13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMegacontract pentru motorina de la Salubritate Craiova

Megacontract pentru motorina de la Salubritate Craiova

SC Salubritate Craiova pune la bătaie un contract de toată frumusețea, prin intermediul căruia vrea să asigure necesarul de motorină pentru parcul auto pe care îl deține. Suma totală estimată pentru această achiziție se ridică la 3.360.000,00 de lei, fără TVA (aproximativ 675.000 de euro).

Salubritatea Craiova vrea să se asigure că nu va duce lipsă de motorină și că va avea mereu stocuri suficiente, așa că a inițiat o licitație publică prin care vrea să semneze un contract cu o firmă care să îi livreze toată motorina necesară pentru o perioadă de 12 luni. Parctic, este vorba despre un acord-cadru valabil pe o perioadă de un an, timp în care societatea va fi aprovizionată cu motorina pe care o va solicita, prin contracte subsecvente.

Minimul cantității de motorină pe care îl poate solicita Salubritatea firmei câștigătoare este de 200.000 de litri, iar maximul se va putea ridica la 420.000 de litri. Vorbim de o sumă minimă cuprinsă între 1.600.000 de lei, fără TVA și 3.360.000 de lei, fără TVA, pe care trebuie ca societatea să o scoată din conturi pentru combustibilul solicitat. Salubritatea a calculat prețul unui litru de motorină cu 8 lei, însă este posibil ca firma care vrea să pună mâna pe contract să ofere un preț puțin mai bun.

Cam câtă motorină consumă Salubritatea pe lună

Dacă ar fi să luăm în calcul exact cantitatea minimă și maximă stipulată în contract de către reprezentanții Salubrității, acest lucru înseamnă că, într-un singur an, societatea „arde” cu mașinile și utilajele pe care le deține în jur de cel puțin 16.600 de litri de motorină lunar minim și până la maximum 35.000 de litri pe lună. La un calcul simplu, dacă ar fi să calculăm litrul de motorină cu prețul estimat de societate în contractul scos la licitație, vedem că din conturile societății zboară lunar, pe motorină, o sumă cuprinsă între 132.000 de lei, fără TVA și 280.000 de lei, fără TVA.


Ce condiții impune contractul publicat de Salubritate

În cadrul contractului pe care societatea din subordinea primăriei l-a scos la licitație au fost trasate mai multe condiții pe care firmele care doresc să depună oferte trebuie să le aibă în vedere. „Cel mai mic contract subsecvent posibil a fi încheiat va fi pentru 50.000 litri, iar cel mai mare contract subsecvent pentru maximum 120.000 litri, cu valoare maximă estimată de 960.000lei. Contractele subsecvente se vor încheia trimestrial sau lunar, în funcție de necesar. Pe toată perioada derulării contractului se acceptă actualizarea preţului carburantului. Preţul se poate ajusta în conformitate cu prevederile art. 28 din H.G 395/2016. La ajustarea preţului contractului se va ţine seama de fluctuaţiile de preţ ale petrolului pe piaţa mondială, fluctuații de taxe si accize.

Se vor utiliza datele furnizate de Bursa Română de Mărfuri, Institutul Naţional de Statistică şi Codul Fiscal. Cantitatea maximă a a celui mai mare contract subsecvent este de 120.000, litri iar cea minima este de 50.000 litri motorină EURO 5. Valoarea primului contract subsecvent se stabileşte în funcţie de preţul ofertat pentru cantitatea maximă a acordului cadru (preţul licitat/litru x cantitate contract subsecvent). Pentru următoarele contracte subsecvente, ofertantul are obligaţia de a prezenta, până cel târziu cu 2 zile înainte de semnarea contractului, preţul de furnizare practicat la data respectivă, conform fluctuaţiilor de preţ ale petrolului pe piaţa mondială, măriri de taxe si accize. Ofertantul câștigător al acordului cadru are obligația păstrării prețului declarat pentru cel puţin 30 zile de la data prezentării ofertei şi minim o livrare de carburant”, se menționează în caietul de sarcini stabilit de Salubritate.

Salubritatea are nevoie de rezervor nou de stocare

În același contract, Salubritatea solicită firmei câștigătoare și punerea la dispoziție a unui rezervor de stocare a motorinei, care să aibă o capacitatea de minim 20.000 de litri. „În vederea funcționării parcului auto, societatea dispune de spațiu pentru stație de carburanți și pompă de alimentare vehicule, a avut în dotare un rezervor vechi ce nu mai prezenta siguranță în exploatere, motiv pentru care solicită ca furnizorul de motorină să pună la dispoziție cel puțin un rezervor de capacitate circa 20.000 de litri de carburant, cu pompă de alimentare atașată sau rezervoare mai mici care să stocheze minim 20.000 de litri de carburant. Alimentarea zilnică cu combustibili a vehiculelor din dotare este în sarcina autorității contractante, care va avea în responsabilitate aprovizionarea cu motorină, la nivel de capacitate rezervoare puse la dispoziție cu titlu gratuit de către ofertantul declarat câștigător”, a mai specificat societatea.

Acord-cadru și pentru sare

Acordul-cadru pentru motorină vine după ce Salubritatea a mai scos la licitație încă unul pentru achiziția de sare industrială pentru deszăpezire. Și această licitație este încă în desfășurare, până pe 16 ianuarie existând posibilitatea ca firmele interesate să își depună ofertele. În cazul acestui contract, Salubritatea vrea să cumpere minimum 1000 de tone de sare, cu o sumă de aproximativ 550.000 de lei, fără TVA, și maximum 8.000 de tone, cu suma estimată la 4.400.000 de lei, fără TVA. Acordul-cadru va avea o valabilitate de 15 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS