16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicroîntreprinderile către stat: 3% - impozit, 97% - haos fiscal

Microîntreprinderile către stat: 3% – impozit, 97% – haos fiscal

O firmă foarte mică trebuie să plătească impozit de până la 8.500 de lei pe an, chiar dacă are pierdere. În Dolj,
sunt aproape 12.000 de entităţi economice.  

Firmele mici şi foarte mici sunt date peste cap de prevederea legală care le obligă din luna februarie să achite impozit de 3% la stat, aplicat asupra cifrei de afaceri. Anul acesta, guvernul a stabilit ca toate firmele care realizează o cifră de afaceri de până la 65.000 de euro să plătească impozitul de 3% aplicat asupra veniturilor, deşi până acum companiile cu cifră de afaceri de până la 100.000 de euro puteau opta pentru impozitul pe profit de 16%, ca la orice altă firmă, fie pentru cota de 35, aplicată asupra cifrei de afaceri. Ce s-a întâmplat după ce 3% a devenit o obligaţie? Orice firmă care are sub 65.000 de euro cifră de afaceri, fie că are profit sau pierdere, fie că supravieţuieşte la limita profitabilităţii sau nu, trebuie să achite la stat impozitul aferent. Ce-i drept şi înainte, microîntreprinderile care optau pentru impozitul pe profit clasic, de 16%, puteau să îşi umfle cheltuielile şi să-şi diminueze profitul, astfel încât impozitul de 16% să fie minuscul.

12.000 de firme doljene plătesc cei 3%

Acum povara fiscală cade obligatoriu pe umerii microîntreprinderilor. În aceas­­tă categorie intră societăţile mici şi foarte mici, fie de genul buticului de cartier sau magazine specializate, fie meşteşugari sau alţi prestatori de servicii. Fiscul doljean avea în evidenţe doar 1.200 de firme care plăteau impozit pe cifra de afaceri. După modificarea legislaţiei fiscale şi diminuarea pragului cifrei de afaceri de la 100.000 de euro la 65.000 de euro a crescut de zece ori numărul microîntreprinderilor obligate să achite 3% din venituri.
Aceste firme mici „sunt obligate să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, de 3% aplicat asupra cifrei de afaceri. Până acum, aveau posibilitatea să opteze între impozit pe profit de 16% şi impozit de 3% asupra veniturilor. Până anul acesta erau foarte puţine firmele care au optat pentru impozitul de 3%. În Dolj, erau circa 1.200 de astfel de firme. Anul acesta, după ce a devenit o obligaţie impozitul de 3% pentru firmele care au o cifră de afaceri sub 65.000 de euro s-au înregistrat ca microîntreprinderi peste 11.900 de firme din Dolj“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. El a mai precizat că, la nivelul judeţului Dolj, la termenul de plată al acestui impozit scadent luna trecută, cele aproape 12.000 de microîntreprinderi au achitat la DGFP Dolj 5,27 milioane de lei, reprezentând impozitul pe venitul companiilor respective. La un calcul matematic simplu, o firmă care are cifra maximă de afaceri de 65.000 de euro plăteşte acest impozit de 1.950 de euro, adică aproximativ 8.500 de lei.
În medie, din calcule reiese că fiecare astfel de firmă mică a plătit statului pe primul trimestru o medie de circa 450 de lei drept impozit.

La  firma săracă… nici banii nu trag

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, a precizat pentru GdS că impozitul de 3% este foarte mare pentru societăţile care luptă să supravieţuiască pe piaţă. „Dacă îi iei unei firme din Sucpi sau din Bănie 35% din venituri este ca şi cum i-ai lua 45-60% din profit. Aşa de mare este discrepanţa. Gândiţi-vă că acestea sunt firme care îşi pun adaosuri mici, de 7-10%. Cheltuielile lor pot fi mari, de multe ori pot fi pe pierdere, iar în aceste condiţii tu, ca stat, vii şi le impozitezi cu 3%, indiferent dacă au sau nu au profit. Este foarte mult şi e absurd! E un haos fiscal!“. Cristea a adăugat că un impozit de 3% este destul de mult pentru astfel de societăţi mici: „Pentru aceste firme nu se mai pune problema să mai dea afară din oameni, pentru că au angajaţi cu 600-800 de lei pe lună. Problema lor este cum să achite chiriile tot mai mari, cheltuielile cu transportul care sunt în continuă creştere. Or, după toate acestea, un impozit pe cifra de afaceri le mai trebuia“.
Întreprinzătorii privaţi din categoria microîntreprinderilor spun că nu este normal să te oblige să ai un impozit pe venitul firmei. „E un impozit aberant! Era mai bine să te lase să optezi. Cred că e singurul impozit din România pe pierderea firmei, nu pe profit. Trebuie făcut ceva şi pentru firmele mici şi multe, nu doar biruri!“, a spus un mic întreprinzător craiovean.

Firmele mici cer reducerea impozitului la 1,5%

Valentin Cristea a precizat că, marţi, 21 mai, CNIPMMR solicită public în cadrul Forumului Naţional al IMM-urilor reducerea impozitului pentru microîntreprinderi de la 3% la 1,5%. Patronatul a făcut demersuri similare şi pe lângă ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, pentru a face lobby în scopul diminuării acestui impozit care aduce deservicii firmelor foarte mici, care sunt cu duiumul. Întreprinzătorii privaţi susţin că nu cer statului să nu plătească nimic, dar vor ca impozitul pe care îl plătesc să fie echitabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS