17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBasmul, între mess şi hi5

Basmul, între mess şi hi5

„A fost odată ca niciodată că, dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti. Pe vremea când făcea plopul pere şi răchita micşunele, puricele se potcovea la un picior cu nouăzeci şi nouă ocale de fier. Tot atunci, lupii şi mioarele se luau de gât şi se sărutau cu foc. Nu minte cel ce nu vede, mai mincinos e cine nu crede“. Cu aceste cuvinte, opt eleve din Craiova au arătat că în viaţa noastră mai este loc pentru poveşti cu prinţi, prinţese şi zâne bune.

 

„Au fost odată ca-n poveşti, au fost ca niciodată“ opt prinţese de vârste diferite, care încă de la naştere au fost ursite să nu lase să moară basmele şi poveştile. Regele a dat însă poruncă în ţară ca aceste opt prinţese, dar şi altele să compună cea mai frumosă şi minunată poveste. Toate poveştile celor opt prinţese au fost frumoase, aşa că regele a trebuit să le premieze şi să le publice într-o carte intitulată „A fost odată ca niciodată“.

 

„Îmi place să mă joc cu destinul personajelor“

 

Aşa a început povestea celor opt eleve care au acceptat provocarea profesoarelor de la Palatul Copiilor Craiova de a scrie câte un basm. „Îmi place să scriu basme, îmi place să mă joc cu destinul personajelor, să le controlez, să ştiu că de mine depinde fericirea lor“, a spus Cristiana Constantinescu, de 12 ani. Basmul ei, „Oglinda Sufletului“, o luptă între trei zâne bune şi trei vrăjitoare, a obţinut locul II la Concursul Naţional „Basmele Reginei Maria“ din acest an, concurs patronat de Casa Regală a României. „Povestea şi lupta dintre zâne şi vrăjitoare se poartă în lumea sentimentelor. Personajele rele pot trece în tabăra bună şi binele învinge“, a explicat Cristiana, care visează să ajungă vedetă de televiziune şi să prezinte o emisiune de divertisment.

 

„În căutarea iubirii“

 

Pentru Mihaela Toader, de 16 ani, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, acest concurs a fost o provocare prin care şi-a descoperit o nouă pasiune, scrisul. „Nu am mai scris niciodată nimic şi mi-am spus că aş putea să încerc să compun o poveste. Basmul meu, «În căutarea iubirii», prezintă o poveste de dragoste într-o manieră modernă. O fată îşi caută iubitul şi îl scapă din mai multe necazuri“, a spus Mihaela, care vrea să participe şi la anul la concurs, iar în viitor şi-ar dori să scrie cărţi pentru copii. Basmul ei a primit premiul III din partea juriului.

 

„În basme îţi laşi imaginaţia să zboare“

 

Basmul Mădălinei Toader, de 16 ani, de la Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, „Fiica Împăratului Omar“, este clasic. Prinţul luptă pentru inima prinţesei, pe care o cucereşte, în cele din urmă. Cu toate că Mădălina studiază matematica şi informatica zeci de ore pe săptămână, poveştile nu au dispărut din viaţa ei. „Când eram mică, citeam foarte multe basme, îmi plăceau, dar acum nu mai am timp. Mi s-a părut interesant să scriu chiar eu un basm şi am luat premiul III la categoria mea de vârstă“, a menţionat Mădălina.

Chiar dacă sunt la liceu, adolescentele au făcut loc şi printre gloss-uri, I-Pod-uri mess şi basmelor şi poveştilor copilăriei, pe care au încercat să le transpună în secolul XXI.

„În basmul meu este vorba de o prinţesă care la naştere a fost blestemată să nu aibă parte de iubire. Pentru că ea încearcă să găsească iubirea, rămâne captivă 2.000 de ani. Un tânăr din zilele noastre îi află povestea de la bunicul lui şi, îndrumat de acesta, o salvează. Nu rămân împreună pentru că prinţesa vrea să se întoarcă în trecut ca să se răzbune pe cei care au blestemat-o“, a povestit Loredana Tănase, de 16 ani, elevă la CN „Carol I“. Basmul ei, „Livia şi Sol“, a obţinut premiul I. „Mi-ar plăcea să scriu mai mult, dar nu ştiu dacă am talent. În basme e uşor. Îţi laşi imaginaţia să zboare şi totul vine de la sine“, a mărturisit tânăra.

 

De la Dănuţ, la Carl

 

Diana Durlănescu are 12 ani şi este elevă la CN „Carol I“. Cu basmul „Dănuţ cel curajos“, Diana a luat premiul I la categoria ei de vârstă. Cu toate că nu a vrut să spună cine este în realitate Dănuţ, personajul din basm este un romantic care îşi salvează iubita. „Întotdeauna mi-au plăcut basmele“, a spus Diana. Şi „Prinţul Carl şi cele trei comori“ este un basm clasic. „Un băiat a plecat să caute cele trei comori ascunse şi le-a găsit, ultima din ele fiind chiar o prinţesă de care se îndrăgosteşte“, a spus autoarea basmului, Patricia Boruzescu, de 11 ani, care a obţinut premiul III.

 

Poveşti pe un site de desene animate

 

Roxana Tănăsoiu a obţinut premiul special cu „Basm“, o poveste în versuri despre un rege, care supune la trei încercări mai mulţi cavaleri. Cel care câştigă primeşte tronul şi mâna prinţesei. „Scriu proză în versuri de când mă ştiu. Acum am început lucrul la un roman în rime, despre influenţa pe care o are anturajul asupra oamenilor“, a mărturisit Roxana. O scriitoare în devenire este şi Ştefania Dumitrescu, de zece ani, de la Grupul Şcolar „Traian Vuia“, care a câştigat premiul I cu basmul „Prinţesa Luiza şi Regatul de Foc“.

„Este vorba despre o prinţesă furată la naştere, dar salvată de un soldat. Îmi plac mult poveştile cu zâne şi prinţese, şi de aceea şi scriu“, a spus Ştefania.

Fetiţa a publicat poveştile pe un site de desene animate. I-ar plăcea să scrie şi peste ani basme, dar visul ei este să îşi deschidă o agenţie pentru animale. „Să adun aici toţi câinii şi pisicile, că sunt pline străzile şi nu are nimeni grijă de ele“, a spus Ştefania. Poate că toate cele opt fetiţe nu au întâlnit prinţul, nu au găsit comoara sau nu şi-au îndeplinit încă visul, dar au ceva important: o poveste publicată într-un volum de basme, cu care bunicii se laudă şi pe care le vor citi şi ele copiilor lor, peste ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII