17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeclaratii... cu tilc

Declaratii… cu tilc

Recent, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acordat un interviu postului independent de televiziune din Moscova – NTV – prilej cu care, fara prea multa jena, i-a cerut omologului sau de la Kremlin, Vladimir Putin, „sa discute cum trebuie“ cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, incit pretinsul prezident al nerecunoscutei Republici Moldovenesti Transnistrene sa-si dea demisia „de buna voie!?“

Aceasta declaratie a liderului de pe malul Bicului, nota intr-un comentariu cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta, din 15 ianuarie, pune Moscova intr-o postura incomoda, recunoscindu-i Rusiei rolul indoielnic de ocrotitor frate mai mare sau de prim-rindas la curtea domnului de la Chisinau.

Esecul politic grav al presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, consta in faptul ca Igor Smirnov a „cistigat“ iar pretinsele alegeri prezidentiale din Transnistria, fapt care nu putea sa nu fie observat la Moscova, cu atit mai mult la Chisinau. De aceea, noteaza Nezavisimaia Gazeta, declaratia de la televiziunea ruseasca a lui Vladimir Voronin a fost perceputa drept revansa politica, numai ca pare o revansa bizara deoarece presedintele unui stat suveran, cum se pretinde Republica Moldova, se adreseaza presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu rugamintea de „a-i face putina ordine… in propria lui tara“, tinind seama ca el nu-i capabil sa se descurce cu „regiunea criminala“. Dupa cum se stie, precizeaza ziarul moscovit, toti liderii Republicii Moldova au considerat si considera Transnistria parte inseparabila a Moldovei, aceasta convingere a lor fiind permanent sustinuta de puterea executiva din Rusia.

Numai ca, una este sa sustii teza „integritatii teritoriale“ si cu totul altceva sa „faci ordine“ pe teritoriul unui stat suveran. Curios pare, de asemenea, faptul, constata Nezavisimaia Gazeta, ca intrebat daca nu cumva aceasta interventie a Rusiei in afacerile interne ale Moldovei n-ar fi ofensatoare, liderul de la Chisinau a raspuns ca ofensa cea mai mare pentru el este prezenta lui Igor Smirnov in fruntea regiunii de peste Nistru.

Caracterul fara precedent si periculos al declaratiei lui Vladimir Voronin consta tocmai in faptul ca el vrea sa reinvie vechea mentalitate (comunist-sovietica), potrivit careia orice problema trebuie solutionata ca mai inainte de fratele mai mare – de Moscova, de Kremlin. Si asta sa se petreaca dupa zece ani, cind Moscova (mai ales in ultimii doi-trei ani) si-a pierdut pozitiile care le avea in toate tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI), Rusia nemaiputind juca rolul de jandarm imperial, ci doar cel mult de mediator, Kremlinul fiind acum lipsit de pirghiile necesare de putere. In acest caz, s-ar putea merge chiar mai departe si problemele economice ale Republicii Moldova ar putea fi solutionate de premierul rus, Mihail Kasianov, problemele criminalitatii i-ar putea fi incredintate ministrului rus de interne, Boris Grizlov etc… Aceasta fantezie ar putea deveni chiar realitate daca teritoriul rupt de pe cele doua maluri ale Nistrului ar deveni „parte inseparabila a Rusiei“, apartinind aceleiasi gubernii, mentioneaza Nezavisimaia Gazeta. Dar, avind in vedere ca este vorba de un stat suveran, Rusia nu-si mai poate asuma un nou (vechi) rol. Nocivitatea conceptiei lui Vladimir Voronin consta pina la urma in crearea unui precedent. O interventie in forta a Rusiei pentru a solutiona o „problema de cadre“ in Transnistria ar provoca o reactie foarte negativa printre cetatenii rusi din „strainatatea apropiata“ si ar da idei si altor tari din cadrul CSI, care sint in conflict cu regiuni „nerecunoscute“ de nimeni si ar veni si acestea cu cereri similare. O data creat precedentul, Azerbaidjanul va cere o „curatare a cadrelor“ in Nagornii Karabah, fratii din Georgia s-ar plinge si ei de abhazii si adjarii lor, Rusia devenind nu principalul pacificator in spatiul postsovietic, ci un executant „la cererea oamenilor muncii“.

Ministrul rus al afacerilor externe n-a reactionat in nici un fel, pina acum, la declaratia fara precedent a lui Vladimir Voronin. Era de asteptat. Se spune ca si tacerea-i un raspuns, chiar daca nu-i si cel mai bun, cind este vorba de o declaratie care ar putea dezechilibra foarte serios raporturile din cadrul CSI…

In schimb, raspunzind intrebarii unui redactor al cotidianului Nezavisimaia Gazeta referitor la procesul negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol, ambasadorul cu insarcinari speciale din cadrul MAE al Rusiei, Alexandr Novojilov, a mentionat: „Rusia dispune de mijloace de influenta, inclusiv de forta, care au fost permanent propuse celor doua parti in conflict. De altfel, noi am avertizat Chisinaul ca trebuie sa fie gata sa recunoasca rezultatele alegerilor din Transnistria, oricare ar fi acestea si sa continue procesul de negocieri, fara a tine cont de persoane. Mai mult, Tiraspolul a reactionat imediat la propunerile partilor mediatoare, facute toamna trecuta la Praga, in schimb, pina acum, n-am primit nici un raspuns oficial de la Chisinau“.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru problemele Transnistriei, Gheorghe Tihonov, a fost si mai categoric fata de declaratia lui Vladimir Voronin. El a subliniat textual: „Ii place cuiva sau nu – Smirnov a fost ales de… poporul (?!) din Transnistria, in favoarea lui au votat majoritatea locuitorilor din regiune si cetateni ai Rusiei. Sa nu mai vorbim de faptul ca Rusia este stat garant al securitatii Transnistriei si, in aceasta calitate, nu poate in nici o situatie sa recurga la forta. Daca Vladimir Voronin doreste sa reglementeze aceasta problema cu ajutorul Rusiei, atunci ar fi timpul sa-si onoreze promisiunile electorale si sa adere in mod efectiv la uniunea Rusia-Belarus si, in acest cadru, sint convins ca Federatia Rusa va fi atunci imputernicita si va reglementa la acest nivel problemele dintre Tiraspol si Chisinau“.

La rindul sau, presedintele Comitetului Dumei de Stat pentru relatii internationale, Dmitri Rogozin, a calificat declaratia lui Vladimir Voronin drept emotionala si n-a vazut in apelul catre Vladimir Putin nimic ofensator („Rolul Rusiei in spatiul postsovietic va spori si, de aceea, ea poate sa-si foloseasca pirghiile de influenta“), desi in cazul in speta, in opinia presedintelui comitetului parlamentar, ar fi fost mai chibzuit un apel catre organele de mentinere a ordinii publice din Rusia si Ucraina.

Curioasa, remarca Nezavisimaia Gazeta, este reactia unor politicieni din Republica Moldova, care stiu la ce pot duce declaratiile nechibzuite ale liderilor lor, reactii mult mai temperamentale fata de ponderarea ruseasca. Cel mai elocvent exemplu il da fostul ministru al securitatii nationale al Republicii Moldova in anii 1991-1992, in prezent presedintele Asociatiei deputatilor „Parlamentul din ’90“, Anatol Plugaru. El a calificat formularea lui Vladimir Voronin „nerealista si periculoasa“. In opinia lui Plugaru (participant activ la conflictul dintre Chisinau si Tiraspol si executant al ordinelor presedintelui de atunci, Mircea Snegur), declaratia presedintelui Republicii Moldova ascunde in sine „pericolul unui nou conflict armat“. Vladimir Voronin „stie mai bine ca oricine ca Rusia controleaza teritoriul transnistrean, asta neinsemnind insa ca Moscova va veni in intimpinarea presedintelui moldav. In cel mai fericit caz s-ar putea vorbi de o coordonare a eforturilor organelor de justitie si mentinere a ordinii din Rusia, Ucraina si Moldova“. Anatol Plugaru considera ca formele de reglementare pasnica a conflictului n-au fost epuizate si ca parlamentul de la Chisinau poate si trebuie, mai intii, sa stabileasca pentru raioanele din regiunea rasariteana un statut concret de drepturi si obligatii in cadrul statului moldovenesc si numai dupa aceea sa ceara tarilor garante sa vina in sprijinul unui asemenea statut.

In ceea ce priveste reactia oficialilor din Transnistria, aceasta a fost mai mult decit ponderata. Vicepresedintele Serghei Leontiev considera ca declaratia lui Vladimir Voronin nu poate fi calificata un act politic echilibrat, tinind seama ca nu demult acelasi presedinte moldovean a proferat atacuri si la adresa unor deputati din Ucraina, un alt stat-garant, ceea ce nu poate contribui la stabilitate in regiune.

N-ar fi exclus ca declaratia lui Vladimir Voronin la televiziunea rusa sa fie considerata de multi intimplatoare si emotionala. Oricum, Rusiei i s-a propus sa-si reia vechiul rol de rindas de curte postsovietica. Si, fereasca Dumnezeu sa-i si placa acest rol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS