17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGrupul Şcolar Agricol Balş, în pragul desfiinţării

Grupul Şcolar Agricol Balş, în pragul desfiinţării

OLT. Şefii Grupului Şcolar Agricol Balş trebuie să hotărască dacă unitatea rămâne doar cu clase de SAM sau se va accepta comasarea cu Grupul Şcolar Industrial de Construcţii Maşini, ajungându-se la această situaţie în urma rezultatelor proaste înregistrate în vara trecută. Înscrierile din vară n-au permis înfiinţarea nici măcar a unei clase din cele două propuse, perspectiva fiind mai tristă în acest an, pentru că numărul elevilor din zona Balş este în continuă scădere.

Şcoala din Balş nu este singura care se confruntă cu astfel de probleme. Directorii unităţilor liceale şi cei ai şcolilor de arte şi meserii din judeţ se întâlnesc din nou miercuri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru a discuta pe marginea propunerilor pentru planul de şcolarizare de anul viitor. Dacă managerii mai au ceva răgaz pentru a stabili ce specializări vor propune pentru anul şcolar 2008 – 2009, cert rămâne faptul că vor fi cu cinci clase de liceu şi trei de SAM mai puţin decât în acest an şcolar. Propunerile Inspectoratului Şcolar Judeţean, conform declaraţiilor inspectorului şcolar general adjunct, Gabriel Savu, sunt ca alte două licee teoretice să aibă cu câte o clasă de liceu mai puţin. Este vorba de Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ Caracal şi Colegiul Naţional „Ioniţă Asan“ Caracal. Încă nu se ştie care este cea de-a patra „victimă“ la liceu, dar poate fi o clasă vocaţională. La şcolile de arte şi meserii (SAM) vor pierde câte o clasă: SAM Izvoarele, Grupul Şcolar Industrial de Construcţii Maşini Balş şi Colegiul Tehnic „Matei Basarab“ Caracal.

Deşi numărul elevilor este în scădere, şcolile vin cu propuneri aberante. Numărul de viitori absolvenţi de clasa a VIII-a ar permite înfiinţarea, în toamna viitoare, a 111 clase de liceu şi 73 de SAM. Sunt unităţi de învăţământ care cu fiecare an au mai puţine clase, dar care vin în continuare cu propuneri nerealiste pentru planul de şcolarizare. „Liceul Agricol Caracal vrea opt clase şi a avut şase, Colegiul Tehnic «Matei Basarab» Caracal vrea nouă clase şi a făcut în vară şase… Asta, în condiţiile în care elevii din Drăgăneşti şi Corabia asigură şi clasele din Balş şi Slatina, iar noi nu mai facem faţă cererilor de transfer, pentru că la admitere prind locuri foarte departe de domiciliu“, a mai spus Savu. 16 decembrie este data-limită pentru propunerile din şcoli privind calificările şi specializările, astfel încât planul de şcolarizare să fie transmis spre aprobare, până pe 20 decembrie, la minister.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS