15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu avem restricţii la apă în Dolj

Nu avem restricţii la apă în Dolj

În condiţiile secetei pedologice ce a pus stăpânire în ultimul timp asupra României, reprezentanţii Ministerului Mediului au discutat ieri cu oltenii despre potenţialele măsuri pentru adaptarea zonei la schimbările climatice.

Ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), Lucia Varga, şi directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Marius Postelnicescu, au participat ieri la dezbaterea publică privind elaborarea schemelor directoare de amenajare şi management al bazinului hidrografic Jiu.

Întâlnirea a avut drept scop elaborarea unui plan pe termen lung, astfel încât România să poată face faţă schimbărilor climatice. Drept urmare, specialiştii au urmărit identificarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din zonă din punct de vedere hidrografic şi stabilirea unor priorităţi pe termen lung care să permită asigurarea pe termen lung a cantităţii necesare de apă. O astfel de strategie se impune în condiţiile în care, în ultimii ani, România a avut de înfruntat alternanţe de fenomene meteorologice extreme (inundaţii şi secetă).

„La nivel european, studiile arată că vor alterna ani ploioşi cu cei secetoşi, astfel că, în funcţie de fiecare ţară, se impun măsuri specifice de a se adapta acestor condiţii“, a declarat Lucia Varga.

Potrivit acesteia, în funcţie de toate aspectele identificate la întâlniri asemănătoare organizate în restul bazinelor hidrografice (bazinul hidrografic Jiu a fost primul „vizitat“), se va stabili ce măsuri trebuie luate pentru o creştere cantitativă şi calitativă a apei (unde trebuie construite baraje, unde se impun zone umede care au rol de a alimenta cu apă subteranul, identificarea poluatorilor).

În 2010 România va avea zece noi acumulări mari de apă

Potrivit Luciei Varga, pe termen scurt şi mediu, MMDD îşi propune să-şi mărească şi capacitatea de stocare a apei. „Putem apăra populaţia în timpul perioadelor ploioase şi putem avea stocuri de apă pentru a face faţă perioadelor critice de secetă. Pe termen mediu, vom finaliza zece mari acumulări“, a explicat ministrul secretar de stat din cadrul MMDD. Aceste acumulări vor fi finalizate până în 2009-2010

Oltenia nu are probleme cu apa

În ceea ce priveşte situaţia hidrologică din judeţ, potrivit specialiştilor, la nivel naţional situaţia este sub control. „În lacurile de acumulare mari avem peste patru miliarde de metri cubi de apă, astfel că în perioada următoare nu vom avea probleme“, a adăugat Lucia Varga. Potrivit lui Marius Postelnicescu, la acestea se adaugă 3,1 miliarde de metri cubi de apă păstrate în lacuri mai mici. Situaţia este asemănătoare şi în Oltenia. „În Oltenia deocamdată nu avem informaţii că ar exista secetă hidrologică. Nu sunt probleme nici cu folosinţele de apă pentru ANIF şi Cernavodă“, a declarat Postelnicescu. Afirmaţia este susţinută şi de reprezentanţii Direcţiei Apelor Jiu Craiova. „Jiul nu va pune probleme în următoarele două-trei luni. Nici în Dolj şi nici în Mehedinţi nu sunt probleme“, a afirmat Marin Tălău, care a spus că Direcţia nu a impus nici un fel de restricţii la apă.

Cresc investiţiile la insfrastructura de apă

În 2007, la nivel naţional, volumul investiţional în infrastructura de apă este de două ori şi jumătate mai mare decât în 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS