17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSapte oameni isi risca sanatatea cerind sa fie reprimiti la serviciu

Sapte oameni isi risca sanatatea cerind sa fie reprimiti la serviciu

Disperati si amenintati cu somajul, sapte salariati au recurs la ultima forma de protest – greva foamei.
De mai bine de 48 de ore, ei isi pun sanatatea in pericol nutrind speranta ca patronatul va reveni asupra deciziei de disponibilizare. Intimplator sau nu, toti cei sapte grevisti erau singurii din familie care aveau serviciu. Insa acest lucru nu a impresionat pe nimeni atita timp cit 75% din cei 518 disponibilizati au probleme financiare.

Anul 2002 a inceput prost pentru salariatii de la SC AVIOANE SA Craiova. 518 angajati urmeaza sa fie disponibilizati pina la 1 februarie, iar timp de 14 luni vor primi, pe linga ajutorul de somaj, un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul mediu net pe economie din luna anterioara disponibilizarii si nivelul ajutorului de somaj. Aceasta inseamna ca, un an si doua luni, disponibilizatii vor primi lunar pe putin trei milioane de lei, chiar si daca intre timp isi gasesc un loc de munca (conform OG 170/2001).

Cu toate acestea, sapte dintre viitorii someri s-au decis sa faca greva foamei, protestind astfel fata de criteriile de disponibilizare. Ei sustin ca situatia lor familiala este disperata, cu mult mai rea decit a multora care au ramas in fabrica. „Ceea ce spun liderii de sindicat si directorii prin ziare, cum ca au fost respectate criteriile de disponibilizare, sint gogosi, sint baloane de sapun. Listele au fost facute de maistru la circiuma, inconjurat de oamenii lui. Sindicalistii stiu ca functioneaza sistemul pilelor, insa nu au ce face. Si asupra lor se fac presiuni“, spune Valerian Grigorescu, de 44 de ani.

Victor Peta, viceliderul de sindicat de la SC AVIOANE SA, nu exclude posibilitatea ca grevistii sa aiba dreptate: „In principiu listele sint corecte, dar s-ar putea sa mai fie si exceptii pe care noi o sa le controlam. Eu nu zic acum ca aceasta disponibilizare a fost facuta corect in proportie de 100%, intrucit a fost facuta de oameni. In fiecare formatie s-a facut o clasificare a angajatilor din punct de vedere profesional. Depinde cine a facut aceasta clasificare. Fiecare poate sa fie subiectiv dintr-un motiv sau altul“.

Nicolae Deneanu, directorul fabricii, respinge vehement acuzatiile grevistilor si sustine ca au fost respectate aproape in totalitate criteriile de disponibilizare: „Este exclus. Nu s-a tinut cont de pile. S-au facut citeva exceptii cu privire la salariatii incadrati dupa mai 1992. Este vorba de specialisti de certa valoare care ocupa functii importante in proiectul IAR 99 Soim. Cum ar fi: seful de proiect si directorul programului, care ar fi trebuit sa fie primii pe lista disponibilizatilor. Impreuna cu sindicatele am ajuns la concluzia ca acestia trebuie sa ramina. Despre astfel de exceptii este vorba“.

Comitetul sindical a promis ca pina luni va analiza din nou toate listele intocmite pentru a vedea daca s-au respectat criteriile de disponibilizare.

Grevistii nu se dau batuti

Anghel Predici, de 42 de ani, spune ca lucra ca lacatus mecanic in uzina de avioane si ca a fost trecut pe lista de disponibilizari pe nedrept: „Am doi baieti, Florin si Daniel, in clasa a V-a si a VI-a, iar sotia este casnica. Eu eram singurul care aveam serviciu in casa. Pina cind o sa imi fac dosarul de pensionare, daca nu se va tine cont de contestatia mea, ce o sa fac? O sa traiesc din alocatia copiilor? Dupa 25 de ani cit am lucrat in fabrica asta?“

Stan Filfan, de 45 de ani, spune ca de cind se stie a lucrat in fabrica de avioane: „La virsta mea sa ramin fara serviciu este destul de greu. Am familie de intretinut. Am doi baieti. Unul abia a terminat armata si nu are serviciu, iar cel mic este la liceu. Sotia nu are nici ea loc de munca. Ce sa facem? Cine ne mai angajeaza pe noi, oameni trecuti de 40 de ani, cind toti patronii cauta tineri, pina in 30 de ani? Daca as avea pamint la tara, m-as duce acolo si as munci, dar asa ce sa fac?“

Cei sapte protestatari sint hotariti sa stea in greva foamei pina cind patronatul va reveni asupra deciziei de a-i disponibiliza sau pina cind vor ceda fizic.

Florin Croitoru, medic primar medicina de urgenta, din cadrul SMURD Craiova, spune ca, apelind la greva foamei, protestatarii isi pun sanatatea in joc: „Dupa 48 de ore, glicemia incepe sa scada din ce in ce mai mult, apar primele simptome ale hipoglicemiei – transpiratii, stare de oboseala avansata si chiar lesinuri. Este important ce patologie are persoana respectiva inainte de a se expune acestor riscuri suplimentare. La cardiaci, spre exemplu, creste riscul complicatiilor bolii lor de baza“.

Salariile celor ramasi – sub semnul incertitudinii

Nici soarta celor ramasi in fabrica nu este prea roz. Din cauza procesului de disponibilizare, deocamdata nu s-a prea gindit nimeni la ce o sa fie dupa 1 februarie si daca se vor mai lua salariile la timp si integral. „Este rau si de cei care ramin in fabrica, 1.300 de angajati, deoarece de la inceputul acestui an statul nu mai subventioneaza fabrica de avioane asa cum a facut-o pina acum. Practic trebuie sa ne autofinantam. Avem comenzi, vom putea sa ne luam salariile. Nu avem comenzi, nu ne luam banii. E simplu“, spune Nicolae Deneanu, directorul SC AVIOANE SA Craiova. Directorul fabricii a mai spus ca pentru luna ianuarie nu se stie daca se vor putea da salariile. Sindicatele nu stiu nimic de aceasta previziune sumbra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS