19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStaţia de sterilizare a Spitalului din Târgu Jiu pune în pericol viaţa angajaţilor

Staţia de sterilizare a Spitalului din Târgu Jiu pune în pericol viaţa angajaţilor

Staţia de sterilizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu este foarte veche, cele zece aparate de aici având peste 30 de ani de la data fabricaţiei. Cele nouă angajate ale staţiei spun că au învăţat de-a lungul anilor să se ferească de accidentele care au loc uneori.

O staţie de sterilizare modernă este de strictă necesitate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, cea mai mare şi mai importantă unitate sanitară din judeţ. O staţie nouă ar costa peste 100.000 de euro, iar conducerea unităţii medicale din Târgu Jiu a trimis la ministerul de resort o listă cu dotările necesare, dar nu ştie când va primi suma necesară pentru o astfel de investiţie. Cele nouă angajate ale staţiei de sterilizare au spus că aparatele sunt fabricate în anii ‘60 şi ‘70 şi se defectează mereu. Violeta Bănduţoiu lucrează de 17 ani la staţia de sterilizare. Femeia spune că s-a obişnuit cu aparatele şi a învăţat să se ferească pentru a nu fi victima unor accidente: „Se mai întâmplă să iasă aburi care sunt extrem de fierbinţi, să se deschidă brusc uşile, există riscuri, categoric, pentru că staţia este veche. De-a lungul timpului am învăţat să ne ferim de astfel de accidente. Din cauza faptului că sunt foarte vechi şi volumul de muncă este mare, aparatele se defectează des. În fiecare zi chemăm băieţii care se ocupă de reparaţii. Stăm prost şi în ceea ce priveşte circuitele electrice, care sunt, de asemenea, vechi“, a spus Violeta Bănduţoiu. La staţia de sterilizare sunt angajate nouă persoane, care lucrează în patru schimburi. Potrivit angajaţilor, sunt perioade în care aparatele merg încontinuu.

Consum mare de energie electrică şi apă

Eleonora Gogelescu este şefa staţiei de sterilizare. Asistenta lucrează în cadrul spitalului de mai bine de 20 de ani. „O staţie nouă este o necesitate pentru unitatea aceasta pentru că aici, la sediul de pe strada Tudor Vladimirescu, avem cele mai multe secţii şi sterilizăm extrem de multe materiale. Din păcate, obiectele şi materialele sterilizate sunt sterile doar 24 de ore. Dacă am avea o staţie nouă, materialele ar fi sterile două luni. În plus, consumul de energie electrică şi apă este foarte mare. După ce că staţia este veche, mai este şi costisitoare. Aparatele, şi autoclavele, şi etuvele, se strică des. Mai avem şi zece cazane de sterilizat apa pentru medicii care intră în operaţii. Ei nu folosesc apă de la robinet, ci apă sterilă. Avem mare nevoie de o staţie modernă. Toate spitalele din Gorj au, numai noi nu“, a declarat asistenta medicală. Potrivit acesteia, sterilizarea unor ustensile şi instrumente medicale durează şi trei ore, faţă de 20 sau 30 de minute, cu o staţie nouă şi modernă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS