13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMasa de Sărbători costă cât anul trecut

Masa de Sărbători costă cât anul trecut

Faţă de anii anteriori, când preţurile explodau în preajma Sărbătorilor Pascale, în 2009, comercianţii au schimbat tactica. Pe fondul crizei economice şi al concurenţei mari, specula şi profitul imediat nu mai fac legea în piaţă.

Indiferent că vorbim de magazine de cartier, de supermarketuri sau de comercianţii din piaţă, în această perioadă, preţurile practicate la produsele de sezon sunt aproximativ aceleaşi ca şi anul trecut. În funcţie de locul de unde le cumpăraţi, carcasele de miel, exceptându-le pe cele importate, au preţuri cuprinse între 17,5 şi 20 lei/kg (faţă de 17-20 lei/kg, în 2008). Ouăle, care sunt la mare căutare în această perioadă, au preţuri pornind de la 0,45 lei/bucata, în timp ce vopseaua costă între 0,80 şi 5-6 lei. „Preţurile sunt cam aceleaşi ca anul trecut. Deşi avem mai puţini bani, tot vom cumpăra miel pentru Paşte“, a spus Margareta M., o craioveancă pregătită să-şi achiziţioneze din timp cele necesare, pentru a evita aglomeraţia. „Mă aşteptam să se scumpească mai mult carnea de miel, dar e aproximativ la fel ca anul trecut. Comercianţii au înţeles, probabil, că vor rămâne cu marfa pe masă dacă exagerează cu preţurile. Sunt tot mai puţini bani, dar trebuie să ne încadrăm în ei. La supermarketuri mai sunt oferte“, a explicat Adriana Pop, altă craioveancă.

„Dacă nu avem bani, degeaba sunt preţuri ca anul trecut“

Nici verdeaţa nu face notă discordantă. Mărarul şi pătrunjelul costă aproximativ 1 leu chita, ceapa şi usturoiul verde se vând cu 0,5-1 leu legătura, salata verde costă între 1,5 şi 3,5 lei bucata, un mănunchi de ridichii este 1,5 lei, roşiile costă între 4,9 şi 5,5 lei kilogramul, iar castraveţii, 2,99 – 4,5 lei/kg. Nici la legume şi fructe nu sunt diferenţe foarte mari de preţ faţă de anul trecut. „Noi nu punem decât 0,5 lei la kilogram, dar s-au scumpit pentru că au crescut preţurile în angrouri“, a spus Oprica Lăutaru, comerciantă în Piaţa Centrală. Afirmaţia este confirmată şi de alţi vânzători din piaţă. „Preţurile nu sunt exagerat de mari. Dar, dacă nu avem bani, degeaba sunt preţuri ca anul trecut“, a spus Elena Marinescu, altă comerciantă.

Unele produse s-au ieftinit

Şi cozonacul gata preparat, care nu poate lipsi de pe masa de Paşte, costă tot ca în 2008. Oferta este diversificată, iar preţurile variază între 3 şi 10 lei pe kilogram, în funcţie de magazin sau de patiserie. Pentru conservatori există cozonacul italian (panettone), al cărui preţ porneşte de la 11 lei şi poate ajunge până la 50 de lei. În ceea ce priveşte prăjiturile, acestea costă între 8 şi 27 lei/kg.
În timp ce unele produse se menţin la acelaşi nivel, altele au cunoscut chiar o uşoară scădere de preţuri. Drobul gata preparat, de exemplu, se găseşte anul acesta la preţuri pornind de la 15 lei/kg, cu aproximativ 11% mai puţin faţă de anul trecut. Cei care doresc să prepare totul în casă trebuie să aibă în vedere faptul că organele se vând la preţuri ce variază între 17 şi 23,31 lei/kg, iar prapurul, cu 4 lei. Cei care vor să-şi impresioneze musafirii cu un caşcaval afumat în formă de miel ar trebui să pregătească 23 lei/kg.

Masa de Paşte costă minimum 200 de lei

O familie care se pregăteşte de Paşte trebuie să aibă, doar pentru mâncare, un buget minim de 200 de lei. Cu aceşti bani îşi va permite un miel de şapte kilograme, un cozonac mediu şi un kilogram de prăjituri foarte ieftine, un carton de ouă şi vopsea pentru ele, o sticlă de vin, un kilogram de roşii şi unul de castraveţi. Dacă mai punem la socoteală că de Paşte românul îşi cumpără haine noi, o familie mai are nevoie de cel puţin 200 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII