12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMuzica fără vedere

Muzica fără vedere

Ziua internaţională a bastonului alb a trecut aproape neobservată în Dolj. În încercarea de a reuni comunitatea oamenilor nevăzători, asociaţia locală a organizat, joi după-amiază, un spectacol-concurs de romanţe şi muzică populară, pregătind finaliştii pentru ultima fază a unui festival de la Botoşani.

Ora 16.00. Pe holul întunecat, se aude în surdină o melodie populară. Pare a fi fundalul unor repetiţii. De-o parte şi de alta, uşile sunt încuiate. Abia ultima intrare, cea din apropierea scenei, poate fi folosită. Sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor, de obicei neîncăpătoare pentru baluri sau concerte, e acum aproape goală. Un taraf, două interprete şi o prezentatoare stau într-un colţ al scenei din scânduri, în faţa câtorva oameni care formează publicul. Câţiva dintre cei prezenţi poartă ochelari negri şi sunt sprijiniţi de însoţitori. „Mi-aş fi dorit să vină mai mulţi oameni la acest spectacol, mai ales că era anunţat. Ar fi fost o bucurie sufletească pentru cei care cântă să ştie că munca lor e apreciată. Unii dintre ei au câştigat premii la concursul naţional de anul trecut, de la Bistriţa“, a spus Leontin Mladinescu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala interjudeţeană Dolj-Mehedinţi, aşezat undeva, singur, pe primul rând şi aplaudând puternic după fiecare melodie interpretată.

 

Premianţii de la Bistriţa

 

În sală nu sunt ocupate nici cincizeci de scaune. Din când în când, uşa se deschide şi mai intră cineva. „Zi-ne, Cazane, că zici bine!“, îi strigă o persoană acordeonistului de pe scenă. Taraful Asociaţiei, „Maria Lătăreţu“ după nume, condus de Radu Tudora, care cântă la contrabas şi ocarină, a participat şi anul trecut la cea dintâi ediţie a Finalei interpreţilor instrumentişti nevăzători şi interpreţilor de muzică populară, care a avut loc în Bistriţa. „Acum, concursul se va desfăşura la Botoşani, pe 4 şi 5 decembrie. În 2007, am venit acasă cu premii. Spre exemplu, Radu Tudora a obţinut locul II la ocarină, iar Florin Cazan a câştigat locul I. Din taraf mai fac parte Constantin Ursu, care cântă tot la acordeon, şi Marin Sandu, care le zice din fluier şi muzicuţă. Alături de ei, merg şi interpretele de muzică populară şi romanţe Mariana Nastasiu, care s-a întors de la Bistriţa cu un premiu I, Elena Giulea – cu locul II la Romanţe, apoi Victoria Muraru şi Rodica Sandu“, precizează Leontin Mladinescu. Pentru fiecare medalie repetă ore în şir, cum pot, unde pot. Către oamenii cu astfel de dizabilităţi, ochii celor care văd se îndreaptă destul de rar sau deloc. „Şi instrumentele, atunci când se strică, le plătim cu bani din buzunar“, adaugă preşedintele Asociaţiei.

Deşi puţini, oamenii din sală aplaudă cu drag fiecare doină, fiecare romanţă, fiecare interpret, compensând absenţa celor neprezenţi şi mângâind auzul interpreţilor de pe scenă…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS