14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPasajul suprateran, două luni întârziere

Pasajul suprateran, două luni întârziere

Primarul Craiovei a anunţat ieri că, în cazul în care constructorul nu dă semne că poate termina lucrarea până în mai 2012, va relua licitaţia,   pentru a găsi o firmă care să o finalizeze la timp

Edilul-şef al Craiovei, Antonie Solomon, a prezentat ieri în prima sa conferinţă de presă după ce s-a întors în fruntea primăriei – stadiul lucrărilor la marile investiţii derulate în Bănie cu fonduri europene.
„Printr-o şansă a vieţii, Craiova a fost introdusă în Planul de Dezvoltare al României, fiind unul dintre cei şapte poli de dezvoltare. Suma alocată în acest sens este de 96 de milioane de euro. Acest Plan de Dezvoltare a fost aprobat în octombrie 2009, când eram încă primar al Craiovei, iar proiectele aparţin acelui colectiv condus de mine: pasajul suprateran, pasajul subteran, centrul expoziţional, nouă străzi şi bulevarde mari ale Craiovei, dar şi alte câteva proiecte mai mici“, a precizat Solomon.

„Marele Zid Chinezesc“ din centrul Craiovei

    Vorbind despre cele două proiecte în derulare, primarul s-a arătat profund nemulţumit de ritmul lucrărilor. Cele mai mari critici le-a avut în ceea ce priveşte pasajul suprateran, care va costa aproape 60 de milioane de lei, şi este realizat în asociere de firmele SCT SA Bucureşti şi Erpia SA Craiova.
    „Avem probleme cu pasajul suprateran. Constructorii au o restanţă de două luni şi nu ştiu dacă o recuperează. După cum evoluează lucrurile, o să muncim la această lucrare cât la Marele Zid Chinezesc“, a spus Solomon.
Edilul a explicat de unde provin întârzierile: „Cred că firma care a câştigat licitaţia și subcontractorii nu şi-au făcut datoria aşa cum trebuia faţă de comunitate. Adică stai de câteva luni şi nu înaintezi fiindcă ai probleme cu deţinătorii de reţele, că trebuie să muţi patru stâlpi şi nu ştii ai cui sunt – ai CEZ, ai Luxten sau ai primăriei? S-a tergiversat foarte mult lucrarea până s-a ieşit din subteranele kilometrului 0“, a spus Solomon. Edilul a mai precizat: „Sunt foarte nemulţumit şi de modul în care se cofrează şi se toarnă betonul la cei şapte stâlpi“, arătând că nemulţumirea ţine de faptul că stâlpii se fac pe rând, nu toţi deodată, pentru a dura mai puţin.
Tocmai din acest motiv, primarul a spus că nu exclude ruperea contractului cu actualii constructori şi reluarea licitaţiei: „Vom face o evaluare la pasajul suprateran, să ştim ce s-a întâmplat şi dacă se poate ca până în mai 2012 să se termine acest pasaj. Aş vrea ca până de Zilele Craiovei să fie turnat deja betonul pe jumătate din lungimea pasajului. Dacă nu, fără supărare, este posibilă despărţirea de acest constructor şi, probabil, reluarea licitaţiei. Adevărul ăsta este: s-a mimat munca, s-a pasat pisica de la o instituţie la alta şi uite aşa s-au pierdut luni de zile“.

Prea mult 30 de luni

Solomon a avut nemulţumiri şi cu privire la imensul Centru Multifuncţional care se construieşte pe locul fostului târg din Romaneşti. Investiţia, în valoare de 87,5 milioane de lei, este executată de asocierea firmelor Recon, Mitliv şi Romelectro.
„Durata de execuţie, de 30 de luni, pentru Centrul Multifuncţional mi se pare extrem de mare. Am discutat cu constructorii, cu subcontractorii, şi ei au recunoscut că se poate finaliza într-un an şi ceva, nu în doi ani şi jumătate“, a spus primarul Craiovei.

Finanţare pentru încă trei proiecte

Edilul-şef a anunţat că în scurt timp, cel mai probabil săptămâna viitoare, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, va veni în Craiova pentru a semna contractele de finanţare la alte trei proiecte grandioase. Primul este Craiova Water Park – complexul de agrement din Parcul Tineretului ce va costa 86 de milioane de lei şi pentru care municipalitatea a contractat un împrumut extern ca să poată să-şi achite cota de finanţare. Al doilea este pasajul subteran de pe strada Arieş, cu o lungime totală de 405 m şi o valoare de 66 de milioane de lei. Cel de-al treilea proiect vizează reabilitarea a şase străzi şi bulevarde importante din Craiova: Amaradia, Olteniei, Tineretului, Pelendava, Brestei (între străzile Râului şi Pelendava) şi Toamnei, care va costa 64 de milioane de lei.
Alte proiecte se află în stadiu avansat de pregătire în vederea obţinerii finanţării. Este vorba despre reabilitarea liniei de tramvai şi construirea unui Centru de Excelenţă în Afaceri în vecinătatea viitorului Centru Multifuncţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII