19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Colţul gospodinei

Pentru că tot se apropie sărbătorile, gospodinele ar trebui să ia în calcul şi timpul pe care îl vor petrece făcând curăţeniei, dar şi cele câteva sfaturi ale bunicii care le vor ajuta să-şi uşureze munca.

– Hârtia de ziar mototolită curăţă perfect sticla ferestrelor.

– O linguriţă de amoniac adăugată într-un litru de apă reprezintă o soluţie ideală pentru curăţatul geamurilor şi al vitrinelor. Înmuiaţi o cârpă moale şi treceţi-o repede peste suprafaţa de sticlă murdară. Se va curăţa şi va străluci.

– Alcoolul sanitar înlocuieşte cu brio orice produs din comerţ pentru curăţat geamurile.

– Oglinzile din baie sau bucătărie nu se aburesc dacă se şterg cu o cârpă moale, uşor umezită în glicerină. Lustruiţi apoi cu o cârpă uscată.

– Coşurile şi obiectele din paie sau rafie se curăţă cu apă rece. Spălaţi-le cu duşul, în baie, sau cu furtunul, în curte, apoi lăsaţi-le să se usuce la aer.

– Scaunele împletite din paie se deformează după un timp. Pentru a le reda forma iniţială, spălaţi-le pe dedesubt cu apă fierbinte şi puneţi-le să se usuce cât mai repede la soare sau lângă o sursă de căldură.

– Coşurile rezistă mai mult la uzură dacă din când în când le curăţaţi cu apă sărată.

– Metodele folosite de străbunicele noastre pentru curăţarea covoarelor erau, adesea, surprinzătoare. După ce le scuturau de praf, erau acoperite cu frunze opărite de ceai rusesc sau cu zaţ de cafea, pentru a li se înviora culorile. O varză tăiată în două era trecută pe toată suprafaţa covorului, tăindu-se progresiv suprafaţa murdărită.

– Pentru a înviora coloritul unui covor, puneţi două linguri de amoniac într-un litru de apă, apoi frecaţi uşor toată suprafaţa cu un burete înmuiat în acest lichid. Ştergeţi cu un prosop uscat.

– Iarna, când este zăpadă, acoperiţi covorul cu un strat subţire şi frecaţi bine cu o perie. Bătutul covorului cu faţa în jos, pe zăpadă, era alt procedeu răspândit mai demult.

– Obiectele de argint îşi recapătă strălucirea dacă sunt frecate cu un cartof fiert.

– Strălucirea obiectelor din metal va fi mai durabilă, dacă printr-o operaţiune finală, le lustruiţi cu un ghemotoc de ziar.

– Piesele vechi, din ceramică emailată sau porţelan (farfurii, căni, platouri) se protejează perfect, izolându-le între ele cu foi de hârtie cerată. Riscul de-a se ciobi sau de a se sparge dispare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS