15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPremii de 22.000 de lei pentru olimpicii de la „Buzeşti“

Premii de 22.000 de lei pentru olimpicii de la „Buzeşti“

Colegiul Naţional (CN) „Fraţii Buzeşti“ din Craiova i-a răsplătit vineri pe elevii care au obţinut premii şi menţiuni la fazele judeţene ale olimpiadelor şcolare şi au reuşit să se califice la etapele naţionale sau internaţionale ale acestora

În anul şcolar 2011-2012, elevii Colegiului Naţional (CN) „Fraţii Buzeşti“ au reuşit să obţină 301 premii şi menţiuni la faza judeţeană. „Avem un elev calificat la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, 64 de elevi calificaţi la faza naţională, 56 de elevi ce au primit locul I la fazele judeţene, 46 – locul II, 37 – locul III, 3 premii speciale şi 159 de menţiuni“, a declarat Zamfirică Petrescu, directorul CN „Fraţii Buzeşti“, care a explicat că sunt cu zece calificaţi mai mult la naţională faţă de anul trecut.
Pentru rezultatele lor, elevii de la Buzeşti au primit diplome şi premii în bani. „Scopul evenimentului este de a-i motiva pe elevi să înveţe şi să ştie că munca lor este răsplătită, chiar dacă sumele  cu care-i recompensăm noi sunt mici. Merită mult mai mult, dar fondul general de premiere este de aproximativ 22.000 de lei, iar ei sunt foarte mulţi“, a adăugat Zamfirică Petrescu. Fondurile provin de la Fundaţia „Fraţii Buzeşti“ şi din sponsorizări.

Mihnea Alexandru Găman, un elev de excepţie

De remarcat este faptul că 31 de elevi ai colegiului au reuşit să obţină premii multiple la olimpiadele şcolare la care au participat. Cei mai mulţi dintre ei au câștigat două premii, sunt însă şi cinci elevi care au reuşit să obţină trei şi chiar patru premii la concursurile şcolare. Unul dintre ei este Mihnea Alexandru Găman, elev în clasa a XI-a, şeful clasei, vicepreşedintele Consiliului Elevilor din „Buzeşti“. Acesta a reuşit să obţină premiul II la Olimpiada Judeţeană de Fizică, premiul III la Olimpiada de Limba Engleză şi la cea de Ştiinţele Pământului şi premiul I la Olimpiada de Economie. În plus, la trei dintre aceste olimpiade (fizică, economie şi știinţele pământului) s-a calificat la faza naţională. Din păcate, pentru că se va desfăşura în aceeaşi perioadă cu alte olimpiade, nu se va putea prezenta la Olimpiada Naţională de Fizică. „Pentru a reuşi, trebuie să faci şi câteva sacrificii, având în vedere faptul că participarea la patru olimpiade nu a presupus numai să înveţi la patru discipline. Asta deoarece, la știinţele pământului, de exemplu, disciplină la care am obţinut premiul III şi m-am calificat la naţională, trebuie patru materii (geografie, chimie, biologie şi fizică)“, a declarat Mihnea Alexandru Găman, care a explicat că face performanţă din clasa I, de când a venit la CN „Fraţii Buzeşti“, colegiu pe care l-a urmat şi mama sa. La naţională a început însă să se califice din clasa a VIII-a. În ceea ce priveşte viitorul, adolescentul plănuieşte să se înscrie la o Universitate din SUA. „Vreau să fac medicină sau să mă axez pe știinţele pământului în America. O să aplic în toamnă. Nu m-am hotărât încă unde exact. Sunt mai multe opţiuni: Harvard, Princeton, Yale“, a precizat Mihnea Alexandru.
Acesta a adăugat că, dacă toate celelalte materii se leagă între ele, economia o face din plăcere. „Mi se pare interesant, de actualitate, ne ajută pe noi ca oameni. Indiferent dacă te faci medic sau geolog sau orice altă meserie, tot vei fi plătit în bani şi trebuie să înveţi să îi gestionezi, să vezi dacă poţi să investeşti“.

Dan Mircea Mirea s-a calificat la trei olimpiade naţionale

Un alt elev care a reuşit să obţină patru premii este Dan Mircea Mirea, elev în clasa a IX-a. Acesta a obţinut premiul III la Olimpiada de Fizică (calificare la naţională), premiul II la Olimpiada de Ştiinţele Pământului (calificare la naţională), premiul I la cea de Biologie (calificare la naţională) şi menţiune la cea de Limba Engleză (calificare la barajul pentru naţională, dar nu a mai participat pentru că nu a avut timp). „Mie îmi plac foarte mult ştiinţele naturii. Am simţit o atracţie pentru ele de când eram mic şi citeam enciclopedii şi eram fascinat. Performanţele au început în clasa a VII-a, când am luat premiul II la naţionala de biologie“, a declarat Dan Mircea Mirea. Acesta a explicat că pentru el engleza este esenţială pentru că-şi doreşte să urmeze o facultate în afara ţării. „Faptul că particip la olimpiade e un mod de a mi-o exersa şi a mă evalua. În ceea ce priveşte viitorul, anul trecut pe vremea asta voiam să mă fac astro-fizician pentru că-mi place şi astronomia (în weekend particip şi la olimpiada de astronomie), dar îmi place foarte mult şi biologia, şi înclin şi spre medicină. Probabil că voi urma o facultate din America sau Anglia“, a adăugat Dan Mircea.

Elena Dobrică are două calificări la naţională şi planuri mari de viitor

Performanţă a reuşit să facă şi Elena Dobrică. Aceasta este elevă în clasa a X-a şi a reuşit să obţină premiul II la Olimpiada de Fizică, menţiune la Ştiinţele Pământului (calificare la naţională) şi premiul I la Olimpiada de Chimie (calificare la naţională). „Prima oară m-am calificat la naţională în clasa  a VIII-a, la Ştiinţe pentru Juniori. Dintre toate aceste materii, mai aproape de sufletul meu este chimia, care nu este o disciplină aridă, aşa cum o consideră unii. Nu este nici greu, nici uşor, dar atâta timp cât îţi place, lucrezi cu plăcere“, a declarat Elena, care a explicat că intenţionează să urmeze cursurile universitare tot în afara ţării – în Anglia, cel mai probabil.

Ciprian Ştefan, mezinul grupului de elevi cu rezultate formidabile

Elevii de liceu nu sunt singurii care au reuşit să facă performanţă şi să obţină mai multe premii la fazele judeţene şi calificări la naţională. Ciprian Ştefan este elev în clasa a VI-a şi a reuşit în acest an şcolar să se califice la faza naţională a Olimpiadei de informatică şi să obţină menţiuni la faza judeţeană a Olimpiadelor de Matematică şi Fizică. „Eu întotdeauna am fost pasionat de matematică şi pasiunea asta m-a atras şi spre informatică şi fizică. Mi-a plăcut foarte mult materia, profesorii de la clasă, şi astfel m-au atras şi am zis să încerc să particip şi la olimpiade. Şi la anul voi încerca să particip la toate, să văd ce premii mai iau. La liceu vreau să intru la o clasă cu profil matematică -informatică intensiv informatică, tot la «Buzeşti»“, a spus Ciprian Ştefan.

Oaspeţi de seamă la eveniment

La ceremonia de premiere de la „Buzeşti“ a fost prezent şi prof.univ.dr. Radu Constantinescu, preşedintele Fundaţiei „Fraţii Buzeşti“, şi prof.univ.dr. Irinel Popescu, membru de onoare al fundaţiei, ambii foşti absolvenţi ai CN „Fraţii Buzeşti“. „Ca fost absolvent al  CN «Fraţii Buzeşti» mă simt mândru de voi, vă felicit pentru rezultatele obţinute şi sper să nu uitaţi locul din care aţi plecat şi v-aţi format“, a declarat prof.univ.dr. Irinel Popescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS