13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVânzarea apartamentelor, sub amenintarea TVA

Vânzarea apartamentelor, sub amenintarea TVA

Saptamâna trecuta, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a propus modificarea Codului comercial in sensul ca operatiunile repetate de vânzare-cumparare a imobilelor, de catre persoane fizice, ar urma sa fie tratate drept acte comerciale.


Craiovenii, persoane fizice, care realizeaza tranzactii imobiliare frecvente ar putea fi nevoiti sa plateasca TVA catre stat, daca proiectul presedintelui ANAF va fi aprobat. „De impozitat, tranzactiile imobiliare se impoziteaza oricum. In Craiova, proiectele imobiliare sunt insa facute de societati de constructii intr-o proportie de peste 95%. Probabil ca sunt si persoane fizice ce efectueaza frecvent tranzactii imobiliare, pentru a realiza venituri, insa acestea nu lucreaza la o asemenea anvergura“, a declarat Mihai Mehedintu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Astfel, cele mai multe tranzactii cu imobile din piata sunt efectuate de persoane juridice si nu de persoane fizice.


Dificultatile unui astfel de sistem de taxare


Implementarea unui astfel de sistem de taxare ar putea atrage insa dupa sine si o serie de probleme. „Teoretic, tratarea operatiunilor repetate de vânzare-cumparare de imobile de catre persoane fizice drept acte comerciale ar putea fi posibila. Practic, nu-mi dau seama cine va fi responsabil de evidenta persoanelor care vor realiza frecvent tranzactii“, a adaugat Mehedintu. Aceasta problema este ridicata si de alti experti imobiliari. „O astfel de evidenta va fi destul de greu de tinut. In plus, trebuie facuta o diferenta clara intre speculanti, care câstiga bani frumosi din tranzactii frecvente, si cei care vând un apartament mai mare pentru a cumpara unul din ce in ce mai mic pentru ca nu le ajung banii“, a spus Carmen Radulescu, directorul unei alte agentii imobiliare.


Pericol de crestere a preturilor?


O astfel de modificare legislativa va conduce la o crestere a veniturilor bugetare si a birocratiei. In ceea ce priveste impactul unei asemenea decizii asupra preturilor din piata, acesta este privit diferit de specialisti. Astfel, potrivit unora, tratarea operatiunilor repetate de vânzare-cumparare de imobile de catre persoane fizice drept acte comerciale ar putea genera o usoara majorare a preturilor. „Probabil ca preturile vor creste automat. Avem drept exemplu cresterea impusa de aplicarea impozitului de 16% pentru imobilele vândute in mai putin de trei ani de la data achizitiei“, a spus Radulescu.


Nu toti agentii imobiliari sustin insa posibilitatea cresterii de pret, care nu este tocmai justificata. „Nu cred ca o astfel de modificare legislativa ar atrage dupa sine o crestere a preturilor deoarece sunt foarte putini cei care fac astfel de tranzactii frecvent“, a afirmat Mehedintu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS