12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRazboaiele si pietele de actiuni

Razboaiele si pietele de actiuni

Investitorii pe termen lung, activi pe pietele de actiuni, nu ar trebui sa se teama de razboiul care se anunta in Irak, deoarece bursele recistiga, in general in mai putin de un an, terenul pierdut cu ocazia declansarii unei crize geopolitice grave, arata un studiu al Frank Russell Company, societate americana specializata in administrarea de fonduri.

In urma analizarii reactiilor avute de bursele americane si australiene la 26 de razboaie si crize geopolitice, de la conflictul franco-german din 1940, pina la atentatele din 11 septembrie 2001, societatea americana a observat ca pietele de actiuni si-au regasit, practic, nivelurile atinse inaintea crizei in numai 250 de sedinte.

„Incertitudinea, teama si perspectiva unui razboi i-au speriat pe investitori mai mult decit razboiul in sine“, a rezumat Alan Schoenheimer, director executiv al Frank Russell pentru Australia si Asia.

El a adaugat ca istoria arata ca declansarea unui razboi nu poate avea decit implicatii pozitive pentru pietele de actiuni, chiar daca ar fi vorba numai de risipirea incertitudinilor induse de situatia actuala. Cele 26 de crize studiate de Frank Russell au provocat o scadere medie de 7,8% a burselor americane. Dar aceste pierderi imediate au fost recupe-

rate in proportie de 50% in 25 de sedinte, iar indicii americani au recistigat in medie 19,1% in 250 de zile de tranzactionare in raport cu cel mai jos nivel. Doar in trei cazuri – socul petrolier din 1973, invazia americana in Panama in 1989 si atentatele din 11 septembrie 2001 – acest comportament nu a fost verificat.

Crize depasite

In cazul intrarii armatei germane in Franta, in anul 1940, Wall Street nu a reusit sa se redreseze in perioada avansata in studiu, deoarece razboiul a continuat, a precizat Frank Russell. In momentul invadarii Kuweitului de catre Irak, in august 1990, reactia initiala a pietelor a fost o scadere de 12,6% in trei saptamini (intre 2 si 23 august). Indicii au recuperat 18,9% in raport cu nivelul minim in 125 de sedinte si 23,6% in 250 de sedinte bursiere.

Lansarea ofensivei americane impotriva Irakului, la 17 ianuarie 1991, a determinat o ascensiune initiala a pietelor de 3,7%. Acestea afisau o redresare de 16,2% fata de cotatia minima cu 125 de sedinte mai tirziu si de 28,2% in 250 de sedinte.

Cu toate acestea, Frank Russell, care administreaza in intreaga lume active in valoare de 67 de miliarde de dolari, a mentionat in studiu ca mai multe elemente specifice situatiei actuale ar putea provoca reactii diferite ale burselor de valori. Dintre acestea, societatea americana a notat ca nici una dintre celelalte crize nu s-a declansat atit de rapid dupa o criza financiara si a scos in evidenta incertitudinea creata de amenintarile teroriste. Evident, ar fi gresit sa se creada ca un razboi in Irak va urma punct cu punct tendintele reflectate in studiu, a subliniat Alan Schoenheimer. Dar ar fi la fel de riscant sa se mizeze pe cea mai buna dintre ipoteze, ca si pe cel mai pesimist scenariu, in care razboiul ar propulsa cotatiile petrolului la recordul maxim, amputind profiturile companiilor si ingreunind cresterea economiei mondiale, a adaugat el.

„Investitorii pe termen lung ar trebui sa evite reactiile exagerate la incertitudinile actuale. Examinind peste cinci ani evenimentele din anul curent, si-ar putea da seama ca au ratat ocazii de a realiza cistiguri importante deoarece au optat pentru investitii mai conservatoare“, a avertizat Schoenheimer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS