19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSe modifică examenul pentru permis

Se modifică examenul pentru permis

Ministerul Administraţiei şi Internelor pregăteşte un ordin care să modifice procedura de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere. La rândul său, Ministerul Sănătăţii intenţionează să adopte alt act normativ, prin care să restricţioneze obţinerea dreptului de a conduce autovehicule pentru cei care suferă de anumite afecţiuni, potrivit directivelor Uniunii Europene.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin al ministrului privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere. Actul normativ vine cu modificări destul de importante. Astfel, proba teoretică şi cea practică pentru obţinerea permisului de conducere vor fi susţinute în zile diferite. La susţinerea probei teoretice, candidaţii vor avea acces în sală pe baza unui bon de ordine care va conţine un cod de bare, având valabilitate doar în ziua emiterii. Proba practică a examenului va putea fi susţinută atât ziua, cât şi seara, în localităţi sau în afara acestora.
O prevedere care a născut deja controverse este cea potrivit căreia şoferii sunt obligaţi să verifice starea tehnică a maşinii înainte de a pleca la drum. Mai precis, candidatul va putea fi obligat de comisia de examinare să arate dacă ştie să verifice claxonul, cauciucurile, dar şi nivelul uleiului sau al lichidului de frână. Aceste din urmă prevederi i-au deranjat pe reprezentanţii şcolilor de şoferi, care au susţinut că vor contesta ordinul în instanţă dacă va conţine astfel de obligaţii. Reprezentanţii şcolilor de şoferi s-au arătat cu atât mai deranjaţi cu cât proiectul supus dezbaterii publice nu conţine o normă asupra căreia ei insistaseră. Este vorba despre obligativitatea înregistrării video a probei practice, modalitate prin care s-ar putea elimina sau măcar reduce incidenţa şpăgilor percepute de examinatori.

Hipoglicemia, incompatibilă cu permisul

În baza celuilalt act normativ, pregătit de Ministerul Sănătăţii, persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave, care au crize de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienţă, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine permise auto şi nici reînnoi actul.
Potrivit proiectului de act normativ, comisia de examinare poate obliga candidatul că facă un examen medical de specialitate dacă suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obţinerea permisului de conducere.
Astfel, candidaţii care solicită obţinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeşte 3.500 de kilograme) sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinerea permisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în noul act normativ.
De asemenea, candidaţii care vor să obţină un permis de conducere grupa 2, profesionişti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E), sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. Ulterior, aceşti şoferi vor fi obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori îşi reînnoiesc permisul de conducere.
În cazul în care există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a candidatului care solicită permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenţă medicală autorizată. Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau şoferii care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie (vedere dublă), se mai arată în proiectul de ordin.

Condusul, interzis pentru epileptici

Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau şoferii care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasă conducerea unui autovehicul, în cazul celor cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia, cu afecţiuni neurologice grave (în afara cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat), cu crize de epilepsie, tulburări mentale grave, în cazul persoanelor care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc sau al celor care consumă constant droguri.
În schimb, pot obţine permis auto sau îşi pot reînnoi actul şoferii amatori cu insuficienţă renală gravă sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afectează capacitatea lor de a conduce. Aceştia trebuie să prezinte un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, să efectueze controale medicale periodice.
În cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani fără crize şi fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obţine un permis auto categoria 1.
Potrivit proiectului, există o regulă generală care prevede că permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau şoferilor care prezintă afecţiuni ce nu sunt menţionate în aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră, în afara situaţiilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII