17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a dat startul la un nou sezon de PETscuit

S-a dat startul la un nou sezon de PETscuit

Aproximativ şapte tone de deşeuri, atât au strâns voluntarii doljeni, elevi şi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu, într-o acţiune de ecologizare derulată pe malurile apelor din Dolj. În plus, zeci de tineri s-au hotărât să fie întotdeauna atenţi unde aruncă deşeurile.

Aproximativ 120 de voluntari au participat ieri la o acţiune de ecologizare care a avut loc pe malul râului Jiu, în zona Mofleni, şi pe pârâul Valea Albă, zona Bucovăţ, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa menţinerii apelor curate. „Acţiunea a fost organizată la iniţiativa Fundaţiei nonguvernamentale „Cuvântul care zideşte“, patronată de Mitropolia Oltenia, care desfăşoară proiectul «Copiii – protectorii naturii». Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu s-a alăturat iniţiativei elevilor prin participarea cu 30 de voluntari şi furnizarea de materiale utile pentru ecologizare, precum şi acordarea de sprijin specializat, acolo unde este cazul“, a declarat Camelia Bărbuţu, purtătorul de cuvânt al ABA Jiu.

„O să atenţionez pe toată lumea să aibă grijă unde aruncă gunoiul“

Cei mai mulţi participanţi la eveniment au fost din rândul elevilor (80) Colegiului Naţional „Carol I“, Colegiului Naţional „Elena Cuza“, Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“ şi Şcoala Generală Podari. Aceştia au reuşit ca în numai câteva ore să strângă peste şapte tone de deşeuri (menajere, textile, plastic, hârtii, resturi lemnoase). În plus, au fost încântaţi că pot să dea o mână de ajutor în lupta pentru un mediu mai curat. „Particip la prima acţiune de acest gen, din păcate. Asta deoarece foarte puţine persoane organizează astfel de manifestări. Am venit la îndemnul profesorilor, dar trebuie să facem astfel de activităţi din proprie iniţiativă. Mi-aş dori ca toată lumea să strângă gunoiul“, a declarat Isabela Smarandache, elevă la Şcoala nr. 22 din Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi elevi. „Am văzut câţi oameni sunt nepăsători cu natura şi mi-am zis că, chiar dacă suntem puţini acum, dacă ne vor urma şi alţii exemplul, lucrurile se vor schimba. Eu oricum nu o să mai arunc niciodată nimic la întâmplare şi o să atenţionez pe toată lumea să aibă grijă unde aruncă gunoiul“, a explicat Tiziana Bălăşoiu, elevă la CN „Elena Cuza“, care a precizat că este pentru prima oară la o astfel de acţiune şi că oamenii ar trebui să se gândească de două ori înainte să arunce ceva pentru că printr-un simplu gest pot distruge habitatul multor vietăţi.

„Primarii ar trebui să-i responsabilizeze pe cetăţeni“

Potrivit reprezentanţilor ABA Jiu, stângerea deşeurilor de pe malul râurilor nu este suficientă pentru un mediu mai curat, fiind necesară, în primul rând, schimbarea mentalităţii oamenilor. „Încercăm să facem ecologizare deoarece cetăţenii nu au un spirit civic foarte dezvoltat  şi aruncă mizeria în locuri unde nu ar trebui. Primarii ar trebui să-i responsabilizeze pe cetăţeni“, a declarat Marin Vava, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor din cadrul ABA Jiu. Afirmaţia a fost întărită de directorul coordonator al ABA Jiu. „Prin astfel de acţiuni, ABA Jiu doreşte să conştientizeze cetăţenii în ceea ce priveşte importanţa păstrării curăţeniei apelor şi, în acelaşi timp, să facă un apel la solidaritate socială şi interinstituţională pentru ca, printr-un efort conjugat comun, să prevină şi să combată împreună fenomenul poluării apelor, inclusiv prin metode coercitive“, a declarat Cosmin Călin, directorul coordonator al ABA Jiu.

Copiii pot schimba mentalitatea

Aceasta a fost şi ideea de la care a pornit iniţiativa acestei manifestări. „Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului «Copiii – protectorii naturii», finanţat de Ambasada SUA la Bucureşti, care are drept scop cultivarea dragostei pentru natură şi grija faţă de mediul înconjurător, precum şi să promoveze în rândul elevilor impactul pozitiv al voluntariatului. Ne adresăm în primul rând copiilor, pe care vrem să-i educăm în acest spirit şi să aibă o responsabilitate faţă de lumea frumoasă în care trăiesc astfel încât să devină adevăraţii protectori ai naturii. Nu poţi să te adresezi celor care fac mizerie“, a precizat preotul Ion Reşceanu, directorul Fundaţiei „Cuvântul care zideşte“, care a explicat că în cadrul proiectului „Copiii – protectorii naturii“, care se desfăşoară în perioada septembrie 2009 – iunie 2010, au fost realizate expoziţii de fotografie itinerante şi un film documentar (realizat de Marian Vulcănescu) dedicate zonelor vizate (Valea Jiului, Valea Tismanei, Cheile Sohodolului, Cheile Olteţului) pentru protejarea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII