11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTransferul bolnavilor, o belea pentru spitalele mari

Transferul bolnavilor, o belea pentru spitalele mari

Deşi există protocoale stricte, transferul bolnavilor între spitale se face după ureche. Practica este păguboasă din punct de vedere economic pentru spitalele mari, dar avantajoasă pentru spitalele mici.

În sistemul sanitar din Oltenia se practică de mulţi ani transferul interspitalicesc al bolnavilor. Cazurile care depăşesc competenţa unui anumit spital pot fi transferate la alt spital de grad superior din judeţele învecinate pentru a fi rezolvate acolo.

În realitate, acest transfer este o chestiune mult mai complicată, care generează nu de puţine ori contradicţii sau chiar conflicte serioase între spitalele partenere. Avalanşa de transferuri de la spitalele mici către spitalele mari le nemulţumeşte pe acestea din urmă, pentru că nu de puţine ori spitalele mici se debarasează fără motive întemeiate de pacienţi şi, mai ales, fără să respecte protocoalele.

 

E uşor să internezi, mai greu e la externare

 

Spitalul de Urgenţă Craiova este un exemplu de unitate sanitară care se „pricopseşte“ cu o grămadă de bolnavi din alte judeţe. Pacienţi de la spitalele judeţene din Vâlcea, Olt, Mehedinţi sunt transferaţi zilnic aici, pentru intervenţii chirurgicale grele sau investigaţii care nu se pot face decât într-un spital de urgenţă. Dar pe lângă ei există şi cazuri sociale, bolnavi cronic sau urgenţe care ar putea fi rezolvate şi într-un spital judeţean. Cel mai grav este însă că foarte mulţi dintre aceşti pacienţi nu mai pot fi apoi externaţi, pentru că rudele nu pot sau nu vor să vină să-i ia.

 

Pacienţi care ţin paturile ocupate

 

În Clinica de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Craiova este internată Maria Preda, de 60 de ani, din Roşiori de Vede, cu diagnosticul de politraumatism prin agresiune. Bolnava a fost transferată pe 19 august de la Spitalul din Caracal, judeţul Olt, la Craiova, unde i s-a făcut tomografie şi alte investigaţii şi ar fi trebuit externată după câteva zile. Medicii craioveni susţin însă că pacienta, care ar fi putut foarte bine să fie tratată şi la Caracal, nu poate fi externată nici în momentul de faţă. „Bolnava putea foarte bine să fie tratată şi la Spitalul din Caracal, dar medicii de acolo au preferat să o trimită la noi. Noi nu avem voie să refuzăm să-i internăm, aşa că i-am făcut internarea. Problema este că acum nu putem să scăpăm de ea. Cazul este rezolvat din punctul nostru de vedere, însă pacienta are nevoie de supraveghere, este confuză şi nu putem să o abandonăm la poarta spitalului“, susţine dr. Alexandru Cameniţă, medic primar neurochirurg. Cadrele medicale de la Neurochirurgie au luat legătura cu Spitalul din Caracal, cu poliţia şi cu primăria, în speranţa că va lua cineva bolnava, dar degeaba. Abia ieri, după ce a fost ameninţată că va fi dată pe mâna poliţiei, familia a venit să-şi ia ruda din spital. „Spitalul cheltuieşte în neştire cu aceşti bolnavi. Iar medicul chirurg care îi tratează este sancţionat după aceea de conducere că nu are coeficient satisfăcător de operabilitate“, a mai spus dr. Cameniţă.

 

Cazuri prost plătite

 

Elena Cioacă, de 48 de ani, din Locusteni, judeţul Vâlcea, este internată de 52 de zile la Terapie Intensivă (ATI), pentru un accident vascular cerebral care, potrivit dr. Cameniţă, putea fi tratat foarte bine la Râmnicu Vâlcea. „Spitalul Judeţean Vâlcea a preferat să o trimită la Craiova, fără măcar să ne anunţe. Ne-am trezit cu bolnava la spital şi a trebuit să o primim“, a spus Cameniţă.

Acum, după ce pacienta a fost rezolvată, medicii au rămas cu ea pe cap, pentru că soţul refuză să o ia acasă sau să o ducă într-o unitate de cronici.

Cu astfel de cazuri se confruntă zilnic şi Unitatea de Primire Urgenţe, Ortopedia sau Chirurgia plastică.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine, la rândul ei, că pacienţii transferaţi nejustificat din alte judeţe sunt o adevărată belea. „Spitalele mici fug de cazurile grave pentru care casa de asigurări plăteşte foarte puţin, deşi ele sunt scumpe. Aşa că ni le pasează nouă. Noi, în schimb, ne încărcăm cu aceste cazuri“, susţine dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.

 

Protocoale pe hârtie

 

Dar ce spun protocoalele? Ordinul nr. 1091 / 2006, privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, spune că un pacient care depăşeşte nivelul de competenţă al spitalului nu poate fi transferat la un spital de grad superior decât urmând anumite etape. Medicul curant trebuie să ia legătura telefonic cu spitalul unde trebuie să se facă transferul, transmite datele medicale şi află dacă bolnavul poate sau nu să fie primit. Obligatoriu este transmisă şi ora aproximativă la care pacientul urmează să ajungă la destinaţie, pentru ca spitalul care va prelua bolnavul să pregătească sala de operaţie. Însoţit de un bilet de trimitere şi de fişa medicală completă, pacientul este urcat apoi în salvare sau în elicopter, dacă este cazul.

 

Propuneri

 

Astfel de protocoale există între Spitalul de Urgenţă Craiova şi spitale de grad inferior din judeţele limitrofe, dar nu sunt respectate.

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj ştie de această problemă şi susţine că va propune Ministerului Sănătăţii completarea protocoalelor, astfel încât acestea să conţină şi sancţiuni. „Transferul bolnavilor se face numai dacă există o motivaţie întemeiată. De aceea vom propune Ministerului Sănătăţii ca spitalele care nu respectă protocoalele să fie sancţionate“, a precizat dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct al ASP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS