18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComerţul cu alimente, amendat „regeşte“

Comerţul cu alimente, amendat „regeşte“

Şefii Finanţelor doljene au anunţat, în conferinţa de presă de ieri, că s-au introdus sancţiuni foarte mari pentru comercianţii care vând în pierdere. Interzicerea comercializării produselor la preţuri mai mici decât cele de achiziţie exista de mult timp în legislaţia românească, dar acum au crescut amenzile. Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care a intrat în vigoare pe 21 noiembrie, a urcat amenzile la sume uriaşe pentru comerciantul de rând: între 100.000 şi 150.000 de lei.
Actul normativ a fost adoptat pentru a reglementa comerţul cu alimente din supermarketuri, mai exact, relaţia dintre furnizori şi supermarketuri, spune conducerea Finanţelor doljene. Dar legea se aplică tuturor comercianţilor de produse alimentare. Dacă pentru un supermarket o amendă de 100.000 de lei este suportabilă, pentru magazinul de la colţul străzii, a asemenea „corecţie“ aplicată de oamenii Fiscului ar echivala cu închiderea afacerii.
Directorul coordonator adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu, a spus că, potrivit articolului 5 din Legea nr. 321/2009, „este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepţia situaţiilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.
Au dreptul să vândă sub preţul la care au cumpărat bunurile comercianţii care practică următoarele forme de vânzare a produselor: vânzări de lichidare, vânzări efectuate în structuri de vânzare denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică, vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut şi este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale. În ultimul rând, comercianţii pot vinde sub preţul de achiziţie produsele cu caracteristici identice, ale căror preţuri de reaprovizionare s-au diminuat.
Cei mai afectaţi de aceste acte normative ar putea fi comercianţii care vând produse perisabile, pentru că legea nu face precizări exprese în acest sens, adică nu sunt exceptate de la vânzarea peste preţul de achiziţie produsele perisabile. Ei nu pot vinde la preţ redus sub cel de achiziţie cantităţi mari de produse (legume, fructe), ci trebuie să îşi calculeze pierderi într-un anumit procent, dacă marfa se strică, spun mai-marii Fiscului doljean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII