15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAproape un sfert din firmele doljene au angajaţi cu jumătate de normă

Aproape un sfert din firmele doljene au angajaţi cu jumătate de normă

Aproape 3.000 de angajatori doljeni au salariaţi cu contracte individuale de muncă încheiate pe două, trei, patru sau şase ore pe zi. Analiza ITM s-a făcut doar pe firmele care au peste trei contracte cu timp parţial de lucru.

Numărul firmelor care angajează personal cu contracte de muncă pe mai puţin de opt ore pe zi este în continuă creştere. Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora, a declarat pentru GdS că numărul firmelor doljene care au angajaţi cu timp parţial de lucru este destul de mare şi în continuă creştere, ca şi numărul contractelor individuale de muncă: „Există 2.777 de societăţi în Dolj care au înregistrate aproape 17.000 de contracte de muncă la ITM cu timp parţial de lucru, de două, trei, patru, respectiv şase ore pe zi. În total, acele firme au 82.000 de contracte“. Numărul angajatorilor care au salariaţi fără normă întreagă de lucru ar putea fi şi mai mare, deoarece în analiza de mai sus ITM Dolj a luat în calcul doar firmele care au peste trei persoane angajate cu timp parţial de lucru. Inspectorul-şef al ITM Dolj explică o astfel de cadenţă a contractelor cu timp parţial de lucru. „Mulţi au renunţat la munca la negru, în ultima perioadă, astfel că a crescut munca semideclarată. Evident, nu toţi cei cu timp parţial de lucru se numără printre aceştia“.
Există şi firme cu un singur angajat, iar acesta are contract pe două-patru ore sau chiar mai puţin. Prevederile legale care permit angajatorilor să încheie contracte individuale de muncă pe câteva ore pe zi sunt în avantajul firmelor, pentru că acestea plătesc la stat contribuţii diminuate considerabil, faţă de un program de opt ore pe zi. Angajarea cu timp parţial de lucru este şi în favoarea celor care acceptă astfel de contracte, deoarece nu sunt obligate să lucreze mai mult decât prevede contractul. Dezavantaje sunt pentru persoanele care, deşi au semnat contract de muncă pe timp parţial, sunt obligate de patroni să lucreze opt ore sau chiar mai mult.

Controale la firmele ce au angajaţi cu timp parţial

La sfârşitul lunii aprilie, în Dolj existau 12.848 de firme active care aveau înregistraţi angajaţi. Potrivit datelor de la ITM Dolj, din aceste societăţi care au personal, 2.777 au angajaţi cu timp parţial de lucru, adică aproape 22% din firme au peste trei persoane angajate cu jumătate de normă, dar şi cu două, trei, şase ore pe zi. Exprimat altfel, aproape un sfert din societăţile doljene cu personal „la vedere“ au angajaţi cu timp de lucru mai mic de opt ore pe zi. Celor 2.777 de societăţi li se adaugă alte firme care au unu-doi angajaţi cu timp parţial.
Inspectorul-şef al ITM Dolj a declarat că luna aceasta încep verificări la firmele care au peste trei angajaţi cu timp redus de muncă. „Vrem să vedem dacă se respectă ceea ce este trecut în contractul de muncă, adică dacă oamenii figurează cu patru-şase ore pe zi. Este important să se şi respecte timpul de lucru. Deci, sunt vizate luna aceasta 2.777 de firme“, a conchis Cătălin Mohora.

Alte avantaje şi dezavantaje ale lucrului parţial

Persoanele angajate cu timp parţial de lucru sunt asigurate şi la sănătate, şi la pensii, şi la şomaj, din moment ce firma le reţine contribuţiile pe statul de plată şi contractul este declarat. Singura diferenţă este la şomaj, unde persoana angajată cu patru ore pe zi, de exemplu, primeşte şomaj dacă efectuează dublul perioadei în care trebuie să fie angajat cu normă întreagă. Concret, în ultimele 24 de luni, o persoană cu normă întreagă trebuia să fi lucrat minimum 12 luni pentru a primi ajutor de şomaj. În cazul în care o persoană are contract de muncă pe patru ore, atunci trebuie să fi lucrat timp de 24 de luni pentru a beneficia de ajutor de şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS