22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Masa de duminica

Supa de anghinare


Ingrediente: o lingura ulei de masline; doua cani cu miez de anghinare, gatit sau decongelat; doua cepe mari, tocate; un catel de usturoi, tocat; trei cani cu supa de legume sau apa; o frunza de dafin; o cana si jumatate de lapte; o lingurita suc de lamâie; sare de mare si piper, pentru gust.


Mod de preparare: Se incalzeste uleiul intr-o oala. Se adauga anghinarea si ceapa si se gatesc la foc mic, amestecând frecvent, pâna când legumele sunt moi. Se pune usturoiul si se mai lasa un minut. Se adauga supa sau apa si frunza de dafin si se lasa sa fiarba, dupa care se reduce focul si se lasa sa fiarba 30 de minute, pâna când anghinarea este foarte moale. Se ia de pe foc si se scoate frunza de dafin. Se amesteca cu mixerul jumatate din supa pâna se obtine un piure, care se pune inapoi in oala. Se da la foc mic, se amesteca, se adauga laptele, sucul de lamâie, sarea de mare si piperul. Se mai tine pe foc, dar nu se mai lasa sa fiarba. Se serveste calda sau rece.


Spaghete cu ciuperci si rosii


Ingrediente: doua cani cu supa de ciuperci; 3/4 cana vin alb sec; doua cepe mari, taiate marunt; o lingura ulei de masline; 150 g ciuperci, taiate felii subtiri; doua linguri pasta de rosii; 1/8 lingurita boia iute, dupa gust; 400 g cappellini (sau spaghete); 1/3 cana rosii uscate, inmuiate in apa fierbinte; sare de mare si piper dupa gust.Mod de preparare: Se pune la fiert apa pentru pastele fainoase. Intr-o cratita, se pun la fiert supa si vinul, pâna când scad la o cana si jumatate. Se pune continutul deoparte. Intr-o tigaie se inabuseste ceapa in ulei, la foc potrivit. Se mareste focul putin, se adauga ciupercile si se lasa pâna când acestea devin aurii si lichidul s-a evaporat. Se adauga pasta de rosii si boiaua iute. Se fierb spaghetele. Se adauga supa de ciuperci, vinul si rosiile in tigaie si se lasa sa fiarba. Se pune sare de mare si piper dupa gust, se reduce focul si se mai lasa cinci minute, amestecând. Când pastele sunt gata, se scurg de apa si se pun in tigaie. Se amesteca, se iau de pe foc si se servesc imediat.


Prajitura de alune


Ingrediente: 1/4 pahar de lapte; 3/4 pahar esenta de cafea, cinci oua, 300 g zahar, sapte – opt foi de gelatina, 500 g frisca, 50 g rom, un praf de vanilie, 150 g alune.Mod de preparare: Dupa ce s-au frecat bine ouale cu zaharul intr-un castron, se adauga laptele, foile de gelatina inmuiate in apa si praful de vanilie. Se fierbe la foc iute, amestecând mereu, pâna se glaseaza lingura (trebuie sa fie acoperita cu un strat de crema). Când este aproape gata, se adauga alunele rumenite la cuptor si date prin masina. Se da la rece, apoi se pune frisca batuta si romul. Se amesteca bine si se aseaza in forma. Se da la gheata doua ore. Inainte de a rasturna, se scufunda forma intr-o cratita cu apa fierbinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS