25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVilele din satul Vrancea concureaza cu cele de pe malul sirbesc al Dunarii

Vilele din satul Vrancea concureaza cu cele de pe malul sirbesc al Dunarii

Multa vreme, mehedintenii din zona de sud s-au uitat cu admiratie, dar si cu invidie, la vilele de pe celalalt mal al Dunarii. In Serbia, vecinii de care ii desparte doar fluviul si-au construit adevarate cartiere de lux in aproape fiecare asezare. Cu doua-trei etaje, cu acoperisurile sclipind in soare, imobilele din tara vecina au fost doar un model de trai imbelsugat, la care cei din partea romana priveau cu jind. Astazi, pe buza Dunarii, in satul Vrancea, se construieste vila dupa vila, la fel ca in cartierele sirbesti. Pe malul fluviului, bogatie, citeva case mai incolo, saracie lucie.

Vile cu piscina in curte, la doi pasi de Dunare

Putini dintre cei care si-au construit sau au rezervat deja teren la Vrancea sint fii ai satului sau au rude in localitate. Toti au concesionat de la primarie pamint, pe o perioada de 49 de ani, si s-au apucat de treaba. O parte din casele de vacanta au fost deja terminate, altele sint in constructie. Chiar daca sint la doi pasi de Dunare, majoritatea proprietarilor de vile au preferat sa-si faca si cite o piscina in curte, asa, sa-si „imbolnaveasca“ si mai mult invitatii. Tot dupa modelul vecinilor sirbi, majoritatea si-au construit cite un gratar special, din piatra de riu. Localnicii evita sa vorbeasca despre vecinii lor „bogatasi“.

„Nu prea stiu cine si-a facut vile pe-aci, ca nu m-a interesat. Ce cistig daca aflu, ma ajuta ei cu ceva? Noi avem pacatele noastre, abia ne ducem zilele de griji, n-avem treaba cu nimeni. Am auzit ceva, ca le-a dat primaria pamint, sa-si faca vile. Eu nu mi-am luat nici pamintu’ meu, da’ sa ma mai intereseze al altuia?“.

„Acum, daca te uiti de la sirbi, arata altfel“

Primarul comunei Burila Mare, Jenica Cicic, nu se fereste insa sa-i nominalizeze pe cei mai importanti „investitori“ de la Vrancea, despre care spune ca „sint oameni cu bani, care au venit unul dupa altul. Sint afaceristi din Severin, cum este directorul de la METEXCOM, Ion Jianu, sau directorul de la HIDROCONSTRUCTIA, Viorel Pircalabescu. Mai sint doctorul Alexandru Patrascu sau doctorul Mihut, dar si altii“. Edilul sef al comunei se declara chiar incintat de ideea pe care a avut-o, de a concesiona teren pentru construirea de locuinte. „Am incasat foarte multi bani din impozitul pe aceste locuinte. Intre timp, s-a schimbat si aspectul localitatii, pentru ca acum, daca te uiti de la sirbi, arata altfel. E un cartier intreg, si am intentia sa mai scot locuri pentru construirea de locuinte. Am investit citeva sute de milioane de lei ca sa facem drumul, ca nu avea nici piatra pe el. Avem si un sirb la Vrancea, care ne-a sponsorizat, pentru a construi aici o biserica. S-a insurat la noi si a donat bani. A luat si el pamint, pentru a construi o vila“, a spus edilul sef.

Politistii ajung la Vrancea numai pentru chefuri

Spre deosebire de alte zone, care atrag astfel de investitii imobiliare, politistii si vamesii mehedinteni nu au investit la Vrancea, ei preferind Clisura Dunarii. Cu toate acestea, ei si-au lasat amprenta si aici. Locuitorii isi aduc aminte ca, in urma cu ceva timp, la cabana Societatii de Drumuri s-a facut chef mare. „Stie tot satu’, da’ putini vorbesc. Au venit politistii de la Severin si au jucat fotbal, dupa care s-au apucat de petrecut, pina in zori. Au adus fete, sa le cinte pe mese. A fost distractie mare“, a spus Ion Lazu, de 63 de ani, din Vrancea.

Primarul e insa de alta parere si spune ca satenii exagereaza: „Echipa Petrom Burila Mare a facut un meci cu echipa politiei, iar apoi s-a facut un chef la cabana, dar nu s-a facut mare tam-tam“. Din partea sirba, malul Dunarii isi arata bogatia la Vrancea; din partea romana, de la intrarea in sat, saracia oamenilor obisnuiti isi spune cuvintul. Desi au muncit o viata si tot de atita timp au spalat rufele in apele fluviului, localnicii n-au gasit banii necesari sa-si ridice vreo vila. Mai mult, multi dintre ei stau in aceleasi case vechi, din chirpici, pe care le mai lipesc pe la crapaturile prin care incepe sa se vada lumina. „E sat sarac, abia au oamenii ce sa dea la animale. Daca erau bani, erau si vile pina acum. Palatele astea au aparut de vreo doi ani incoace, da’-s de bogatasi, nu de noi, amaritii!“, a spus un localnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS