17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRaportul preliminar „Brâncuşi“ pentru UNESCO, finalizat

Raportul preliminar „Brâncuşi“ pentru UNESCO, finalizat

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a finalizat raportul preliminar asupra Ansamblului sculptural brâncuşian din oraş, în vederea înscrierii pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Documentul conţine o serie de informări legate de starea operelor realizate de sculptorul Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, programele de punere în valoare şi promovare turistică a sculpturilor, precum şi proiectul de realizare a unui centru de vizitare şi expoziţional, în apropierea Coloanei Infinitului. Potrivit lui Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, raportul va fi trimis pentru analiză Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO. În funcţie de solicitările membrilor Comisiei parlamentare amintite, raportul va fi completat de Centrul „Brâncuşi“ cu toate documentele necesare. În ultimă instanţă, dosarul va conţine câteva mii de pagini şi va fi trimis de Ministerul Culturii la secretariatul UNESCO pentru a fi dezbătut în cadrul şedinţelor acestui for.

Punctaje bune pentru opere

Directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Ovidiu Popescu, a mai spus că, în urma inspecţiei efectuate de expertul restaurator Dorin Dănilă asupra Coloanei Infinitului şi Mesei Tăcerii, cele două monumente au primit punctaje foarte mari la evaluare: „Cele două opere au primit punctaje foarte mari, după standardele internaţionale, între 98% şi 100%, în ceea ce priveşte valoarea istorică, artistică, autenticitatea, valoarea tehnică şi starea de conservare. Am consemnat aceste informaţii în raportul preliminar pentru Comisia parlamentară pentru relaţia cu UNESCO. Comisia ne-a solicitat acest raport. Un lucru care merită amintit este că am solicitat în raport ca Biserica Sfinţii Apostoli, situată pe Calea Eroilor, să fie inclusă pe lista monumentelor UNESCO, ca parte a Ansamblului brâncuşian de la Târgu Jiu. De asemenea, unul dintre obiectivele amintite în raport este şi intenţia primăriei de a construi în Parcul Coloanei un centru de vizitare şi informare. Tot acolo dorim să amenajăm două parcări pentru autoturisme şi autocarele cu turişti. Aşteptăm să vedem ce documente ni se vor solicita, în scopul întocmirii raportului final“, a precizat Ovidiu Popescu.

Ziua Coloanei Infinitului

Autorităţile de la Târgu Jiu vor sărbători pe 27 octombrie Ziua Coloanei Infinitului. Cu această ocazie va fi organizată în municipiu o expoziţie de fotografie-document cu imagini din timpul lucrărilor de construire a Coloanei Infinitului. Fotografiile au fost făcute după clişeele originale donate Primăriei Târgu Jiu de către Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, şeful proiectului de realizare a monumentului. În fapt, pe 27 octombrie 1938 a fost inaugurată la Târgu Jiu sculptura cunoscută iniţial sub denumirea de „Coloana recunoştinţei fără sfârşit“ şi dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial căzuţi în luptele de pe malul Jiului. Ulterior, monumentul s-a impus în memoria colectivă sub denumirea „Coloana Infinitului“, deşi Constantin Brâncuşi, în expoziţia sa personală de la New York, din 1933, a expus proiectul de la Târgu Jiu sub denumirea „Coloana fără Sfârşit“.
• Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU