13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul aşteaptă 18,6 milioane de euro pentru campusuri şcolare

Doljul aşteaptă 18,6 milioane de euro pentru campusuri şcolare

Patru investiţii demarate în anii 2007-2008 au fost abandonate din lipsă de fonduri, încurcând activitatea şcolară a instituţiilor de învăţământ. Ministerul Educaţiei promite relansarea proiectelor în 2013, însă rămâne de văzut dacă banii vor fi prevăzuţi în proiectul de buget. 

În perioada 2007-2008, judeţul Dolj a fost inclus într-un program naţional privind construirea de campusuri şcolare, întrerupt câţiva ani mai târziu din lipsă de fonduri. La sfârşitul lui 2012, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca, declara că guvernul intenţionează să reia lucrările la cele 162 de campusuri şcolare din ţară, abandonate în prezent. „Este un program foarte important, pentru că a fost gândit astfel încât toate regiunile să fie cuprinse, pentru a putea pregăti elevii ca la momentul terminării şcolii să aibă un loc de muncă garantat“, afirma Fedorca. Pentru continuarea lucrărilor, ar urma să fie atrase fonduri din străinătate. În Dolj, urmau să fie construite patru campusuri şcolare, la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ (Craiova), Liceul Tehnologic „Gheorghe Bibescu“ (Craiova), Liceul Teoretic Bechet şi Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ (Băileşti). Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a transmis recent o situaţie cu derularea acestui program. „La sfârşitul anului trecut, ministerul a cerut o situaţie informativă. Potrivit proiectelor, valoarea totală estimată pentru cele patru campusuri şcolare se ridică la circa 80 de milioane de lei. ISJ Dolj susţine finalizarea lucrărilor, decizie justificată de situaţia numărului de elevi şcolarizaţi“, a precizat Doiniţa Iliuţă, şef Serviciu reţea şcolară şi salarizare în cadrul ISJ Dolj.

Vor fi alocaţi bani în 2013?

Unul dintre cele mai avansate proiecte este cel de la Liceul Teoretic Bechet, unde firma constructoare a apucat să ridice o parte din scheletul a două corpuri de clădire. „Avem peste 700 de copii înscrişi la instituţia noastră, aici incluzând preşcolari, şcoala primară, gimnazială şi liceu. Sunt peste 100 de elevi de liceu din localităţile apropiate (Ostroveni, Sadova, Lişteava). Campusul şcolar ne-ar fi ajutat foarte mult în ceea ce priveşte elevii, dar şi profesorii, pentru că erau proiectate şi garsoniere pentru cazarea profesorilor. În prezent, avem în jur de 20 de profesori care fac naveta de la Craiova. Suntem sufocaţi de lipsa de spaţiu. Campusul P+2 urma să cuprindă garsoniere pentru cadrele didactice, spaţiu de cazare pentru 100 de elevi, cantină, club şi ateliere-şcoală. Investiţia a fost estimată la 17 milioane de lei. Lucrările au fost sistate însă la puţin timp de la începerea lor“, a precizat Ileana Costa, directorul instituţiei. Potrivit autorizaţiei de construire, lucrările au fost demarate pe 9 decembrie 2009 şi aveau ca termen de execuţie 24 de luni. Alt proiect a fost cel de la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova. Proiectul datează din 2007, însă până la sistare nu s-au făcut mulţi paşi din diferite motive. Lista de investiţii aprobate pentru instituţie cuprindea reabilitarea clădirilor existente (termoizolaţii, faţade, modernizarea sălii de sport şi a spaţiilor de învăţământ), precum şi construcţii noi, care se refereau la un internat cu 100 de locuri de cazare (50 de camere), cantină cu 100 de locuri, club/sală de conferinţe, ateliere şcoală, garsoniere pentru cadrele didactice, precum şi o bază sportivă în aer liber cu instalaţie de nocturnă. „Proiectarea şi execuţia lucrărilor la acest obiectiv au fost întârziate în anii 2007 – 2008 de cauze obiective. Fostul proprietar a revendicat 300 de metri pătraţi din terenul şcolii, terenul fiind răscumpărat în cele din urmă de Primăria Craiova. De asemenea, a fost deviată conducta de alimentare cu apă potabilă a cartierului Craioviţa Nouă şi a canalizării, care traversau amplasamentul viitoarelor construcţii. Aceste devieri au fost finalizate în luna noiembrie 2008. În prezent, lucrările sunt sistate. Baza sportivă în aer liber a şcolii a fost afectată, faţada sălii de sport este acoperită de schele, iar în curtea şcolii sunt amplasate confecţiile metalice ce urma să fie utilizate la fundaţia atelierelor şcoală şi a cantinei“, a declarat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“.
Până în prezent, pentru studiul de fezabilitate, proiectare şi lucrări au fost cheltuite 1,3 milioane de lei, iar necesarul de fonduri pentru finalizarea investiţiei este de 8,9 milioane de lei. Factorii implicaţi recunosc că suma necesară numai pentru cele patru investiţii din Dolj este foarte mare (18,6 milioane de euro) şi că este posibil ca proiectele să nu fie reluate curând. „Situaţia investiţiilor a fost cerută în timp util pentru a se putea introduce aceste lucrări în proiectul de buget pe 2013“, a precizat Doiniţa Iliuţă. Rămâne de văzut dacă aceste obiective se vor regăsi, în cele din urmă, în bugetul pe acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS