19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAntifrauda a confiscat bani şi marfă în valoare de 710.000 de lei din Sucpi

Antifrauda a confiscat bani şi marfă în valoare de 710.000 de lei din Sucpi

\n

ANAF susţine că, pentru prima dată de când au demarat controalele de amploare în Craiova, mulţi comercianţi au tras rapid obloanele şi au plecat, iar inspectorii au sigilat marfa lăsată de izbelişte. Ieri, firmele au revenit la standuri şi se verifică actele de provenienţă ale mărfii. ANAF a suspendat activitatea a trei firme şi a dat amenzi la alte 28, fie pentru că nu aveau facturi pe marfă, fie pentru că nu o înregistrau în contabilitate.

Inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu au început din după-amiaza zilei de 15 ianuarie un amplu control în Târgul Comercial Sucpi, din Craiova, pentru a verifica actele de provenienţă ale mărfurilor scoase la vânzare de către comercianţi, control care a continuat şi ieri. De data aceasta, potrivit unor surse apropiate inspectorilor, comercianţii au luat-o la sănătoasa, lăsând marfa şi închizându-şi standurile. „Am întâlnit o situaţie ieşită din comun. La vederea oamenilor legii, aproape toţi au ieşit buluc din târg şi şi-au lăsat marfa acolo“, a spus o sursă apropiată inspectorilor ANAF. Altă sursă, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a spus că, la vederea oamenilor legii, „multe fete tinere, fără experienţă, s-au speriat şi au fugit, că nu e marfa lor şi nu răspund ele de marfă, căci ele sunt doar vânzătoare“.
Miercuri-seară, lucrătorii ANAF au verificat, până târziu în noapte, documentele de provenienţă ale mărfurilor la comercianţii pe care i-au prins la standuri. Ieri-dimineaţă, o mare parte dintre magazine au fost redeschise, iar acolo unde erau obloanele trase şi lacătul pus ni s-a spus fie că încep programul după ora 11.00, fie că unele spaţii nu sunt închiriate.
În incinta târgului erau şi clienţi, şi comercianţi, iar din loc în loc se vedeau vestele fosforescente ale lucrătorilor ANAF, care efectuau inventar după inventar la cei care au deschise magazine sau tarabe în zona de spaţii comerciale.

Firmele spun că sunt „în regulă“, clienţii afirmă că doar „uneori“ primeau bon fiscal

Întrebată de ce crede că a început Direcţia Antifraudă un control în acel târg, o comerciantă care număra marfa, în timpul inventarului celor de la ANAF, a explicat: „Momentan, avem treabă. Suntem în regulă!“. Întrebată dacă există facturi pe toată marfa de la standul respectiv, tânăra a mai spus: „Nu vă pot eu răspunde la această întrebare. Eu sunt doar vânzătoare aici. Trebuie să vorbiţi cu patronul“.
În acelaşi timp, unii clienţi care ieşeau din Târgul Sucpi spuneau că nu au primit de fiecare dată bon fiscal. „Cumpărăm de aici întotdeauna, că eu stau pe aici, pe aproape. Unii ne mai dau bon fiscal, alţii nu ne dau“, a spus un bărbat care trecea în grabă prin faţa târgului. „Bon fiscal? Aţi văzut măcar vreo casă de marcat pe aici?“, a spus ironic un tânăr care ieşea din incinta complexului comercial.

Antifrauda a suspendat temporar activitatea unor firme şi a amendat altele

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF, Alexandru Cristea, a declarat, pentru GdS, că în ziua de 15 ianuarie „în urma controlului efectuat în Târgul Sucpi din Craiova, au fost aplicate 28 de amenzi, în valoare totală de 192.000 de lei, s-au realizat confiscări de bunuri şi de numerar în valoare de 710.904 lei, respectiv a fost suspendată activitatea a trei firme (puncte de lucru): două pentru că nu erau dotate cu casă de marcat fiscală şi una pentru că deţinea casă de marcat, dar nu o folosea. Pentru aceasta din urmă, suspendarea activităţii este de trei luni, iar pentru celelalte două firme, suspendarea activităţii se menţine până la dotarea cu casă de marcat“. Cristea a mai precizat că amenzile şi confiscările de bunuri şi de bani s-au făcut „pentru constatarea unor contravenţii pe Legea nr. 12/1990, fie că nu aveau facturi pentru marfa pe care o deţineau, fie că aveau facturile, dar nu le-au introdus în contabilitate. De asemenea, s-au constatat abateri de la Legea contabilităţii, în sensul că, la unele firme, nu era făcută recepţia mărfii existente în magazin, sau nu existau fişe de magazie, precum şi alte abateri“.
Firmele „călcate“ zilele acestea de cei la ANAF pot să conteste în instanţă rezultatele controalelor.

Comercianţii care fug din faţa controlului vor fi chemaţi la sediul Direcţiei Antifraudă

Alexandru Cristea a confirmat, pentru GdS, faptul că mulţi comercianţi şi-au lăsat produsele şi au tras obloanele la vederea funcţionarilor ANAF, părăsind incinta, în după-amiaza zilei de miercuri, 15 ianuarie, când a demarat controlul inopinat. „Mulţi comercianţi din Sucpi au fugit la vederea inspectorilor Antifraudă, iar acum lucrătorii ANAF urmează să identifice firmele care au închiriat spaţii acolo. Potrivit legii, ruperea sigiliului ANAF este infracţiune, iar comercianţii nu pot să rupă sigiliul. Ei trebuie să îi cheme pe inspectorii Antifraudă să facă acest lucru“, a declarat Alexandru Cristea. Acesta a precizat că, ieri-dimineaţă, când inspectorii Antifraudă au reluat controlul în Sucpi, „comercianţii care cu o seară înainte închiseseră erau prezenţi la standuri şi au arătat actele la control. Probabil că au înţeles că este mai rău să îngrădeşti controlul. Acolo unde se găseşte marfă şi ea nu este revendicată de nici o firmă, aceea se poate confisca“.
Acei comercianţi care nu au primit controlul ANAF şi nu-i sună pe inspectori pentru a lămuri lucrurile vor fi chemaţi la Târgu Jiu, în judeţul Gorj, unde se află sediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală.

Care este procedura legală după realizarea controlului

Alexandru Cristea a explicat pentru GdS că aceste controale de amploare care au loc în Craiova în mai multe locuri, în special în pieţe şi târguri, se fac pentru a verifica scripticul cu fapticul. „Verificările acestea se fac pe baza analizei de risc pe care noi o avem. Noi oricum avem datele de la furnizorii care emit facturi şi ştim cui le-au emis şi ştim ce se întâmplă, dar trebuie să verificăm scripticul cu fapticul“. Structurile ANAF au acces la Declaraţia 394, în care se trec toate facturile emise de un furnizor şi cele emise către clienţi. Dacă Fiscul observă că un furnizor a emis facturi către firme din Craiova, dar acele firme nu şi le-au înregistrat în contabilitate, atunci este suspectată evaziunea fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS