20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInstanţa îi cere Rodicăi Stănoiu expertiză grafologică

Instanţa îi cere Rodicăi Stănoiu expertiză grafologică

Rodica Stănoiu trebuie să se prezinte pe 6 aprilie în faţa Curţii de Apel Bucureşti, pentru a scrie un document care să fie comparat cu notele informative şi cu înscrisurile de la Institutul pentru Cercetări Juridice. Decizia a fost luată de instanţă la termenul de ieri al procesului Rodicăi Stănoiu cu CNSAS.

 

Expertiza dispusă de instanţă în procesul Rodicăi Stănoiu nu a fost făcută până la termenul de ieri, experţii de la Institutul de Expertize Criminalistice susţinând că nu au putut să se deplaseze la CNSAS pentru a vedea în original notele informative care i-ar aparţine fostului ministru al justiţiei.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca până la următorul termen, pe 6 aprilie, CNSAS să depună la dosarul cauzei notele informative în original, precum şi trei înscrisuri ale Rodicăi Stănoiu de la Institutul de Cercetări Juridice (ICJ). Tot ieri, CNSAS a depus propria expertiză grafologică, potrivit căreia Rodica Stănoiu este cea care a scris notele informative pentru Securitate, sub numele conspirativ „Sanda".

100% aceeaşi scriitură în notele informative

Potrivit CNSAS, au fost expertizate documente scrise de Stănoiu din dosarul de la Direcţia de Paşapoarte din perioada 1963-1987, un document scris de Stănoiu în 2004, pe când era ministru al justiţiei, declaraţiile de avere şi de interese şi declaraţia de necolaborare cu Securitatea, care au fost comparate cu notele informative.

„Expertiza arată că este 100% aceeaşi scriitură în notele informative ca în înscrisurile din dosarul de paşapoarte, ca în documentele recente, ca în declaraţiile de avere, de interese şi în declaraţia de necolaborare cu Securitatea", susţin reprezentanţii CNSAS.

De asemenea, expertiza cerută de CNSAS unui expert autorizat a avut ca obiect şi compararea notelor informative cu trei documente scrise de Rodica Stănoiu la Institutul de Cercetări Juridice (ICJ) în perioada 1982-1984. Şi în acest caz, expertiza arată că este acelaşi scris în notele informative şi documentele de la ICJ, chiar dacă există unele „elemente diferite între înscrisuri".

Potrivit expertizei, din comparaţia celor două tipuri de documente, pe de-o parte notele informative şi de cealaltă înscrisurile de la ICJ, rezultă „capacitatea persoanei de a scrie în moduri diferite, litere sau grupuri de litere fiind însă executate similar datorită stereotipului dinamic unic fiecărei persoane".

Rodica Stănoiu, fost ministru al justiţiei în cabinetul Năstase, între anii 2000 şi 2004, ar fi dat note informative, sub numele conspirativ „Sanda", începând cu anul 1983 până în anul 1987 ,arată CNSAS în documentele depuse la dosar.

CNSAS notează că, pe 30 noiembrie 1982, fosta Securitate a propus contactarea „în scopul exploatării informative a lui Stănoiu Mihaela Rodica". Aceasta, între 1983 şi 1985, ar fi furnizat informaţii semnate cu numele „Sanda", iar între 1986 şi 1987 ar fi semnat note informative sub numele conspirativ „Georgeta".

Reamintim că Rodica Stănoiu a contestat, în anul 2007, decizia dată de CNSAS prin care se arată că ar fi făcut poliţie politică. CNSAS a respins, pe 6 februarie 2007, contestaţia depusă de Rodica Stănoiu, menţinând verdictul iniţial de poliţie politică în cazul ei. Stănoiu a primit primul verdict de poliţie politică pe 7 decembrie 2006, după ce Colegiul CNSAS a decis, urmare a unor expertize grafologice, că ei îi aparţineau notele informative semnate cu pseudonimul„Sanda".

După ce a fost audiată prima oară de CNSAS, Stănoiu a demisionat din PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU