26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii, datori vânduţi la bănci

Oltenii, datori vânduţi la bănci

Creditele neplătite la termen de populaţie şi de firme din cele cinci judeţe ale Olteniei au crescut în septembrie faţă de august. Doljul deţine supremaţia cu cele mai mari restanţe, dar are şi portofoliul cel mai mare de credite, fiind urmat de judeţele Vâlcea şi Olt. Cele mai puţine restanţe către bănci sunt în Gorj şi Mehedinţi.

Populaţia şi agenţii economici din Oltenia au îngroşat rândurile restanţierilor faţă de instituţiile de credit în ultima perioadă. Banca Naţională a României (BNR) a dat publicităţii, pe 26 octombrie, statisticile legate de comportamentul populaţiei şi al firmelor în profil teritorial pe luna septembrie. Se observă că au crescut restanţele populaţiei către bănci atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în valută (exprimate tot în lei, pentru a facilita calculele). Analizând cifrele publicate de BNR, putem spune că împrumuturile în lei sunt cele la care se înregistrează cele mai multe restanţe în continuare şi această categorie de împrumuturi are cele mai mari creşteri de la o lună la alta. În acelaşi timp, împrumuturile în valută sunt ceva mai stabile în regiune, dar tot au crescut în septembrie faţă de luna precedentă.   

Doljul are cele mai mari restanţe

Dintre toate judeţele Olteniei, Doljul are cel mai mare portofoliu de credite, dar are şi cele mai multe credite bancare neplătite la timp. Restanţele doljenilor sunt chiar şi de trei ori mai mari decât datoriile neplătite la termen ale locuitorilor altor judeţe ale Olteniei. Potrivit BNR, restanţele doljenilor la împrumuturile bancare în lei şi valută au ajuns la 311,4 milioane de lei, judeţul ocupând locul I în Oltenia, din punct de vedere al restanţelor bancare, dar şi al împrumuturilor acordate clienţilor persoane fizice şi juridice. Datoriile doljenilor către bănci au urcat destul de mult în septembrie, fiind cu 11,1 milioane de lei mai mari decât în august. Aceasta a fost cea mai mare creştere a restanţelor la credite din toată regiunea geografică analizată. Doljenii sunt rău-platnici în special la creditele în lei. Bancherii locali susţin că împrumuturile în valută sunt mai stabile decât cele în lei, pentru că primele reprezintă credite garantate cu ipotecă, iar oamenii nu riscă să îşi piardă casele pentru neachitarea ratelor.

Restanţele cresc
din cauza sărăciei

Reprezentanţii BNR Dolj consideră că scăderea salariilor din ultima perioadă a condus la creşterea datoriilor oamenilor către bănci, datorii neachitate la termen. „Restanţele populaţiei şi agenţilor economici din judeţul Dolj au continuat să crească în luna septembrie, ajungând la 311 milioane de lei, în creştere cu 3,67 procente faţă de luna august 2010. Veniturile salariale diminuate, iar în alte cazuri pierderea locurilor de muncă au constituit cauze pentru întârzierile la plata ratelor de către debitorii persoane fizice. Probabil şi unele cheltuieli sezoniere precum cele legate de începerea anului şcolar sau cele legate de înfiinţarea culturilor de toamnă pentru agricultori au contribuit la aceste evoluţii“, a spus Cristian Grigorie, inspector în cadrul BNR, sucursala Dolj. Şi firmele au întâmpinat greutăţi. „Pe fondul crizei economice, blocajul financiar a fost un factor al creşterii restanţelor agenţilor economici. În plus, multe firme au rămas cu datorii mari după ce vânzările le-au scăzut, iar plata ratelor a devenit o adevărată povară“, a mai spus Cristian Grigorie, anticipând şi că, din cauza crizei din România, „tendinţa de creştere a creditelor restante nu a ajuns la capăt“.

Restul oltenilor,
rău-platnici către bănci

Ca şi cifră absolută a datoriilor către bănci neachitate la termen, Vâlcea este al doilea judeţ din Oltenia, înregistrând în septembrie restanţe de 139,3 milioane de lei la toate tipurile de credite. Şi locuitorii judeţului Olt sunt datori vânduţi băncilor. Ei au avut în septembrie restanţe către instituţiile de credit de 136,2 milioane de lei, cu 4,2 milioane de lei mai mult decât în august. În Mehedinţi, restanţele au urcat în septembrie la 121 de milioane de lei, în plus cu 6,8 milioane de lei faţă de luna precedentă. Dacă raportăm restanţele în totalul creditelor, clasamentul este altul în Oltenia, iar datoriile nu par îngrijorătoare: Mehedinţi – 6,6% din credite, Olt – 6,41%, Dolj – 6,19%, Vâlcea – 4,85%, iar Gorj – 4,55%. În urmă cu câteva luni, Adrian Vasilescu – consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu – declara pentru GdS că restanţele la credite devin îngrijorătoare atunci când depăşesc 20% din creditele acordate populaţiei şi firmelor.
Restanţele pe toată ţara au urcat la 15,65 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, dublu faţă de sumele neachitate la termen la sfârşitul anului 2009, arată datele BNR.

Topul judeţelor Olteniei restante către bănci (septembrie 2010)*
1. Dolj – restanţe de 311,4 milioane de lei
2. Vâlcea – restanţe de 139,3 milioane de lei
3. Olt – restanţe de 136,2 milioane de lei
4. Mehedinţi – restanţe de 121 de milioane de lei
5. Gorj – restanţe de 84,7 milioane de lei
*Clasamentul a fost realizat de GdS utilizând datele publicate de BNR

Topul judeţelor Olteniei cu cele mai multe credite (lei şi valută) în derulare*
1. Dolj: total credite – 5,028 miliarde de lei
2. Vâlcea: total credite – 2,871 miliarde de lei
3. Olt: total credite – 2,121 miliarde de lei
4. Gorj: total credite – 1,858 miliarde de lei
5. Mehedinţi: total credite – 1,832 miliarde de lei
*Clasamentul a fost realizat de GdS folosind datele publicate de BNR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII