17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii îmbolnăviţi la „Filantropia“

Copii îmbolnăviţi la „Filantropia“

Două fetiţe din Craiova sunt internate în stare gravă după ce au luat o infecţie cu rotavirus,
cel mai probabil din spital

La o zi după ce a fost externată de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, o fetiţă de zece luni a făcut o infecţie cu rotavirus. Două zile mai târziu s-a îmbolnăvit şi surioara ei mai mare.

Copilul nu avea rotavirus la internare

Sidonia Anghel, de zece luni, a fost internată marţi, 17 mai, în Clinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova cu diaree şi febră. Analizele medicale solicitate de medicul curant au arătat că fetiţa avea o infecţie cu candida, rinofaringită şi gastroenterocolită acută, motiv pentru care i s-a administrat gentamicină. Acelaşi medic a solicitat şi efectuarea analizelor pentru rotavirus şi adenovirus, care au ieşit negative.
Potrivit părinţilor, copilul a fost externat luni, 23 mai, cu toate că nu era complet refăcut. „A avut diaree în dimineaţa zilei în care i s-a făcut externarea. Cu toate acestea, medicul i-a dat drumul acasă“, a susţinut tatăl, Mihai Anghel. Acesta mai spune că în aceeaşi zi a dus fetiţa la ţară, unde se afla şi surioara cea mare, Karina, de doi ani şi şase luni.

Sidonia şi Karina sunt internate în acelaşi salon

Starea de sănătate a Sidoniei s-a agravat, astfel că, în ziua următoare, fetiţa a fost internată de urgenţă în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova cu febră mare, vărsături, diaree. Analizele au arătat că fetiţa avea infecţie cu rotavirus, motiv pentru care a fost izolată într-un salon şi i s-a administrat tratament simptomatic.
După câteva zile, şi fetiţa cea mare a familiei Anghel a ajuns la Spitalul „Victor Babeş“, cu aceleaşi simptome pe care le-a avut sora ei. „Încă de miercuri a avut diaree, iar joi i-a fost atât de rău, cu diaree, vomă şi, în final, şi-a pierdut cunoştinţa. Am dus-o cu maşina repede la Spitalul «Babeş», unde s-a confirmat ceea ce credeam, avea infecţie cu rotavirus“, a povestit Mihai Anghel.  Sidonia şi Karina sunt internate acum în acelaşi salon, cu şanse mari de recuperare, după cum a declarat managerul Spitalului „Victor Babeş“, conf. dr. Iulian Diaconescu. „Fetiţele sunt în stare relativ bună şi li se administrează în continuare tratament simptomatic, cu foarte multe lichide pentru a preveni deshidratarea“, a precizat Diaconescu.
Potrivit dr. Iulian Diaconescu, infecţia cu rotavirus este o boală foarte răspândită în rândul copiilor mici, extrem de contagioasă şi aproape imposibil de prevenit prin reguli elementare de igienă. „Din păcate, este singura boală cu transmitere pe cale digestivă pentru care măsurile de profilaxie nu au nici un efect. Se transmite foarte uşor, îndeosebi în colectivităţile de copii şi are o perioadă de incubaţie de una – trei zile. Este însă o boală banală, extrem de frecventă, care în 95% din cazuri poate fi vindecată cu tratament simptomatic în câteva zile“, a precizat Diaconescu. Managerul a mai spus că lucrul cel mai bun pe care îl pot face însă părinţii pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a copiilor lor este să-i vaccineze împotriva rotavirusului. Vaccinul este disponibil în farmacii şi costă 30 – 35 de lei.

Tatăl a sesizat Direcţia de Sănătate Publică

Reprezentanţii Spitalului Municipal „Filantropia“ au refuzat să ofere un punct de vedere legat de cazul Sidoniei Anghel, dar au început, la sesizarea Gazetei de Sud, o verificare în Clinica de Pediatrie.
Tatăl fetiţelor nu este dispus să uite atât de uşor cele întâmplate şi a cerut ca autorităţile sanitare să ia măsuri împotriva Spitalului „Filantropia“, pentru ca să nu mai apară şi alte îmbolnăviri. „În salonul vecin era internat un copil care avea infecţie cu rotavirus. Nu se asigura nici un fel de protecţie celorlalţi copii. Îi chemau pe toţi într-o cameră şi îi tratau acolo. Nu este normal aşa ceva“, a spus Mihai Anghel, care vineri a făcut o sesizare la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Reprezentanţii departamentului de control în sănătate publică ai DSP Dolj au înregistrat sesizarea şi spun că vor face un control la „Filantropia“. „Până acum nu au fost înregistrate focare de rotavirus în spitalele din judeţul Dolj“, a precizat dr. Dolores Tătar, director adjunct în cadrul DSP Dolj. Cu toate acestea, statisticile o contrazic. Potrivit datelor furnizate GdS de către compania GlaxoSmithKline, în România unul din cinci copii spitalizaţi cu infecţie cu rotavirus a fost infectat în timpul unei internări în spital.

Zece infecţii pe an

Infecţiile spitaliceşti apar în unităţile sanitare din toată lumea, doar că spitalele româneşti au prostul obicei să nu le declare, motiv pentru care şi dezinfecţiile se fac aşa cum se fac. Clinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ Craiova a declarat anul trecut zece cazuri de infecţii spitaliceşti, iar în 2009 doar două cazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII