17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInsolvabili de 19 milioane de euro în Dolj

Insolvabili de 19 milioane de euro în Dolj

Peste 230 de firme şi persoane fizice se pregătesc să răspundă solidar pentru datoriile unor societăţi declarate insolvabile de către Fisc

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a declarat în 2012 insolvabile sute de societăţi care au datorii restante la bugetul statului, iar acţionarii şi administratorii acestora se pregătesc să răspundă cu averile personale pentru prejudiciile create. În sensul Codului de Procedură Fiscală (art. 176), „este insolvabil debitorul ale cărui venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile“. Fiscul are peste 230 de acţiuni de acest tip, prejudiciile totale ridicându-se la 86,7 milioane de lei (19 milioane de euro). „Pentru a scăpa de executările silite ale Fiscului, multe societăţi îşi cer singure insolvenţa. Noi monitorizăm însă aceste societăţi şi le declarăm insolvabile, iar dacă acţionarii sau administratorii au acţionat cu rea-credinţă pentru a le aduce în această stare, pot răspunde cu averile personale“, a precizat Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj. Codul de Procedură Fiscală (art. 27) spune că răspund solidar cu debitorul asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii întreprinderilor familiale, alături de reprezentanţii legali care, cu rea-credinţă, au determinat declararea/nedeclararea şi/sau neachitarea obligaţiilor fiscale la scadenţă; terţii popriţi, în limita sumelor atrase indisponibilizării; reprezentantul legal al contribuabilului care, cu rea-credinţă, declară băncii că nu are alte disponibilităţi băneşti.

Cine răspunde

Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil, răspund persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, au dobândit în orice mod active de la debitorii care şi-au provocat astfel insolvabilitatea; administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea, cu rea-credinţă, sub orice formă, a activelor debitorului. Persoana juridică răspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent dacă, direct ori indirect, controlează, este controlată sau se află sub control comun cu debitorul şi dacă este îndeplinită cel puţin una dintre următoarele condiţii: dobândeşte, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active corporale de la debitor, iar valoarea contabilă a acestor active reprezintă cel puţin jumătate din valoarea contabilă a tuturor activelor corporale ale debitorului; are sau a avut raporturi comerciale contractuale cu clienţii şi/sau furnizorii, alţii decât cei de utilităţi, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul în proporţie de cel puţin jumătate din totalul valoric al tranzacţiilor; are sau a avut raporturi de muncă sau civile de prestări servicii cu cel puţin jumătate dintre angajaţii sau prestatorii de servicii ai debitorului. Art. 28, alin. 3 din Codul de Procedură Fiscală stipulează că deciziile de insolvabilitate „constituie titlu de creanţă privind obligaţia la plată a persoanei răspunzătoare“. În calitate de creditor, Fiscul poate solicita lichidatorului unei societăţi aflate în insolvenţă (conform Legii nr. 85/2006) atragerea răspunderii materiale a acţionarilor şi administratorilor unei societăţi, dacă valorificarea activelor nu acoperă creanţele. În sensul legii menţionate, dacă sunt identificate persoanele cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, „la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de oricare altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului“ (art. 138).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS