25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul „Brâncuși“ își caută constructor

Centrul „Brâncuși“ își caută constructor

Lucrările de construcție pentru proiectul „Centrul Internațional Constantin Brâncuși – Centru Turistic Interactiv“, finanțat majoritar din fonduri europene, au fost, în cele din urmă, scoase la licitație. Consiliul Județean Dolj a postat ieri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice contractul care are o valoare estimată de 23.926.710 lei (aproximativ 5,5 milioane de euro).

O provocare până la sfârșitul lui 2015

Proiectul reprezintă o provocare pentru cel ce va câștiga licitația, mai ales din prisma faptului că termenul de execuție este de 12 luni, începând de la data atribuirii contractului, asta în condițiile în care lucrările trebuie încheiate până la sfârșitul anului 2015. Altfel, conform prevederilor UE, costurile vor fi suportate din buzunarul beneficiarului, adică de la bugetul județean. Tocmai din cauza acestei presiuni a timpului, un important criteriu în atribuirea contractului îl reprezintă termenul de execuție (30%), al doilea după prețul ofertei (60%). Totodată, autoritatea contractantă are o cerință minimă pentru cei care se vor înscrie în cursa de a realiza acest proiect unic: „media cifrei de afaceri globale care vizează activitatea pe ultimii trei ani (2011, 2012, 2013) trebuie să fie cel puțin egală cu valoarea de 46.260.000 de lei“.

Vizitatorii vor putea urca în „Ovoid“ cu ajutorul unui lift

Centrul „Brâncuși“ va fi construit în curtea Muzeului de Artă și va consta într-un pavilion subteran multifuncțional, la suprafață existând o construcție de sticlă. Aceasta va fi o prismă amplasată deasupra spațiului expozițional subteran, iar în interior va fi construită, tot din sticlă, o imagine a „Ovoidului“, de 15 metri înălțime, care va avea în interior o hologramă a „Păsării Măiastre“.
Clădirea va fi prevăzută cu un lift pentru vizitatori, prin intermediul căruia vor putea admira zona de la înălțime, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, o sală de expoziţie care se poate transforma și în salon de petrecere a timpului liber.

„În România nu există ingineri specializați pe structuri de sticlă“

În memoriul atașat documentației de atribuire, realizat de biroul arhitectului Dorin Ștefan, cel ce a gândit acest proiect, este menționat că partea supraterană a proiectului va fi greu de realizat în țara noastră. „În România nu există ingineri specializați pe structuri de sticlă și nici cunoștințele tehnice necesare realizării unui proiect de asemenea excepție și specializare. Totodată, există puține firme în lume capabile să producă panouri de sticlă de dimensiunea cerută prin proiect (10,5 x 3,0 m). Dat fiind contextul cultural al Muzeului de Artă Craiova și al Centrului Internațional de Artă «Constantin Brâncuși», am dorit să fie o realizare notabilă, o provocare la scară mondială“, se arată în memoriu.
Acest proiect va fi un omagiu adus lui Constantin Brâncuși, care a spus că „la Craiova s-a născut pentru a doua oară“. Muzeul de Artă găzduiește și șase opere brâncușiene („Cap de copil“, „Domnișoara Pogany“, „Sărutul“, „Coapsa“, „Orgoliu“ și „Vitellius“), care vor putea fi puse mai bine în valoare în contextul existenței acestui centru.
Data-limită de depunere a ofertelor pentru acest contract este 5 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS