13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, obligat sa respire aer european

Doljul, obligat sa respire aer european

Legislatia de mediu e motiv de avertisment pentru autoritatile române. Comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, crede ca trei dintre cele sase stegulete galbene primite la Raportul de tara pot fi eliminate pâna la sfârsitul anului. Doljul nu face poluare mare, dar nici nu prea stie sa acceseze fonduri nerambursabile pentru investitii in mediu.


Prezent ieri, la Craiova, pentru o vizita de lucru la comisariatul local, Silvian Ionescu a comentat demersurile tarii noastre in perspectiva integrarii in UE, dar si problemele pe care le ridica acest domeniu la nivel local. Comisarul general a spus ca unele dintre avertismentele primite de România in ce priveste mediul se pot rezolva fara investitii mari, ele fiind mai degraba o chestiune de organizare. „Au fost si niste scapari ale noastre, trebuie sa recunoastem, dar ele se pot rezolva pâna la sfârsitul anului. In primul rând, este vorba de legislatie. Un exemplu: Proiectul «Natura 2000», unde, din lipsa de organizare, nu au fost inventariate siturile de bio-diversitate. Alt caz se refera la neaprobarea legislatiei orizontale in domeniul mediului. Spre exemplu, noi nu avem reglementari unitare in ce priveste apele fecalier-mineraliere. Autorizatiile pentru latrine (care polueaza pânza de apa freatica) se dau in baza unui ordin ministerial din 1997 sau a planurilor urbanistice de detaliu, lasate la indemâna administratiilor locale. Trebuie sa existe o legislatie uniforma si armonizata cu Legea mediului in domeniile conexe“, a precizat Silvian Ionescu. Astfel, din sase stegulete galbene primite pe mediu, trei se pot remedia repede, mai sustine comisarul general. In ce priveste alte aspecte, unde procesul de armonizare este mai elaborat, se pot primi prelungiri. Ionescu a mai explicat ca si dupa integrarea in UE tara noastra poate primi stegulete daca nu respecta directivele europene, dar ca in acest caz ele vor deveni amenzi usturatoare pentru statul român: „Avem un exemplu. Pe sectorul de mediu, Irlanda a platit pâna acum 14 asemenea amenzi. O amenda este cuprinsa intre 25 si 50 de milioane de euro. Daca nu respecti directivele europene, primesti o scrisoare si achiti amenda la Banca Centrala Europeana“.


Tema la mediu, data la refacut


Comisarul general a ramas dezamagit de nivelul investitional in industrie din Dolj. Ionescu a constatat acest lucru atunci când s-au inventariat instalatiile care trebuie sa primeasca autorizatie integrata de mediu: „Sunt doar sapte asemenea instalatii. Eu ma asteptam sa fie peste 20, in conditiile in care alte judete au mult mai multe“.


Desi in ce priveste marii poluatori se inregistreaza unele progrese, trebuie spus ca acestia mai au mult pâna la atingerea parametrilor doriti. Complexul Energetic (CE) Craiova a fost amendat in urma cu o luna de Garda de Mediu cu 1,6 miliarde de lei vechi din cauza noxelor eliberate in aer. Ameliorarea conditiilor de mediu se face si prin proiecte finantate integral din fondul de mediu, care se constituie din taxa de 3% impusa agentilor economici poluatori. Silvian Ionescu spune ca pâna acum s-au colectat la acest fond circa 50 de milioane de euro, cu previziuni de 100 de milioane de euro pâna la sfârsitul anului. Unul dintre proiecte, referitor la un incinerator de produse chimice periculoase (in valoare de doua milioane de euro), ar fi putut fi câstigat chiar la Craiova, daca erau respectate conditiile impuse in domeniu. Cum nici unul dintre cei doi competitori nu a indeplinit criteriile, proiectele vor fi refacute.


Aproape 30 de miliarde de euro pentru mediu


Potrivit comisarului general Silvian Ionescu, fondurile pe care România trebuie sa le investeasca in mediu pentru a ajunge la standardele europene sunt uriase. O mare parte din acesti bani reprezinta finantare nerambursabila din partea UE. Astfel, prin Programul Operational Sectorial (POS) pentru perioada 2007-2012, investitiile necesare in domeniul mediului se ridica la noua miliarde de euro, din care patru miliarde de euro sunt destinate directivei privitoare la apa (statii de tratare, aductiuni, statii de epurare, canalizare etc.). Pâna in 2018, tara noastra trebuie sa faca investitii de mediu in valoare totala de 29,2 miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS