24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn secol de desene animate

Un secol de desene animate

Desenele animate îşi sărbătoresc în acest an un veac de existenţă, timp în care au delectat copilăria a zeci de generaţii. În urmă cu o sută de ani, îşi făcea apariţia noua artă, care a atins apogeul şi a intrat în legendă datorită, mai ales, lui Walt Disney. Iar dacă tatăl spiritual al lui Mickey Mouse, Donald Duck, Albă ca Zăpada sau Bambi poate fi numit pe drept cuvânt „părintele desenelor animate“, în mod sigur titlul de bunic al desenelor revine francezului Emile Cohl, care, în 1907, a proiectat pe marile ecrane primul film animat, „Fantasmagorie“. Istoria desenului animat a cunoscut trei faze. Inventarea desenului animat atribuită nord-americanului Stuart James Blackton constituie o primă etapă din această zbuciumată istorie. În 1906, americanul a realizat istoricul film „Humorous Phases of a Funny Face“, unde se poate vedea cum o mână desenează cu un cărbune şi pe ecran prind contur diferite forme.
Cea de-a două etapă, cea clasică, este marcată de „Fantasmagorie“ a lui Cohl, regizorul francez fiind considerat pionierul animaţiei mondiale, prin realizarea primelor filme de păpuşi şi a primului personaj de desen animat, Fantoche (Le Cauchemar de Fantoche/Coşmarul lui Fantoche). Apogeul este atins de Walt Disney. El debutează în 1923, fiind cunoscut, înainte de toate, ca un „creator de personaje, expresie de o aleasă virtuozitate şi desăvârşire a antropomorfismului său“. În aceeaşi perioadă debutează fraţii Max şi Dave Fleischer, creatorii clovnului Koko, a lui Popeye Marinarul sau a provocatoarei Betty Boop. Nu trebuie uitaţi nici Joseph Barbera – William Hanna, părinţii popularilor Tom şi Jerry, ai ursului Yogi şi ai familiei Flintstone.
Cea de-a treia perioadă este marcată de folosirea computerelor în industria cinematografică. În 1995, John Lasseter creează primul film de animaţie computerizat, în combinaţie cu tehnica tradiţională a animaţiei, „Toy Story I“, distins cu Premiul Oscar.
Din seria de succese „computerizate“ se disting şi simpaticii monştrii din Monsters & Co., peştişorul Nemo sau Shrek.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU