15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinIndonezia, salba de smaralde a Ecuatorului

Indonezia, salba de smaralde a Ecuatorului

Cultura asiatică determină turiştii europeni să se îndrepte către acest tărâm de vis – Indonezia.

În ciuda faptului că este o ţară săracă, Indonezia rămâne în topul celor mai vizitate destinaţii, datorită monumentelor pline de încărcătură culturală, a gastronomiei care te cucereşte imediat, a climei plăcute. Dar şi natura a fost darnică şi a creat peisaje spectaculoase, nemaiîntâlnite în alte locuri. Este cea mai mare ţară-arhipeleag din lume, având peste 18.000 de insule, dintre care jumătate nu sunt locuite. Este compusă din cinci insule principale şi circa 30 de grupuri mai mici de insule. Arhipelagul este împărţit în trei grupuri. Insulele Java, Sumatra şi Kalimantan şi insulele mici dintre acestea se afla pe Pragul Sunda, care se întinde de la ţărmul Malaieziei şi Indochinei, unde adâncimea apei nu depăşeşte 23 m. Irian Jaya, care aparţine de insula Noua Guinee, şi Insulele Aru se află pe Pragul Sahul, care se întinde înspre nord, de la coasta Australiei. Aici, adâncimea apei este similară cu cea de la Pragul Sunda.

Această ţară mai este cunoscută şi sub denumirea de „salba de smaralde a Ecuatorului“. Clima indoneziană se caracterizează prin două anotimpuri tropicale, care variază cu circulaţia aerului la Ecuator (circulaţia Walker) şi cu circulaţia meridiană a aerului (circulaţia Hardley).

Clima se schimbă la fiecare şase luni. Anotimpul secetos (din iunie până în septembrie) este influenţat de masele de aer continentale australiene, în timp ce anotimpul ploios (din decembrie până în martie) este rezultatul maselor de aer oceanic, asiatic şi pacific.

 

Cele mai atractive oraşe: Jakarta, Bali şi Java

 

Fiind un oraş cosmopolit, Jakarta este dinamic zi şi noapte. De la zgârie-nori până la stilul vechi olandez, arhitectura oferă peisaje interesante. În fiecare an, la Jakarta se construieşte mereu, începând de la locuri de agrement, clădiri, restaurante. Oraşul este împărţit în cinci zone: Jakarta de Nord, de Sud, de Vest, de Est şi Centrală.

Monas este un monument naţional ce se află în inima Jakartei, localizat în centrul Pieţei Merdeka. Acest monument este un obelisc maiestuos de marmură, în vârful căruia se află o flacără aurită.

Muzeul Naţional este unul dintre cele mai frumoase din Asia de Sud-Est. Aici există o gamă largă de colecţii de artă preistorice, etnografice şi arheologice. Puteţi vedea o colecţie impresionantă de ceramică din Asia de Sud-Est şi de artă hindu javaneză.

Piaţa Taman Fatahillah a fost numită după prinţul care i-a înfrânt pe portughezi în secolul al XVI-lea. Alte muzee ce ar trebui vizitate: Muzeul de Istorie din Jakarta, Muzeul Păpuşilor (Wayang) şi Muzeul de Artă şi Ceramică.

 

O istorie cu substanţă

 

Indonezia are o istorie lungă, începând cu perioada preistorică, în urmă cu un milion de ani. Cultura Dongson, venită din China şi Vietnam acum 4000 de ani, şi-a pus amprenta puternic asupra culturii şi civilizaţiei indoneziene. Mai târziu şi alte popoare din Asia au migrat în scopul comerţului.

Europenii au ajuns în Indonezia pe la 1600, coloniştii olandezi fiind cei care au controlat economia ţării timp de trei secole, până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când Indonezia şi-a declarat independenţa, în 1945. Dezvoltarea economică a fost în creştere până în anii ’80-’90, datorită exploatării resurselor naturale şi îmbunătăţirii serviciilor. Deşi clasa de mijloc a început să se dezvolte considerabil, populaţia săracă este încă numeroasă. Indonezia a trecut şi printr-o criză economică în 1997, în acelaşi timp existând şi schimbări politice majore, ce au dus la demisia preşedintelui Suharto, după ce condusese ţara timp de 30 de ani într-un regim dictatorial. Alegeri democratice au început să aibă loc din anul 1999.

 

Arta şi cultura indoneziană

 

Indonezia are o cultură diversificată. În Bali şi Java sunt cele mai frumoase obiceiuri şi legende şi tot aici se găsesc cele mai originale şi mai frumoase obiecte de artizanat din Indonezia, şi în celelalte regiuni se întâlnesc dansuri şi muzică specifice zonelor, care sunt cunoscute în lume ca fiind unicate.

Arta indoneziană reflectă istoria regiunilor, religia şi influenţele grupurilor etnice din arhipelag.

Arta şi cultura din arhipelag pot fi împărţite în trei mari categorii.

Prima ar fi arta şi cultura insulelor Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, Nusa Tenggara, Maluku şi Irian Jaya. Sculpturile, picturile, ceramica etc. sunt unice. De exemplu, statuetele din Nias şi Sumatra, care simbolizează puterea zeilor, sunt reprezentative prin legendele lor.

A doua este arta insulelor Java şi Bali, care au puternice influenţe budiste şi hinduse.

A treia cultură reprezintă o puternică influenţă islamică, ce a modificat unele tradiţii deja existente. Este un stil mai rigid şi se bazează pe reprezentarea omului şi a animalelor în artă, care a influenţat pozitiv arta şi cultura indoneziană, făcându-le mai rafinate. În prezent, magia şi superstiţiile asociate cu multe dintre obiectele de artă au început să dispară.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU