15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc nu mai dă prime de vacanţă bugetarilor

Boc nu mai dă prime de vacanţă bugetarilor

Guvernul a amânat acordarea primelor până la sfârşitul anului din lipsă de fonduri. Premierul vrea ca angajaţii din sectorul public să fie trataţi cu aceleaşi „unităţi de măsură“ ca restul salariaţilor.

Executivul a decis amânarea acordării primelor de vacanţă, urmând ca bugetarii să le primească la finalul anului, în funcţie de rezultatele economiei, a anunţat premierul Emil Boc, lăsând de înţeles că persoanele care au primit deja primele nu trebuie să returneze sumele încasate. „Într-o perioadă de criză, când oamenii din mediul privat sunt daţi afară, sunt în şomaj tehnic, îşi pierd în fiecare zi locurile de muncă, e firesc ca şi în sectorul public să ne uităm cu mai multă atenţie la modul în care sunt cheltuiţi banii publici. De aceea, am luat decizia de amânare a primelor de vacanţă pentru a observa care sunt rezultatele economiei şi resursele financiare aferente după primul semestru, urmând ca în funcţie de acestea să luăm o decizie în consecinţă“, a declarat Boc, citat de NewsIn.
Premierul a argumentat că, în perioadă de criză, angajaţii din sectorul public şi cel privat nu pot fi trataţi „cu unităţi de măsură diferite“. „Cred că trebuie să avem această solidaritate, această înţelegere. În privinţa bonusurilor, premiilor şi a celorlalte lucruri aferente, în măsura în care economia ne va permite, evident că le vom acorda“, a adăugat premierul.

Cine a luat deja banii nu-i mai returnează

Întrebat dacă bugetarii care au primit deja primele de vacanţă vor fi nevoiţi să le returneze, premierul a lăsat să se înţeleagă faptul că aceştia vor păstra sumele încasate. „Am spus că se amână. Asta înseamnă că aceste drepturi există, dar plata lor a fost amânată. Când? Va fi decisă în funcţie de rezultatele economiei. Repet, nici cei care nu au primit nu pierd banii. Ei îi vor primi, dar atunci când economia va permite acest lucru“, a spus el.
Totodată, guvernul a decis reducerea cu 20% a numărului persoanelor angajate la cabinetele demnitarilor, astfel încât 417 din cei 2.083 de angajaţi ai cabinetelor miniştrilor, secretarilor de stat, preşedinţilor de CJ, de agenţii guvernamentale şi primarilor îşi vor pierde locurile de muncă de la 1 august. Potrivit premierului, la nivel central sunt 800 de posturi bugetate pentru cabinetele demnitarilor (miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii guvernamentale), iar la nivel local sunt 1.283 (la cabinetele preşedinţilor de consilii judeţene, prefecţilor şi primarilor de municipii şi oraşe). Din cele 2.083 de persoane vor pleca 417. Un ministru va rămâne cu 13 angajaţi în cabinet din cei 16, un secretar de stat – cu 5 din 6, un şef de agenţie guvernamentală, un preşedinte de consiliu judeţean şi un primar al unei reşedinţe de judeţ – cu 4 din 5, iar un primar al unui municipiu sau al unui oraş – cu 2 din 3.

Guvernanţii care nu respectă decizia „pleacă acasă“

Boc a spus că miniştrii, secretarii de stat şi şefii agenţiilor guvernamentale care nu respectă decizia luată în şedinţa de guvern „pleacă acasă“ şi a adăugat că executivul contează şi pe sprijinul autorităţilor locale pentru aplicarea acestei măsuri. Prim-ministrul a spus că, prin reducerea personalului din cabinetele demnitarilor, vor fi economisite „milioane de euro“. Actul normativ prin care va fi reglementată această decizie va fi elaborat la începutul sesiunii parlamentare.
Pe de altă parte, Boc a mai spus că, prin desfiinţarea sau comasarea agenţiilor guvernamentale, numărul acestora va fi redus la jumătate, precizând că decizia politică a fost luată şi că urmează ca în două săptămâni să fie finalizat actul normativ. „Decizia guvernului este următoarea: restructurarea agenţiilor guvernamentale se va face prin desfiinţarea, comasarea lor în proporţie de 50%, cu excepţia celor care există în UE şi fac parte multe dintre ele din actele şi directivele Uniunii. Tot ceea ce nu este necesar, în acord cu reglementările europene şi cu participarea României la diverse structuri internaţionale, numărul celorlalte va fi redus la jumătate“, a precizat Emil Boc.
Premierul a evitat să precizeze care sunt agenţiile care vor fi desfiinţate sau comasate, „pentru a nu introduce în opinia publică un climat de instabilitate până la decizia finală luată în guvern prin proiectul de lege sau de ordonanţă aprobat, dar cert este că în vară aceste lucruri se vor finaliza“, subliniind că important este că decizia politică a fost luată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII