17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRock, jazz, folk pe scena Casei Studenţilor

Rock, jazz, folk pe scena Casei Studenţilor

După opt ani de tăcere, Festivalul Naţional Studenţesc „Rock, Jazz, Folk“ a reînviat spiritul muzicii de calitate, aducând timp de două zile în faţa publicului nume de prestigiu ale celor trei genuri.  

Iniţiat în 1978, pe vremea când Casa Studenţilor din Craiova nu avea încă o sală de spectacole proprie, la clubul „Electroputere“, Festivalul Naţional Studenţesc „Rock, Jazz, Folk“ a adunat 32 de ani. Astăzi, la cea de-a 18-a ediţie, în prima zi a manifestării, amintirile au curs la microfon. Le-au depănat în cadrul unui expozeu audiovideo Florin Silviu Ursulescu, preşedintele juriului festivalului de-a lungul timpului, şi prezentatorul atâtor ediţii ale manifestării, Gabriel Vlăduţ.
„Au fost spectacole memorabile, cu săli polivalente pline, în perioada de glorie. Aici s-au lansat nume care au devenit mari între timp, de la Holograf, care a luat premiul trei la Craiova, de la Compact, Iris şi alţii. Au fost trupe mari şi din peisajul jazzului.
La una dintre ediţii, Johnny Răducanu, în Sala Polivalentă, pe la 12 noaptea, când se prelunginse momentul apariţei jazzului, mi-a spus că vrea să aducă un prieten în scenă. M-am gândit uitându-mă la ceas: «La miezul nopţii, un prieten în scenă, care nu ştiu ce o fi cântat până acum… Să vezi ce se eliberează Polivalenta în câteva minute. Ei l-au adus pe Gil Dobrică şi au început să cânte pe teme de «m-a făcut mama olten», jazz cu un pian free jazz adus de la Filarmonică. Ciupeau corzile, nu neapărat clapele, după care au trecut rapid într-un concert Ray Charles memorabil. Nu numai că sala nu s-a golit, dar s-a aplaudat frenetic jazz în Craiova, într-o sală Polivalentă“, şi-a adus cu plăcere aminte Gabriel Vlăduţ.
Au fost ediţii memorabile ale Festivalului Naţional Studenţesc „Rock, Jazz, Folk“, despre care la începutul anilor ‘80 revista Bilboard titra cuvinte laudative, evocând ediţia din 1979, atunci când Domino (Sorin Chifiriuc) obţinea marele premiu, Redivivus ocupa locul I, iar Adrian Romcescu – locul I la solişti vocali.
Dorinţa celor care au readus spectacolul muzicii live în faţa spectatorilor este ca ediţiile care se reiau astăzi să fie încununate de acelaşi succes, să se reclădească o istorie care a funcţionat extraordinar în beneficiul craiovenilor.

Muzica a vorbit din nou

Şi mai apoi, când amintirile din anii de glorie s-a epuizat, muzica şi-a făcut intrarea în scenă, făcându-se din nou auzită. A fost rândul jazzului să deschidă oficial sărbătoarea prin glasul Nadejdei Trohin and Friends. În cea de-a doua seară de festival, folkul şi rockul au inundat sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor. Un banner purtând menţiunea „Noi am pierdut un prieten, cerul a câştigat un înger“, amitind de cazul tânărului ucis în faţa liceului la care învăţa, a fost mesajul serii.
Alina Amon, Mihaela Pătran şi Teona Goreci, High Seas, Bogdan Grosu, No Antidote au cântat şi încântat audienţa, încălzind atmosfera pentru recitalul celor două nume grele ale muzicii folk – Nicu Alifantis şi Alexandru Andrieş. „Timpul“, „E frumos, e prea frumos la tine-n suflet/ E târziu, e prea târziu la mine-n gând/Împărtăşim, împărtăşim aceeaşi taină/Dar nu se ştie, nu se ştie până când“ au adus „Balada blondelor iubiri“. Şi mai apoi simţind „Emoţia de toamnă“ s-a cântat la unison „A venit, a venit toamna/Acoperă-mi inima cu ceva/Cu umbra unui copac sau mai bine/Sau mai bine cu umbra ta“ pentru ca sub atingerea degetelor coardele chitării lui Alexandru Andrieş să bucure audienţa cu melodii şi versuri de genul „Am pneumonie/Am pneumonie,/Doctorul mi-a zis că n-am…/Am pneumonie,/Doctorul mi-a zis că n-am…/Dar s-a uitat la mine/Cam cum te uiţi tu pe geam,/De un’ să ştie/De pneumonie?“.
A fost o bucurie împărtăşită deopotrivă de public, care şi-a reîntâlnit idolii, şi de cei doi artişti, care au trăit bucuria revederii cu spectatorii craioveni, care „ne-au primit cu aceeaşi căldură pe care ne-o dăruiesc de fiecare dată când venim aici“.
Muzica de calitate a fost regina serii de 9 decembrie, glasul său a făcut să renască un festival, să reintre în circuit o manifestare de prestigiu, un brand al Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova şi al oraşului însuşi.

Un amănunt important

Festivalul Naţional Studenţesc „Rock, Jazz, Folk“ este un concept unic în festivalurile studenţeşti de la noi din ţară, prin alăturarea, în cadrul unei singure ediţii, a celor trei genuri muzicale, aparent deosebite, fiind şi cel mai vechi din ţară sub acest aspect şi singurul în viaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII