi detroneze în orice domeniu. Ele au învăţat cum să aibă o carieră de succes şi în acelaşi timp să îşi educe copiii, studiază mai mult şi mai bine şi au o mai mare apropiere de noile tehnologii. Fumează şi beau mai puţin, sunt mai sănătoase, au o viaţă mai lungă şi se întâmplă mult mai rar să comită infracţiuni. În zilele noastre, situaţia bărbaţilor, cel puţin în Germania şi în alte societăţi postindustrializate, este atât de dramatică şi dezolantă, încât face necesară înfiinţarea unei noi instituţii, a unui nou tip de reprezentant: un funcţionar guvernamental sau un „ombudsman“ (un fel de avocat al poporului), care să militeze pentru şanse egale pentru bărbaţi, care au devenit, din câte se pare, noul sex slab. Propunerea de înfiinţare a unui organism de tip ombudsman pentru egalitatea de şanse pentru bărbaţi pare a fi destul de provocatoare, dar probabil aceasta este şi intenţia. Ea a fost lansată în timpul congresului pe tema condiţiei bărbaţilor, desfăşurat sub motoul „Noii bărbaţi. Dezbatere asupra modului de abordare a sentimentelor şi emoţiilor de către bărbaţi“, desfăşurat la Universitatea „Heinrich Heine“ din Düsseldorf, instituţie, devenită şi ea, ca o ironie a sorţii, un bastion al puterii feminine: 60 de studenţi din 100 sunt de sex feminin. La fel ca şi 57% dintre absolvenţii de licee, şcoli profesionale etc.

La vremuri noi, „masculi“ noi

Pe scurt, trebuie inventat un nou tip de bărbat, care să se adapteze la noua societate, fără a-i fi însă afectată virilitatea. Nu, nu este o glumă, au avertizat sociologii şi psihologii prezenţi la congresul din Germania. „Promovarea egalităţii de şanse în anii ‘60 şi ‘70 a fost un succes, însă, inevitabil, femeile au câştigat în detrimentul bărbaţilor. Asociindu-ne la lupta feministă, am uitat de ei. O consecinţă este faptul că femeile de succes întâmpină din ce în ce mai multe dificultăţi în a găsi «bărbatul potrivit»“, a explicat sociologul Klaus Hurrelmann. Bineînţeles, o parte din vină aparţine şi domnilor. În ciuda furtunilor stârnite de revoluţia feministă, de căderea Zidului Berlinului, de apariţia internetului, ei au continuat să se agaţe de rolul lor tradiţional de cap al familiei. În opinia lui Hurrelmann, ei nu au înţeles pe deplin faptul că femeile, mai ales tinerele din ziua de azi, vor şi ştiu cum să îmbine cariera şi familia. Tabloul general descris de profesorul Matthias Franz lasă puţine speranţe. 60 la sută dintre tineri îşi întrerup studiile. În plus, femeile trăiesc în medie cu cinci ani mai mult, ştiu cum să ducă o viaţă sănătoasă, lăsându-se ispitite mult mai greu de plăcerile alcoolului, tutunului sau drogurilor, suferă mai rar de infarct sau alte maladii cardiovasculare. La şcoală şi la facultate obţin rezultate mai bune, au idei mai clare despre ceea ce vor să facă.
„Pe scurt, atât în ceea ce priveşte studiile, sănătatea, cât şi modul în care se cunosc, bărbaţii oferă un tablou dezolant“, a spus Franz, care se teme că fără un ajutor, instituţional sau politic, domnii nu o vor putea scoate la capăt prea uşor.

Legende pierdute

Chiar şi în ceea ce priveşte viaţa de cuplu, bărbaţii nu se mai simt chiar în largul lor şi şi-au pierdut statutul de cap de familie, deţinut de secole. Acum, în cele mai multe dintre cazuri, femeile sunt cele care decid să divorţeze sau să pună capăt relaţiei, după cum observă sociologul Gerhard Amendt.
„Bărbatul care trebuie să accepte divorţul sau sfârşitul unei poveşti de dragoste nu reacţionează, în cele mai multe dintre cazuri, cu sentimentul unui nou început, ci are tendinţa să îşi plângă singur de milă. Ani la rând sau pentru totdeauna. La fel ca la şcoală sau la facultate, băieţii care se văd şi se simt depăşiţi de fete reacţionează închizându-se în ei, se refugiază în jocurile video, explodează în cazuri disperate de agresivitate. Sau caută refugiu în familie, lângă fusta mamei, comozi, însă fără un viitor“, a precizat Amendt. Omul puternic de acum câteva decenii a devenit istorie, observă la rândul său elveţianul Walter Hollstein, specialist în psihologie masculină. Bărbatul din zilele noastre nu a ştiut să se adapteze la această societate devenită tot mai feminină, atât din punctul de vedere al puterii, cât şi din punct de vedere cultural şi social.
„Bărbaţilor li se cer tot mai des calităţi feminine: o mai mare capacitate de comunicare, să ştie să îşi exteriorizeze sentimentele“, crede Hollstein. Aşadar, mai puţină putere de decizie, mai puţină autoritate. Din această cauză intră in criză. Pentru a depăşi aceste momente dificile, bărbaţii trebuie să înveţe să se reinventeze, să se adapteze la noua putere a femeilor. Bieţii bărbaţi, spun specialiştii prezenţi la Düsseldorf, au pierdut războiul sexelor şi au nevoie de ajutor. Şi dacă nu va apărea uşor, uşor bărbatul nou, vor avea de pierdut şi femeile, pentru că nu vor avea unde să îşi găsească parteneri pe măsură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII