17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAventuri şi adrenalină la mersul pe jos

Aventuri şi adrenalină la mersul pe jos

După ce în numărul trecut, GdS v-a prezentat câteva cazuri despre ceea ce a mai rămas din vechile trotuare ale Băniei, craiovenii au sesizat din ce în ce mai multe situaţii de acest gen.

La nivelul urbei, situaţia este dezastruoasă, trotuarele care sunt cât de cât practicabile putând fi numărate pe degete. Oamenii întâlniţi marţi în diferite colţuri ale Craiovei şi-au manifestat dispreţul faţă de cei care, ani de-a rândul, nu le-au luat în seamă doleanţele şi au lăsat trotuarele să se degradeze. Nemulţumiţi, aceştia arată cu degetul spre foştii şi actualii edili. Lăsând la o parte vinovaţii de starea deplorabilă a trotuarelor, locuitorii Băniei nu vor decât un singur lucru: ca administraţia locală să-şi întoarcă faţa şi spre ei.
În zona Complexului Vechi, la câţiva paşi de la interesecţia străzii Brazda lui Novac cu Rocada, la amenajarea trotuarelor muncitorii nici măcar nu s-au mai sinchisit să toarne asfalt, acestea fiind pline de pietricele. Inconfortabil, au declarat câteva craiovence care îşi plimbau copilaşii în cărucioare. „Şi cu maşina când mergi pe drum cu pietre te zgudui, dar în cărucior! De fiecare dată când mă duc la piaţă, cu cel mic, mă pregătesc de câteva minute de zguduit. Câteodată prefer să cobor pe stradă, dar mai sunt nebuni care merg cu viteză şi mi-e frică să nu dea peste noi“, a povestit Irina Florescu, din Brazda lui Novac, ingineră, mămica unui băieţel de şase luni.

Amintiri cu trotuare asfaltate

În acelaşi cartier, în faţa Colegiului Naţional “„Nicolae Titulescu“, trotuarele nici măcar nu mai există. Pe ici, pe colo, se mai văd câteva urme de asfalt, dovadă că odată pe acolo s-a putut circula pe jos. „Încăpăţânaţi“ din fire, trecătorii refuză să traverseze pe celălalt trotuar şi chiar să meargă pe marginea străzii, preferând să-şi afunde picioarele în nisipul şi noroiul din faţa instituţiei de învăţământ. După câţiva metri în care se plimbă ca pe uliţele unui sat uitat de lume, pentru câţiva centimetri craiovenii simt sub picioare reconfortantul asfalt. Surpriza nu durează prea mult, deoarece este vorba doar de aleea de acces către liceu, cel mai probabil amenajată de conducerea instituţiei. „Acum vreo zece ani, când m-am mutat în Brazdă, puteai să circuli pe trotuare de voie fără să fii nevoit să îţi rupi picioarele sau să ţi le scrânteşti“, a spus Cristinel Troacă, profesor.
Pe bulevardul Decebal, craiovenii din zonă au crezut că trotuarele inaccesibile pe care se aventurau zilnic vor rămâne doar o simplă amintire, când au văzut anul trecut că primăria a plătit o firmă de specialitate să le reamenajeze. Visul frumos nu a durat însă prea mult, după cum a precizat şi Andreea Mirea, o studentă care locuieşte în acea zonă. “Acum vreo câteva luni au venit nişte muncitori care au început să facă săpături că se spărsese nu ştiu ce ţeavă. Deşi au remediat defecţiunea şi au acoperit groapa cu pământ, de trotuar au uitat. Aşa că banii de la primărie s-au dus pe apa sâmbetei pentru că trotuarul arată mai rău decât înainte”, a adăugat Mirea.

Trotuarul, proprietate privată

În cartierul Craioviţa Nouă, pe o porţiune de circa 100 de metri, situată între Poştă şi un supermarket din zonă, trotuarul a fost pur şi simplu înghiţit de proprietarul unui teren, care şi-a montat panourile cu care şi-a împrejmuit terenul, chiar până la bordura străzii. Pentru că nu pot sări gardul, trecătorii au la dispoziţie două variante: fie trec strada, printr-un loc nepermis, pe partea cealaltă, unde au parte de un trotuar pe cinste, fie se aventurează în trafic printre maşini. „E bătaie de joc! Aici a venit un şmecher cu gardul lui, iar câţiva metri mai în spate trotuarul a devenit parcare. Pe lângă faptul că îşi lasă maşinile acolo, unii, după cum văd, le-au şi abandonat“, a spus Eugen Ivănescu, un locuitor din Craioviţa Nouă.
Pe bulevardul Olteniei, aceeaşi situaţie. Câţiva proprietari de baruri au trasformat trotuarul în terase tocmai bune de primit clienţii. Defavorizaţii? Craiovenii care sunt nevoiţi să ocolească zonele cu pricina. Nici la doi paşi de centrul Băniei, situaţia trotuarelor nu este mai roză. În faţa Bisericii Madona Dudu, lângă Colegiul Naţional „Carol I“, elevii, şi nu numai, sunt nevoiţi să meargă cu atenţie maximă, dacă nu, riscă să îşi rupă picioarele în gropile generoase cu care îi întâmpină trotuarele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII