20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia cere CE realocarea a 350 de milioane de euro

România cere CE realocarea a 350 de milioane de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (foto), a declarat ieri, la Sibiu, că România solicită aprobarea Comisiei Europene pentru realocarea a 350 de milioane de euro de la programele operaționale de mediu și transport, pentru proiecte pe Programul Operațional Regional (POR) privind finalizarea de spitale, școli și drumuri județene neterminate.
„Cel mai important lucru de astăzi de la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Regional a fost decizia de realocare de fonduri de la alte programe operaționale, de la Mediu și de la Transport. Este vorba de o sumă de 350 de milioane de euro. Sumă care am spus noi și am propus Comisiei Europene să meargă direct către zona de spitale, școli și drumuri județene. O sumă destul de importantă“, a declarat ministrul fondurilor europene.
Acesta participă, alături de Koen Delanghe, manager de programe DG Regio, dar și de alți reprezentanți ai ministerelor, consiliilor județene, primăriilor, la reuniunea Comitetului de Monitorizare al POR, care se desfășoară astăzi la Sibiu.
Dacă România primește aprobarea Comisiei Europene, atunci cei mai mulți bani vor fi realocați terminării lucrărilor la școli, și anume 230 de milioane de euro, alți 87 de milioane de euro pentru finalizarea drumurilor județene și 33 de milioane de euro pentru spitale, a detaliat Teodorovici.
„Vă dau un exemplu la partea de școli. Din ce spuneau colegii acum la prezentare, sunt peste 1.500 de școli deschise, de șantiere deschise, la Ministerul Educației, ca și evidență. Dar sunt și alte astfel de școli începute la nivel local și care nu apar în această evidență la nivel central. Sunt foarte multe șantiere deschise, tocmai asta este și obligația noastră, să punem cu precădere aceste sume în aceste zone, unde șantierele sunt deschise, contractele nu sunt terminate și unde, efectiv, lucrările se degradează și toată lumea pierde dacă nu sunt încă finalizate“, a menționat ministrul fondurilor europene.
În ceea ce privește drumurile, ministrul Eugen Teodorovici a spus că „România are, din păcate, față de UE, o treime din media europeană, ca și densitate de drumuri“.
El a subliniat că realocarea de bani nu înseamnă că se iau bani de la unele proiecte și se dau altora. „Nu înseamnă că am luat de la celelalte două programe operaționale, am făcut doar o reașezare de sume astfel încât, la final de 2015, să nu pierdem, dacă eventual acele proiecte nu merg foarte bine, să nu pierdem bani față de Comisia Europeană“, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, e important ca aprobarea realocării să fie dată de Comisia Europeană până la finalul anului, 2013 fiind ultimul an când se pot face realocări între programele operaționale, potrivit regulamentelor valabile pentru toate statele membre.
Teodorovici a evidențiat că prin realocarea celor 350 de milioane de euro este favorizată și creșterea nivelului de absorbție, în condițiile în care POR „stă cel mai bine la absorbție, are peste 44 % rată de absorbție“.
„Este foarte important că aceste sume se duc pe proiecte începute, dar fără finanțare, deci oprite pentru motivul lipsei de finanțare, astfel încât noi să închidem cât mai multe din șantierele deschise la nivel local“, a punctat Teodorovici, adăugând că România are deja proiecte aprobate, dar fără finanțare europeană, în valoare de două miliarde de euro.
Potrivit ministrului, toate aceste proiecte care au rămas fără finanțare trebuie translatate, trebuie începute în următorul cadru financiar 2014-2020, astfel încât din primul an România să aibă un nivel de absorbție ridicat.
„Noi putem și fiecare stat membru, de fapt, poate să înceapă, înainte să aibă acordul de parteneriat și programul operațional aprobat la nivel de Comisie, poate să înceapă finanțarea următoarelor proiecte, chiar neavând aceste programe aprobate. Dar numai de la 1 ianuarie 2014. Desigur, există un risc, că în cazul în care Comisia Europeană nu e de acord cu acele proiecte, acele finanțări să-ți rămână pe bugetul de stat, ducându-se în partea de deficit. Dar trebuie să începem o astfel de abordare, pentru că știm de acum ce vom finanța pe următorul cadru financiar, tot drumuri, școli, spitale, ceea ce România are nevoie“, a mai arătat Teodorovici.
AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS