17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLoteria miliardarilor din constructii

Loteria miliardarilor din constructii

In urma licitatiilor publice deschise organizate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), comisiile de evaluare au preferat, de fiecare data, ofertele financiare mai scumpe, sfidind parca orice lege a concurentei. Etapele proiectului ANL pentru Craiova, demarat in urma cu un an, au avut aceeasi firma cistigatoare, SC CORA INVEST GROUP SA. Unele dintre societatile perdante prezentasera insa oferte financiare mult mai rentabile, dupa cum reiese din anexele proceselor-verbale incheiate cu ocazia licitatiilor din 2001.
Astfel, ANL a aruncat pe fereastra aproape 50 de miliarde de lei din banii publici. Justificarea oferita de presedintele comisiei de licitatii si directorul general adjunct al ANL, Radu Briban, este cel putin hilara: specialistii Agentiei pur si simplu nu au avut incredere in preturile mai avantajoase propuse de firmele contracandidate. In acest timp, Primaria Craiova se lauda ca n-are nici un amestec, Bulucea trateaza cu directorii ANL, iar vesnicii invinsi ai licitatiilor tac milc, de frica sa nu fie exclusi definitiv din joc.

ANL – fiica risipitoare a ministerului

Prima etapa a proiectului a vizat construirea a 47 de vile in zona Parcului „Nicolae Romanescu“ si a altor 245 de apartamente si garsoniere pentru tineri, amplasate in cartierul Craiovita Noua. In general, doar citeva dintre firmele craiovene de constructii pot emite pretentii de participare la licitatiile organizate de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) si ANL, singurele care indeplinesc de regula conditiile impuse fiind TCIF Craiova, SC NOVARA T IMPEX SRL, SC ATLAS SA si SC CORA INVEST GROUP SA. Astfel, la licitatia publica organizata in octombrie 2001 pentru executia vilelor de pe strada Potelu, candidatii au participat grupati in asocieri de cite doua societati, pentru a face fata criteriilor financiare si tehnice specificate in caietul de sarcini. Firmele au prezentat oferte similare, diferenta majora fiind pretul ofertei, adica suma de fonduri ANL in schimbul careia societatile se angajau sa execute lucrarile. In urma licitatiei, asocierile care aveau ca principali piloni pe SC ERBASU CONSTRUCT si SC CORA INVEST GROUP SA si-au impartit lucrarea, desi cereau sume de 77,5, respectiv 49 de miliarde de lei, fata 52,2 miliarde, cit anunta SC CM1 SA, sau chiar 41,9 miliarde, cit propunea SC ATLAS SA Craiova. Cu atit mai mult cu cit, pentru evaluarea ofertelor, criteriul pretului era cotat cu 85 de puncte din totalul de 100. Restul de 15 puncte erau acordate pentru durata si calitatea executiei.

CORA pare sa fie favorita ANL si la a doua licitatie, desfasurata in aceeasi perioada, pentru executia celor 245 de locuinte pentru tineri. De data aceasta, pretul cistigatoarei a depasit cu mai mult de 20 de miliarde de lei pe cel al concurentei, reprezentata de SC ATLAS SA, care evalua la 52 de miliarde de lei constructia respectivelor blocuri.

CORA vrea mai mult decit poate construi

Anul acesta, MLPTL si ANL au promis fonduri pentru inca 252 de locuinte, care vor fi oferite in regim de inchiriere tinerilor pina in 35 de ani. SC CORA s-a inscris din nou la licitatie, alaturi de NOVARA si ATLAS, desi executia primelor blocuri contractate de respectiva firma s-a impotmolit. Constructia locuintelor, adjudecata prin licitatia din octombrie 2001, trebuia finalizata pina la 15 noiembrie 2002. Cu toate acestea, primele trei scari de bloc din cele 16 vor fi date in folosinta abia in luna decembrie, in timp ce restul vor fi predate esalonat, pina in mai 2003. Cel putin asa garanteaza constructorul, care spune ca vina pentru intirziere o poarta mai degraba ANL.

„Lucrarile se desfasoara pe masura ce primim fondurile de la ANL. Termenul a fost prelungit pentru ca banii nu au venit la timp“, a declarat Constantin Robu, directorul SC CORA.

Pe de alta parte, Primaria Craiova ofera o completare explicatiei lui Robu.

„Proiectantul a adus citeva modificari proiectului initial, considerind ca varianta pentru sistemul de incalzire centralizat este anacronica si mult mai costisitoare. Astfel, a decis instalarea unor centrale proprii pentru blocurile de locuinte, in ideea ca investitia va fi amortizata pe termen lung“, a precizat Gabriela Munteanu, directoarea Directiei de urbanism si amenajarea teritoriului din cadrul primariei.

„Cistiga cine cere mai putin“

In acest timp, primaria este asaltata de cereri pentru locuinte, avind in vedere ca in ultimii 12 ani nu s-a mai construit aproape nimic. Listele de asteptare sint nesfirsite si au generat repetate scandaluri in presa, referitor la modul in care se stabilesc prioritatile. Pe de alta parte, primarul Vasile Bulucea incearca sa linisteasca spiritele, popularizind noua licitatie organizata de ANL.

„Avem deja o platforma asigurata in Craiovita Noua, pentru ca ministerul ne-a aprobat fonduri pentru inca 252 de locuinte. Licitatia se desfasoara la ANL Bucuresti si avem trei oferte: firmele ATLAS si NOVARA, care au cerut 150-160 de euro pe metru patrat, si CORA, care a cerut 200 de euro. Nu s-a stabilit cistigatorul, deoarece sint mai multe criterii care trebuie analizate, dar factorul hotaritor este oferta financiara, care trebuie sa fie cit mai mica“. Intrebat daca este posibil ca SC CORA sa cistige inca o data, avind in vedere traditia ce a luat nastere in decursul licitatiilor trecute, Bulucea a spus: „Eu, unul, nu pot sa va zic asta. Licitatia este organizata la Bucuresti. Nu stiu nimic si nu-mi bag capul in lat, poate sa fie si mama, si tata, si fratele. Am fost in Capitala si am discutat cu directorul Mocanu, care mi-a spus ca deocamdata nu-mi poate spune nimic referitor la cistigator“.

Sa licitezi si sa nu crezi!

Probabilitatea ca SC CORA sa reitereze seria de licitatii cistigate cerind preturi mai mari decit concurenta este destul de mare, atita timp cit specialistii ANL nu vad cu ochi buni ofertele mai rentabile. Astfel, membrii comisiilor de evaluare au gasit suspecte preturile mici ale altor participanti.

„Am analizat oferta unei firme care cerea 52 de miliarde de lei, pe articolele de consumuri si de cheltuieli, si ne-am dat seama ca pretul nu putea fi atins. Firma respectiva subevaluase in mod intentionat oferta pentru a cistiga licitatia si nu avea cum sa realizeze acel pret“, a declarat directorul general adjunct al ANL, Radu Briban.

Directorul SC CORA, Constantin Robu, considera si el ca preturile mari sint cele reale, de fapt: „Eu am avut oferta financiara mai mare pentru ca am mers pe pretul real. Alte firme au oferit preturi irealizabil de mici.“

Cu toate acestea, firmele mai mici, in incercarea de a obtine in cele din urma un contract, reusesc sa prezinte oferte mult mai ieftine, diminuindu-si propriul profit de pe urma afacerii. Ciudat este insa ca ANL nu ia in calcul aceste oferte, preferind sa cheltuiasca aiurea zeci de miliarde care ar putea fi folosite pentru construirea altor locuinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS