17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii vând cota de lapte

Doljenii vând cota de lapte

Începând din acest an, vânzarea laptelui poate fi făcută numai pe baza unei cote. Doljenii au început deja să cumpere cote de la producătorii care le-au obţinut.

Începând din acest an, producătorii români (individuali, microferme sau ferme) vor putea comercializa doar o anumită cantitate de lapte (numită cotă). Nivelul acesteia, negociat de statul român cu UE, este de aproximativ 3,2 milioane de tone. Această cantitate va putea fi comercializată atât la procesatori (livrări pentru procesare) – aproximativ un milion de tone, cât şi direct pe piaţa liberă (vânzări directe) – aproape două milioane de tone.

Comercializarea bovinelor cu lapte atrage, în multe cazuri, şi tranzacţionarea acestui drept. „În luna iunie am avut patru cazuri de transferuri permanente (vânzări) de cotă de lapte. Acestea însumează o cantitate de aproximativ 44.000 de kilograme de lapte“, a declarat Georgeta Ionică, directoarea Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) din cadrul Regiunii 4 Craiova.

 

Tranzacţionarea cotelor, numai prin birourile judeţene ale DACL

 

Potrivit Georgetei Ionică, atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii de cotă de lapte ar trebui să fie atenţi la tranzacţia efectuată. „Tranzacţiile de cotă de lapte se efectuează doar prin birourile judeţene ale DACL“, a explicat directoarea DACL. Potrivit acesteia, acolo se face înregistrarea cererilor de tranzacţie. Dacă transferul de cotă nu este înregistrat la DACL, acesta este, de fapt, inexistent, astfel că vânzătorul rămâne în continuare proprietarul ei.

Proprietarii de cotă, la rândul lor, ar trebui să fie atenţi atunci când îşi tranzacţionează dreptul, mai ales că, o dată ce şi-l vor vinde, vor putea să obţină venituri din laptele comercializat numai după ce vor cumpăra, vor închiria sau vor moşteni o cotă. Chiar dacă nu intervin în tranzacţie, reprezentanţii DACL îi sfătuiesc pe producătorii doljeni să nu-şi vândă cota pe nimic. „Preţul cu care se tranzacţionează cota îi priveşte pe cumpărători şi pe vânzători. Informativ, în ţările cu producţie mare de lapte, cum e cazul Olandei, cota de lapte se vinde cu unu – doi euro/kg de lapte. În ţările nou-intrate în UE, preţul este de 0,2 – 0,6 euro/kg“, a explicat directoarea DACL Craiova.

 

Se aşteaptă schimbări de cotă

 

Cu toate că au fost primii care şi-au primit deciziile, e posibil ca fermierii care au primit cota de lapte pentru livrări către procesatori să primească altele noi. „În prezent se reanalizează cota de livrări deoarece procentul de diminuare pentru extinderea exploataţiilor şi noi investiţii a fost de 60%. Probabil că până la sfârşitul acestei săptămâni se va lua o decizie finală“, a explicat Georgeta Ionică. Potrivit www.newz.ro, problema este destul de sensibilă, mai ales că ministerul trebuie să găsească o soluţie, deşi cotele au fost deja alocate. „Nu s-a luat încă o decizie, deoarece este o problemă sensibilă, dar ne gândim la redistribuirea cantităţii alocate iniţial pentru vânzări directe către livrările la procesare“, au spus reprezentanţii Ministerului Agriculturii, informează www.newz.ro.

A început reconversia în cota pentru livrări

 

Potrivit informaţiilor primite de la DACL Craiova, în Dolj, pentru livrări pentru procesare au fost emise peste 770 de decizii pentru o cantitate de lapte de 4,465 milioane kg, iar pentru vânzări directe au fost emise peste 21.000 de decizii pentru o cantitate de lapte de 64,66 milioane kg. „Din totalul pe ţară, cantitatea solicitată să fie distribuită către procesare reprezintă cam 1%, iar cea pentru livrări directe aproximativ 13%“, a spus directoarea DACL Craiova. Cei care au cotă de lapte pentru livrări pentru procesare au şi pentru distribuţie directă şi pot face conversie. „La Dolj am avut deja două cereri de conversie, din cotă de vânzare în cotă de livrare. Acestea însumează o cantitate de aproximativ 32.000 kg“, a afirmat Georgeta Ionică.

Lapte comercializat către procesatori

Dolj – 4.465.000 kg

Gorj – 4.009.000 kg

Mehedinţi – 1.549.000 kg

Olt – 1.735.000 kg

Vâlcea – 1.163.000 kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS