17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSchimbarea unui contor de gaze, motiv de supărare

Schimbarea unui contor de gaze, motiv de supărare

O craioveancă este revoltată de faptul că s-a trezit cu contorul de gaze schimbat fără să fie anunţată. În plus, aceasta spune că i s-a montat un aparat de măsură vechi, cu un index mult mai mare decât cel anterior. Firma care a înlocuit contorul nu a anunţat-o în timp util şi drept urmare femeia a lăsat centrala în funcţiune, deşi gazele au fost sistate pe perioada schimbării.

Craioveanca spune că a avut loc un abuz grosolan. În urmă cu puţin timp, s-a trezit cu contorul de gaze schimbat fără ca să fie anunţată. O firmă agreată de operatorul de gaze a venit, fără să o anunţe, a schimbat contorul de gaze şi, la plecare, i-a lăsat un proces-verbal în uşă. Aceasta spune că, a înţeles, că este o practică des întâlnită.

„Eu ce reclam? Nu am primit un preaviz, aşa cum este normal, când se închid gazele. Eu am fost acasă, dar între timp am plecat şi am lăsat centrala pornită. La întoarcere am găsit contorul schimbat. Când am pus centrala am plătit 400 de lei pentru montarea contorului. Acum au venit şi au pus un contor vechi cu un consum de 18.878 mc. Cel dinainte avea un consum de doar 3.000 mc. Din câte cunosc eu acest contor se schimbă la opt ani. Opt ani se împlinesc la finalul anului. Am înţeles că persoanelor cărora li s-au schimbat contoarele, aşa cum a fost cazul meu, s-au trezit cu facturi mai mari. Eu consider că este o practică ilegală. Vreau să trag un semnal de alarmă ca să nu se mai întâmple astfel de situaţii”, spune craioveanca.

Aceasta spune că este păţită. Un vecin şi-a montat centrală, a sistat gazele, nu au anunţat-o şi ars un condensator.

I-au schimbat contoru, i-au mărit consumul ?

Femeia spune că aceste firme agreate de către Distigaz trebuie să respecte reglementările în domeniu. Ea susţine că prezenţa ei era necesară la schimbarea mijlocului de măsurarea a consumului de gaze. A mers mai departe şi a reclamat la Distrigaz această practică, iar operatorul i-a spus că se cunoaşte la nivelul societăţii ce fac aceste firme private, că montează conoare vechi, dar beneficiarul trebuie să refuze. Următorul pas pe care craioveanca îl va face va fi să reclame la ANRE.


„Am sunat la Distrigaz şi mi-au spus că ştiu ce face această firmă, dar este vina mea că eu am acceptat să-mi monteze contor vechi. Eu nu ajunsesem nici la 3.000 de mc şi ei mi-au pus în acea foaie de mişcare 3.300 de mc, iar eu nu am depăşit niciodată 100 mc pe lună. De ce aş accepta un contor atât de vechi şi dacă îl plătesc de ce nu îmi pune unul nou. Când mi-au pus contorul în 2017 am platit 400 de lei. O să depun plângere la ANRE dar şi la Protecţia Consumatorului. Aş vrea să fac public cazul meu să nu mai fie înşelaţi şi alţi oameni”, spune Mirela D.


Craioveanca mai spune că furnizorul de gaze şi operatorul care se ocupă de reţelele de distribuţie a gazului natural trebuie să înţeleagă că este cu beneficiarii într-un raport contractual şi nu în unul de vasilitate. Mirela D. a aflat că şi alte persoane sunt în situaţia ei.

„Eu am intrat pe foruri şi am aflat că sunt mulţi oameni în starea cu care mă confrunt eu. Sunt pensionari care se plâng că după astfel de schimbări au primit facturi mai mari. Am impresia că atunci, când faci contract cu ei îţi pun contor nou, apoi le iau şi le revând altor abonaţi”, a mai precizat aceasta.

Precizări scurte

“Verificarea contorului de gaze se face de către Distrigaz Sud Reţele, la termenul de expirare a valabilităţii ultimei verificări, adică la un interval de 8 ani, sau dacă sunt suspiciuni de intervenţie neautorizată a clienţilor asupra contorului de gaze naturale. Această verificare poate fi făcută şi la solicitarea clientului”, spun oficialii Engie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS