15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNou-născut externat după o zi, adus în stare gravă la spital

Nou-născut externat după o zi, adus în stare gravă la spital

O tânără familie din comuna Ioneşti, judeţul Gorj, trăieşte în aceste zile un adevărat coşmar. Fericirea venirii pe lume a primului copil, eveniment care a avut loc în Săptămâna Mare (pe 2 mai), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, s-a transformat în scurt timp într-o poveste tristă, al cărei final depinde acum doar de Dumnezeu. Nou-născutul, o fetiţă de 3,2 kg, care a primit la naştere nota 9, a fost externat, cu acte, la o zi de la venirea pe lume. Mama a plecat însă cu el după încă o zi, dar a revenit cu copilul la spital după 24 de ore, în prima zi de Paşte. Fetiţa a fost internată în Secţia de Terapie Intensivă în stare gravă, cu şanse minime de supravieţuire, din cauza unei afecţiuni neurologice.
Drama familiei Păuna a început în prima zi de Paşte şi continuă în această săptămână, cunoscută drept Săptămâna Luminată. La o intervenţie divină speră şi Elena şi Firuţ Păuna, pentru ca fetiţa lor de doar opt zile să trăiască. Nu caută vinovaţi, dar şi-au pierdut încrederea în medici. De duminică, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova este noua lor casă, în care se roagă neîncetat pentru viaţa copilului lor. Nu-şi pot imagina cum medicii au putut externa un nou-născut după doar o zi de la naştere. De fapt, nici medicii nu-şi pot imagina. „Cine a fost nebunul capabil de aşa ceva?! Poate să fi fost externare la cerere, că altfel… Dar nici aşa nu se face, e vorba şi de vaccinurile care se fac copilului în spital, de starea lui“, a fost reacţia unui medic din cadrul SCJU Craiova. De aceeaşi părere este şi un medic specialist. „Nu e normal să externezi un copil aşa repede. Nu e vorba de vaccinuri, ci de evoluţia copilului. În mod normal, timpul de şedere în spital este de cinci zile la cezariene şi trei-patru zile la naşterile normale, dar şi aici depinde de starea nou-născutului, dacă ia în greutate, de mai mulţi factori“, a spus dr. Mirela Siminel, şefa Secţiei de neonatologie de la Spitalul „Filantropia“.

O naştere grea
şi chinuitoare

Elena Păuna, de 24 de ani, ar fi trebuit să nască la Spitalul din Filiaşi, cu doctoriţa care o monitorizase pe perioada sarcinii, dar, cum aceasta era plecată în concediu, varianta a rămas Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Gravida a ajuns cu ambulanţa la Urgenţă în seara zilei de 1 mai, iar de aici a fost internată la etajul opt, la Maternitatea din cadrul unităţii medicale. A născut în jurul orei 4.00 dimineaţa, pe cale naturală, o fetiţă de 3,2 kg, care a primit nota 9 la naştere. Chinurile naşterii nu au mai contat pentru tânăra mămică, fiind mai presus bucuria primului copil. Din spusele Elenei reiese că la naştere a fost asistată de două rezidente, „care nu vă spun cât m-au chinuit“. „Le-am auzit când se întrebau dacă să-l cheme pe doctor, dar tot ele au spus că nu e nevoie să-l mai trezească la o asemenea oră. Una dintre ele a şi pus problema ce se fac dacă apar complicaţii, dar au zis apoi că se descurcă“, povesteşte femeia.  
Marea sa nedumerire a fost însă alta. Tânăra susţine că la o zi după naştere, când nici nu apucase să-şi ţină fetiţa în braţe, i s-a spus că va fi externată, pe motivul că nu are probleme şi că nu sunt locuri în spital. „Vineri, pe 3 mai, pe la ora 11.00, mi s-a spus că pot să plec acasă, că sunt bine, dar de fetiţă nu mi-a zis nimeni nimic. Asta m-a mirat foarte mult. Nu mi s-a părut normal nici să mă trimită acasă la o zi de la naştere, aşa că am refuzat. Sâmbătă, când m-au văzut tot în spital, se mirau de ce nu am plecat. Mi s-a spus că nu o să mai fie locuri, că vin alte mămici şi că o să stăm câte două în pat, aşa că am chemat soţul să mă ia“, afirmă Elena Păuna. Tânăra mai spune că i s-a dat un bilet decât pe numele copilului pentru medicul de familie, fiind anunţată că trebuie să revină marţi la spital.

Externare la cerere… verbală

În ceea ce priveşte starea fetiţei, tatăl spune că a mers pe mâna medicilor. „Eu am văzut că fata nu prea deschidea ochii şi parcă respira cam greu, dar ni s-a spus că e un lucru normal. Dar se pare că nu a fost aşa“, afirmă Firuţ Păuna, încercând să-şi stăpânească lacrimile. Părinţii s-au întors la spitalul din Craiova duminică seară, după ce au observat că fetiţa avea o stare permanentă de somnolenţă şi refuza mâncarea. Ambulanţa solicitată a venit însă de la Spitalul Turceni şi copilul a fost dus iniţial acolo. La solicitarea părinţilor, a fost chemată o nouă maşină, de la Craiova. „Cu greu am reuşit să găsim o ambulanţă. Abia după vreo două ore de birocraţie şi alte trei ore de aşteptare a sosit un echipaj SMURD şi ne-a adus la Spitalul Judeţean. Fetiţa deschidea ochii când am ajuns cu ea, înţeleg că acum e în stare gravă. Ar fi avut un vas de sânge spart şi de aici acea somnolenţă“, povesteşte tatăl. La Turceni, copilul a ajuns la ora 16.00, la Urgenţa SCJU Craiova la ora 22.00, fiind dus imediat în Secţia de Terapie Intensivă.
Cum se poate însă ca un nou-născut să fie trimis acasă la o zi după ce a venit pe lume? Poate pentru că era perioada de minivacanţă şi urma Paştele? Şi de ce atâta insistenţă din partea medicilor pentru externare, dacă este să ne luăm după spusele mamei, care susţine că a reuşit cu greu să mai stea încă o zi în spital. „Copilul a primit nota 9 la naştere, nu a avut probleme în primele două zile cât a stat în spital şi a fost externat la solicitarea verbală a mamei, care voia să ajungă mai devreme acasă. A revenit la 24 de ore cu probleme neurologice“, este explicaţia dată de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, conf. dr. Florin Petrescu, după ce a cerut un răgaz de câteva minute pentru a se interesa de acest caz. „Cum să ceară soţia mea aşa ceva?! Era la prima naştere, cum să vrea să plece acasă aşa repede?“, spune Firuţ Păuna. Oare chiar poate orice pacient să ceară să fie externat când doreşte el, medicul nu are nici un cuvânt de spus?, întrebăm şi noi.
Povestea cu externarea pare totuşi cusută cu aţă albă, din moment ce biletul de ieşire din Maternitate al copilului are data de vineri, 3 mai, iar mama apărea marţi în sistem ca externată pe data de 4 mai. „Luni, când am fost verificată, apăream ca internată, iar marţi, ca externată. Ce să mai înţeleg din asta?“, spune Elena Păuna.

În comă, cu prognostic neurologic rezervat

Indiferent de modul în care a fost externată femeia, o întrebare rămâne. Ar mai fi ajuns copilul în această situaţia dacă ar fi rămas în spital, sub supraveghere medicală? O întrebare la care, deocamdată, nimeni nu poate oferi un răspuns. Cum nici medicii nu ştiu încă din ce cauză fetiţa are această suferinţă neurologică. „Am văzut copilul şi ieri (marţi – n.r.) şi astăzi (miercuri – n.r.) şi pot să vă spun că este în stare foarte gravă. Fetiţa se află în comă, intubată, cu suport hemodinamic, din cauza suferinţei neurologice. I s-au făcut investigaţii, dar tot nu se cunoaşte cauza hemoragiei. Este vorba de o suferinţă neurologică gravă, iar copilul primeşte tratament pentru mai multe tipuri de afecţiuni. În continuare există un risc vital, cu prognostic neurologic rezervat“, a precizat unul dintre medicii care monitorizează fetiţa. „Pe biletul de ieşire scrie că s-a externat în stare bună, dar după 24 de ore a ajuns la spital cu convulsii şi în comă. Nu ştim ce s-a întâmplat în acele 24 de ore cât a stat acasă“, a mai spus medicul.
În cazul micuţei s-a pus şi problema transferului la un spital din Bucureşti, dar deocamdată medicii spun că nu este cazul: „Am discutat cu Bucureştiul despre tratament şi nu există alte opţiuni terapeutice în acest caz, faţă de ceea ce facem noi în momentul de faţă la spital. Nu ne opunem unui transfer, dar şi noi facem tot ce se poate pentru a salva viaţa acestei fetiţe“.

Cine va răspunde?

Aveau voie cele două rezidente să intre la naştere fără medic? „Rezidenţii pot efectua un act medical, mai ales cei din anii terminali, dar răspunderea aparţine medicului care deţine parafa, fie cel care este de gardă, fie cel care a preluat pacientul, fie şeful de secţie“, a explicat dr. Lorena Dijmărescu, medic ginecolog la Spitalul „Filantropia“.
Din toată această tristă întâmplare, care se poate transforma într-o tragedie, întrebarea firească este „cine va răspunde?“. Sau, mai concret spus, va răspunde vreodată cineva pentru situaţiile de acest gen care apar nu doar la cel mai mare spital din Craiova, ci peste tot în ţară? Un exemplu recent este cel al familiei Bud (fotbalistul Cristi Bud – n.r.), al cărei copil a decedat la patru zile de la naştere, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, caz în care Ministerul Sănătăţii a deschis deja o anchetă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS