19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNunta in pestera de 1 Mai

Nunta in pestera de 1 Mai

Doi tineri din Petrosani, membri ai Asociatiei ecologice „Petro Aqua“, s-au casatorit de 1 Mai in Pestera Bolii, la eveniment participând peste 1.000 de persoane. Nunta tinerilor a coincis cu redarea in circuitul turistic a Pesterii Bolii, monument al naturii lasat in paragina de mai bine de 20 de ani. Florina si Adi Mitesc, mirii, declara ca a fost o surpriza pentru ei, cununia religioasa in pestera fiind un dar de nunta facut de colegii din asociatie.


„Dupa cununia civila, colegii nostri din asociatie ne-au spus ca ne-au pregatit un mic dar. Este extraordinar si inedit gestul lor“, a spus Florina. Ca la orice nunta, nu au lipsit muzicantii, care au cântat chiar in pestera, iar slujba a fost oficiata de un preot in fata unui altar improvizat si a icoanei Sfintei Varvara, ocrotitoarea celor din adâncuri.


Nasii, Dorin si Dorica Popescu, la rândul lor membri ai asociatiei ecologice, le-au urat tinerilor casatoriti „casa de piatra, trainica precum stânca pesterii“. Cei prezenti la cununia religioasa au fost profund impresionati de peisajul pitoresc. „Ce poate fi mai minunat ca dezvelirea unei icoane de 1 Mai, ca reinnodarea traditiei unor concerte in pestera si unirea a doua suflete prin taina casatoriei“, a declarat prof. univ. dr. Marcian Bleahu.


Alta surpriza oferita tinerilor casatoriti a fost cea a salvatorilor montani, care i-au asteptat la iesirea din pestera coborând pe frânghie, in rapel si in tiroliana.


„Pestera este extraordinara, este singura din tara unde se poate observa strapungerea in totalitate de un fir de apa a unei folii de calcar“, a precizat George Resiga, seful salvamontistilor din Lupeni.


Monument al naturii redat circuitului natural


Pestera Bolii, una dintre cele mai mari din Transilvania, se afla chiar la intrarea in municipiul Petrosani, dinspre Deva, si face parte din arealul natural al Rezervatiei Gradistea Muncelului, ce cuprinde Cetatea Dacica Bolii, Castrul de a Crivadia si Canionul Crivadia, si este unul dintre cele mai vechi monumente naturale din tara. Speologii spun ca Pestera Bolii a fost sapata in calcarele jurasice de pârâul Jupâneasa, iar numele ei provine de la familia Bolia, ce apare mentionata pentru prima data in anul 1404, intr-un act de donatie al regelui Sigismund. Mai bine de 20 de ani pestera a fost lasata in paragina, insa realizând importanta si dimensiunea potentialului turistic si cultural al ariei protejate, membrii Asociatiei de ecologie „Petro Aqua“ din Petrosani si salvamontistii din Lupeni au initiat la sfârsitul anului trecut o ampla campanie de reabilitare a monumentului natural. „Frumusetea si pitorescul zonei ofera posibilitatea unor activitati care sa imbine traditiile si obiceiurile locale cu mijloacele moderne de exploatare a rezervatiei. Impactul redarii in circuitul turistic a Pesterii Bolii este extrem de benefic comunitatii locale datorita posibilitatilor diverse de abordare a unor activitati sportive, turistice si culturale, precum trasee montane, alpinism, trasee mountainbike“, a declarat Emeric Szuhanek, presedintele „Petro Aqua“. George Resiga, seful salvatorilor montani din Lupeni, spune ca, pe peretele principal al pesterii, la iarna se va organiza campionatul mondial de coborâre pe gheata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU