19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVor să plece din ţară pentru un loc de muncă plătit bine

Vor să plece din ţară pentru un loc de muncă plătit bine

Liceele şi facultăţile absolvite i-au făcut şomeri cu studii, au visat, au sperat, au încercat altceva, s-au resemnat, iar acum încearcă din nou să-şi găsească un loc de muncă bine plătit, chiar dacă renunţă la visul de a îmbrăca o haină militară sau o carieră în contabilitate, pentru a găti, a servi la mese sau a caza clienţii la hotel

Proiectul „O şansă tinerilor din mediul rural“ chiar pare să-i scoată din viaţa anostă a satului pe cei cu sau fără studii superioare, dar fără perspectivă. Este un proiect întocmit şi implementat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt cu bani europeni, care se derulează pe parcursul a doi ani, perioadă în care specialiştii consiliază, cursează şi mediază încadrarea în muncă a persoanelor din grupul-ţintă, în meserii ca ospătar, bucătar, recepţioner hotel sau cameristă. Prima întrebare care se ridică, de ce aceste meserii, când judeţul Olt nu are specific pentru dezvoltarea turismului, primeşte răspunsul de la cei implicaţi, dornici, mai toţi, să-şi părăsească satul, judeţul şi, de ce nu, chiar ţara, pentru un loc de muncă bine plătit, dar pe care să-l ocupe fără intervenţii. Mobilitatea forţei de muncă este, de altfel, unul dintre obiectivele proiectului.
Toţi cei cuprinşi în proiect sunt tineri, o singură persoană prezentă la cursuri având peste 45 de ani, dar o dorinţă feroce de a face ceva, altceva decât până acum, şi dacă se poate, pe cont propriu. Managerul de proiect Maria Puşcaş declară că, deşi mai este un an de derulare a proiectului, ceea ce s-a realizat până acum înseamnă deja schimbarea modului de a fi pentru cei cuprinşi în proiect. „Când am mers în comunele judeţului şi ne-am întâlnit cu ei erau cu totul altfel decât sunt acum. Mare parte dintre ei, oameni dependenţi de ajutorul social, nu plecaseră niciodată de acasă măcar până la Slatina, de la Corabia, spre exemplu. Nu erau obişnuiţi cu un program, nu relaţionau uşor, nu acceptau ideea de a avea un şef“, a declarat Puşcaş.
Proiectul a fost gândit pentru a ajuta 600 de şomeri, 300 dintre ei persoane în vârstă de cel mult 25 de ani, ceilalţi, şomeri de lungă durată. În urma întâlnilor organizate în judeţ au fost testate vocaţional, de către psihologi angajaţi, 786 de persoane, arătându-se interesate pentru meseriile prezentate, dar şi dispuse să-şi schimbe localitatea de domiciliu pentru a găsi un loc de muncă 196, care au fost împărţite în şapte grupe pentru a urma cursurile. 70 dintre cursanţi au posibilitatea să meargă în schimb de experinţă, la mare şi la munte. 40 au lucrat deja o săptămână pe litoral, iar 30 vor pleca în această lună la Călimăneşti, pentru un stagiu în hotelurile de acolo. „Cei de la Constanţa ne-au spus că puteau angaja deja 20, dacă ar fi avut cursurile finalizate“, a mai spus managerul proiectului.
La final de proiect, cel puţin 42 de cursanţi trebuie să se încadreze în muncă, ceilalţi putând fi preluaţi de agenţie pentru a urma tot gratuit cursuri de operare calculator sau resurse umane. Alţi 20 care vor să părăsească ţara pentru a-şi găsi un loc de muncă vor fi înregistraţi în sistemul Eures de intermediere internaţională a forţei de muncă.

De la filologie şi poliţie, la recepţia hotelului

Ionela are 21 de ani, este din Ghimpeţeni şi a absolvit Liceul Văleni, profil resurse naturale. Acum vrea să devină ospătăriţă, a fost şi pe litoral, i-a plăcut, a văzut că se câştigă bani mulţi şi nu s-ar gândi de două ori dacă ar primi o ofertă legală pentru străinătate. Ionuţ are 31 de ani şi o poveste mai aventuroasă. Profilul mecanic auto, urmat în cadrul unui liceu industrial, deşi părea de perspectivă, nu i-a oferit nimic. A terminat liceul, a plecat în armată, a rămas în armată timp de cinci ani, după care şi-a prezentat demisia şi a plecat în afară. În străinătate, a lucrat doi ani fără contract şi trei cu contract, în industrie, s-a întors în ţară, la Cezieni, şi acum vrea să o ia de la capăt, ca recepţioner, pentru că s-a săturat de munca de jos. Dar, dacă se poate, tot în străinătate. Georgeta este absolvenţă de facultate, profil economic, ceea ce ar fi trebuit să-i aducă şanse mari de angajare. Toţi angajatorii i-au impus însă vechime, aşa că s-a întors de nevoie, cu diploma în mapă, în comuna natală, Urzica. Astăzi, la 23 de ani, ar vrea să-i reuşească planul de a se angaja ca recepţioner, pentru că a descoperit că-i place chiar mai mult decât meseria pentru care s-a pregătit în facultate. Cristina, ultima dintre tinerii prezenţi la conferinţa de presă de ieri, este, la 19 ani, şomer cu diplomă de absolvent al Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ Slatina, ştiinţe umane. Şi-a ales liceul şi profilul cu gândul că va deveni poliţistă. „Am văzut însă, la prieteni, colegi că efortul lor a fost zadarnic, aşa că n-am mai vrut să fac încă o şcoală degeaba“, a spus fata din Izvoarele, care speră ca împlinirea să-i vină din munca în afară, iar meseria de recepţioner hotel îi pare o alegere bună.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII