19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn ultimul an, 42 de doljeni care au probleme cu alcoolul au cerut sprijin pentru a se lăsa

În ultimul an, 42 de doljeni care au probleme cu alcoolul au cerut sprijin pentru a se lăsa

Nouă persoane s-au înscris, în perioada 2010-2012, în programul naţional lansat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj pentru a beneficia gratuit de tratament cu medicamentul Revia pentru a renunţa la alcool. De la începutul anului trecut şi până în prezent, alţi 42 de doljeni au solicitat sprijin. În categoria beneficiarilor se încadrează persoanele cu vârsta peste 18 ani, cu o stare de sănătate relativ bună, care va fi stabilită în urma unor analize de laborator. Tot ce au de făcut cei care doresc să renunţe la consumul de alcool este să contacteze personalul Centrului la numărul de telefon 0251.415.460 sau să se prezinte la sediul CPECA, pe strada Amaradia nr. 93-95, la etajul 1, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00, în vederea unei prime evaluări de specialitate, în scopul includerii într-un astfel de program gratuit de tratament. „Oferim tratament gratuit pentru o perioadă de şase luni, cu condiţia ca aceia care au probleme cu alcoolul să vină periodic la testări. Din nefericire însă, mulţi ne solicită sprijin, însă puţini sunt cei care urmează tratamentul. Avem solicitări şi din partea persoanelor de sex feminin, însă, până acum, nici o femeie nu a urmat tratament. Oferim asistenţă medicală, psihologică şi socială, iar confidenţialitatea este garantată. Programul de tratament are următoarele etape: evaluarea medicală, psihologică şi socială; realizarea planului individualizat de asistenţă ce cuprinde tipul de intervenţii medicale, psihologice şi sociale necesare asigurării procesului terapeutic în funcţie de nevoile beneficiarului; intervenţii medicale în vederea menţinerii abstinenţei şi evaluării stării de sănătate; intervenţii psihologice cu scopul prevenirii recăderilor şi creşterea motivaţiei pentru schimbare; intervenţii sociale necesare reabilitării şi reinserţiei beneficiarilor“, a precizat Florin Nicolăiţă, coordonatorul CPECA Dolj.
Pentru prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, în judeţul Dolj există centre speciale la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Orăşenesc Filiaşi, Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti“ Dăbuleni, Spitalul Segarcea.
În România sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces. Conform unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică realizat la sfârşitul anului trecut, românii se numără printre cei mai mari consumatori de alcool ai Europei, sitându-se pe locul al treilea în topul consumului, cu 12,7 litri pe cap de locuitor adult într-un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS