11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBiserica binecuvântează păcatul

Biserica binecuvântează păcatul

Anglicanii numesc „Hatch and match“ ceremoniile unice, în care sunt celebrate atât căsătoria, cât şi botezul copiilor născuţi din relaţiile extraconjugale.

În încercarea de a atrage cât mai mulţi credincioşi, în bisericile din Marea Britanie vor fi oficializate de acum slujbe de tipul „Hatch and match“, „Fă copii şi căsătoreşte-te!“. Propunerea slujbelor care reunesc căsătoria cu botezul copiilor născuţi din relaţiile extraconjugale vine din partea Bisericii Anglicane. Mai-marii ei încearcă în acest fel să vină în întâmpinarea persoanelor care „ni se adresează pentru a le fi alături într-un moment crucial din viaţa lor, fără a le judeca trecutul, ci pentru a le ajuta să pornească optimiste pe un nou drum“. Liderii Bisericii Anglicane oferă această posibilitate credincioşilor cu frică de Dumnezeu, convinşi fiind că mariajul asigură un mediu mai bun pentru relaţiile sexuale şi pentru creşterea copiilor. În opinia istoricului Gian Maria Vian, această iniţiativă, oricât ar fi de ciudată, nu are nimic scandalos în ea.
„Păcat că nu e inclusă în preţ şi înmormântarea bunicii. Pare un lucru la modă, însă, de fapt, demonstrează o lipsă continuă de conştientizare a ceea ce se întâmplă în biserici. Nu înţeleg de ce vor să facă asta“, a comentat ironic episcopul anglican John Broadhurst, care se teme că în acest fel se încurajează procrearea extraconjugală. Slujba dublă va costa 300 de euro şi este o tentativă de a convinge cuplurile „care trăiesc în păcat“ să îşi întoarcă faţa către biserică.

La drum cu Dumnezeu

Această schimbare de atitudine a clericilor anglicani vine în urma unui studiu comandat de Arhiepiscopul de Canterburry şi de către Episcopul de York, din care rezultă faptul că un număr tot mai mare de cupluri, care au deja copii, se căsătoresc în biserică. Noile dispoziţii au fost transmise către toate diecezele din Regatul Unit. În plus, Biserica Anglicană a stabilit o serie de norme, care vor fi date publicităţii on line, al căror unic scop este acela de a încuraja cuplurile care trăiesc în concubinaj să îşi oficializeze relaţia şi în faţa lui Dumnezeu. „Alăturarea celor două ritualuri nu mi se pare un lucru prea înţelept. Cadrul cel mai potrivit pentru relaţiile sexuale este căsătoria. Când se confundă învăţăturile bisericii nu se face un pas înainte“, este de părere  David Phillips, de la „Church Society“. Nu de aceeaşi părere este şi Stephen Patten, Episcop de Wakefield şi preşedintele comisiei liturgice care a elaborat noul rit. „Asta nu înseamnă că Biserica şi-a modificat propriul mesaj. Este doar un mod de a mări eforturile depuse de Biserică pentru a întări instituţia căsătoriei“, a explicat Patten.

Copii şi relaţii

La originea acestei „soluţii pastorale“ originale se află numărul tot mai mare de copii născuţi din relaţii extraconjugale. Acest fenomen mondial are la bază multiple cauze: procentul tot mai ridicat de femei care aleg să rămână însărcinate, deşi nu sunt căsătorite, independenţa financiară, dar şi decizia de a deveni părinţi cât mai târziu posibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII