17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPersoanele cu handicap, o categorie defavorizată

Persoanele cu handicap, o categorie defavorizată

Multe instituţii publice sau magazine din Olt nu şi-au construit nici până acum rampe de acces pentru persoanele cu handicap, deşi legea prevede acest lucru de mai bine de doi ani. Dacă lucrurile nu se vor schimba în a doua jumătate a anului, amenzile se vor ţine lanţ!

 

 

OLT. Deşi încă din 2006 a fost emisă o lege care obligă toate clădirile publice să aibă rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap, chiar şi acum există foarte multe magazine, dar şi unele instituţii care ignoră aceste obligaţii şi nu iau în seamă nevoile acestei categorii de oameni. Lucrurile stau la fel şi în cazul mijloacelor de transport în comun, singurele care facilitează accesul celor aflaţi în căruciorul cu rotile fiind noile autobuzele de transport intern din Slatina. O persoană cu handicap care locuieşte însă în mediul rural şi trebuie să se deplaseze în altă localitate nu are, practic, nici o posibilitate de a pleca singură de acasă nici cu trenul, nici cu autobuzul sau cu microbuzul, pentru că nu are cum să urce în aceste mijloace de transport. Nici la blocurile de locuinţe nu au fost modificate cu nimic modalităţile de acces. Singurele care şi-au respectat obligaţiile legale şi morale faţă de această categorie socială sunt instituţiile publice, însă mai sunt şi printre ele unele excepţii. Au ţinut cont de obligaţiile care le revin şi băncile şi policilinicile private.

 

Amenzi de până la 90 de milioane

 

Întrucât a trecut mai bine de un an de când au intrat în vigoare prevederile noii legi, iar unele instituţii, magazine sau mijloace de transport îndeasă căciula pe o ureche, tratând cu indiferenţă oamenii cu handicap, reprezentanţii Inspecţiei Sociale sunt hotărâţi să demareze controale ample în perioada următoare, pentru a depista şi sancţiona toate cazurile de nerespectare a legii. Ei nu vor ţine seama numai de existenţa rampelor de acces, ci şi de modul în care acestea sunt construite. „Vom avea mare grijă ca drepturile persoanelor cu handicap să fie respectate. În al doilea semestru al anului vom demara o acţiune amplă, în cadrul căreia vom verifica dacă toate clădirile publice şi trotuarele permit accesul persoanelor cu handicap. Din 2006, de când a apărut legea, şi până acum, nu s-a făcut mai nimic pentru această categorie de oameni. Multe instituţii şi-au făcut rampe de acces numai ca să fie făcute, dar nu au respectat parametrii după care acestea trebuie construite. Vom avea în vedere şi acest aspect, iar amenzile aplicate vor fi de la trei la nouă milioane de lei“, a spus Marian Stoica, inspectorul coordonator al Inspecţiei Sociale Olt.

În prezent, doar puţine magazine au rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, iar unele instituţii publice, cum ar fi sediul principal al Poştei Române din Slatina sau sediul Poliţiei Comunitare nu au asigurat aceste facilităţi pentru persoanele defavorizate.

La mijloacele de transport în comun lucrurile stau şi mai rău. Numai autobuzele noi din Slatina şi câteva autocare moderne ale unor firme de transport judeţean permit accesul celor care se deplasează în scaunul cu rotile, în timp ce în vagoanele de transport călători ale CFR, aceşti oameni se pot urca cu greu, chiar şi ajutaţi de cineva. La fel stau lucrurile şi cu microbuzele care transportă călători, o persoană aflată în scaunul cu rotile neavând cum să urce singură sau să călătorească, acestea fiind mai tot timpul pline de călători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS