13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCimitirele, pline pâna la refuz

Cimitirele, pline pâna la refuz

Obtinerea unui loc de veci intr-unul dintre cimitirele administrate de primarie a devenit un lucru aproape imposibil. Municipalitatea a pus la pastrare câteva morminte pentru cazuri speciale.


Concesionarea locurilor de veci in cimitirele din Craiova, administrate de municipalitate, nu mai este posibila decât in cazuri exceptionale. Primaria din Banie a luat aceasta decizie deoarece capacitatea celor patru cimitire, Sineasca, Ungureni, Dorobantie si Craiova Nord, a fost ocupata aproape la maximum. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a subliniat ca se da aviz doar pentru persoanele care au decedat, deoarece numarul locurilor ramase disponibile este tot mai mic.


„Stiam ca la sfârsitul anului 2006 ne vom confrunta cu aceasta problema, insa nu am reusit sa gasim solutii. Speram sa convingem consilierii locali sa ne aprobe banii necesari pentru extinderea cimitirelor existente, acolo unde este posibil, sau sa amenajam altele noi“, a explicat Nedelescu.


In urma analizelor realizate de specialistii din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), s-a constatat ca singurul de la care craiovenii pot sa isi ia adio este cimitirul Sineasca, unde nu mai este posibila nici o largire. In cazul celorlalte functionarii s-au gândit la câte o solutie viabila. „Spre exemplu, la Craiova Nord am identificat in apropiere doua terenuri apartinând unei firme private si unei persoane fizice si incercam sa facem o negociere cu ei. Daca vom reusi, le vom mai pune la dispozitie craiovenilor inca 4.000 de locuri de veci la jumatatea lui 2007. Pentru achizitionarea pamântului, dar si pentru imprejmuire am cerut consilierilor sa ne aprobe in bugetul pe anul viitor in jur de sapte miliarde de lei“, a precizat directorul regiei, Ilie Badescu.


Se cauta pamânt pentru cimitire noi


O solutie viabila s-a gasit si in cazul cimitirului Ungureni, unde primaria ar vrea sa preia o parte din terenul din Parcul „Nicolae Romanescu“, ocupat in prezent de sere, pentru o extindere. Si aceasta propunere se afla pe masa consilierilor locali care trebuie sa isi prezinte parerea. In ceea ce priveste cel de-al patrulea cimitir, Dorobantie, municipalitatea a identificat un teren pe care functionarii incearca sa afle acum daca este sau nu revendicat, in caz negativ urmând sa fie utilizat.


Pe lânga cele trei extinderi pe care primaria ar vrea sa le puna in practica anul viitor, se incearca si cumpararea de terenuri pentru amenajarea de noi cimitire. „Pentru concesionare nu mai avem nici un loc acum, asa ca oamenii trebuie sa inteleaga ca nu mai pot sa incheie contracte cu administratia cimitirelor daca vor sa faca rost de un loc de veci pentru a-l avea, in cazul in care intervine o tragedie familiala. Câteva luni vom fi nevoiti sa mergem doar pe cazuri extreme, respectiv doar in cazul decesului unei persoane“, a mai spus Nedelescu.


Cei mai intrigati sunt craiovenii care au inceput deja sa isi faca griji ca nu si-au facut rost din timp de un loc de veci. Speriati ca ar putea sa ramâna pe dinafara, acestia au mai facut un mic efort incercând sa ii preseze pe functionarii care se ocupa cu administratia cimitirelor, insa nu au avut succes.


„O am pe matusa mea bolnava si medicii au zis ca nu stiu cât va mai trai. Ca sa ma asigur din timp cu toate pentru a nu ma trezi descoperita, am venit sa cer un loc de veci, dar am fost refuzata. Mi-au spus ca au puse deoparte doar pentru cei care au decedat. Nu mi se pare corect, pentru ca daca nu vor rezolva problema s-ar putea sa ma trezesc ca nu am unde sa o ingrop“, a explicat Ileana Bechea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS