17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii economisesc doar 7 la sută din venitul lunar

Românii economisesc doar 7 la sută din venitul lunar

Românii economisesc doar 7% din venitul lunar, faţă de o medie globală de 12%, potrivit unui studiu realizat de ING despre comportamentul şi atitudinea consumatorilor din Olanda, Belgia, Spania, România, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea şi Japonia, nivel minim în rândul ţărilor analizate.

Consumatorii din Olanda, Belgia şi Mexic alocă economiilor 10% din venitul lunar, în vreme ce cei din Spania – 11%, în Japonia – 14%, iar în India şi Coreea peste 20%. Cele mai mari cheltuieli lunare sunt alocate în România alimentelor (32% din venitul lunar, comparativ cu 26% la nivel global) şi produselor pentru întreţinerea locuinţei (28% în România, faţă de 25% la nivel global).
Pe termen scurt, consumatorii români sunt mai expuşi riscurilor financiare, 42% dintre gospodăriile din România nedispunând de un fond de urgenţă, se arată în studiul ING. În acelaşi timp, doar un sfert dintre respondenţii din România au un fond de urgenţă suficient pentru a acoperi cheltuielile pe mai mult de şase luni.
La nivel global, 30% dintre consumatori au un fond de urgenţă pentru mai mult de jumătate de an, cei mai prevăzători fiind consumatorii din India (87% deţin fonduri de urgenţă), Japonia (81%), Olanda (73%) şi Coreea (72%). Procentul românilor care sunt nevoiţi să se împrumute atunci când nu dispun de suficiente resurse financiare este de 27% (faţă de 16% la nivel global).
În aceste condiţii, mai bine de jumătate dintre români simt că nu deţin controlul propriilor finanţe, aşa cum reiese din studiul ING, iar 41% apreciază că la pensie vor dispune de resurse financiare mai reduse decât părinţii lor. Pe de altă parte, aproape 80% consideră că, atunci când se vor pensiona, copiii lor vor avea venituri mai mari ca ei.
„Acest procent ar putea fi rezultatul încrederii în venituri mai consistente în viitor şi al accesului la un sistem de pensii mai diversificat, exprimând în acelaşi timp şi faptul că românii privesc sistemul privat de pensii ca pe o alternativă solidă şi transparentă în planificarea momentului retragerii din activitate“, mai consideră reprezentanţii ING.

Teama privind sistemul de pensii

Potrivit studiului, într-un top al principalelor trei motive ce îi determină să îşi planifice viitorul financiar, românii identifică în primul rând insuficienţa sistemului de pensii în a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), urmată de îngrijorarea privind siguranţa financiară (36%) şi dorinţa de a-şi întreţine familia (36%)
„Conform studiului, 36% dintre respondenţi declară că îşi planifică viitorul financiar deoarece sunt îngrijoraţi de siguranţa lor financiară şi tot 36% din grija faţă de familie. Această tendinţă este demonstrată şi de procentul de 62%, care a declarat că respectă bugetul lunar stabilit şi care este foarte apropiat de media totală înregistrată (63%)“, explică directorul executiv retail banking al ING Bank România, Maria Cristina Matei.
Teama privind sistemul de pensii este pe primul loc şi în cazul polonezilor, în timp ce în ţări precum SUA, Spania, Coreea, Mexic şi India principalul resort pentru planificarea financiară ţine de îngrijorarea privind siguranţa financiară, iar în Olanda şi Belgia de dorinţa de a avea flexibilitate.
„Studiul ING arată că un sfert dintre români consideră inconfortabil să se gândească la viitorul lor financiar pe termen lung, iar acest procent este printre cele mai mari înregistrate în ţările analizate“, a declarat directorul general ING Asigurări de Viaţă şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al ING Pensii, Cornelia Aurelia Coman.
Studiul relevă că, deşi consumatorii români îşi administrează finanţele personale curente într-o manieră relativ ordonată (aproape 80% păstrând o evidenţă a bugetului personal, peste media globală de 70%), şi în pofida temerilor exprimate cu privire la viitorul financiar, aceştia sunt mai puţin activi în privinţa utilizării instrumentelor financiare pentru asigurarea unui viitor mai sigur.
Doar o treime dintre români deţine o asigurare de viaţă (comparativ cu 54% la nivel global), 36% au un cont de economii (jumătate faţă de media globală) şi 25% au un plan de pensii (faţă de 38% media globală), se mai arată în studiul ING.  În privinţa utilizării produselor de investiţii, românii se plasează pe ultimul loc în rândul ţărilor incluse în studiul ING, cu un procent de 8% – de patru ori mai redus decât media din ţările analizate.
În schimb, procentul celor care deţin un card de credit în România (63%) este relativ similar cu cel de la nivel global, şi doar 15% dintre români (faţă de 28% la nivel global) au o ipotecă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU